< nazaj na novice

02. november 2016 / Mediji / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Pismo varuhu pravic gledalcev

Številka: ZVVS-225/2016
Datum:   24.10.2016

RTV SLO
g. Lado Ambrožič,
varuh pravic gledalcev in poslušalcev
Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 


Spoštovani,

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever je v letu 2016, ko obeležujemo 25-letnico slovenske osamosvojitve, želela v sodelovanju z RTV SLO pripraviti dokumentarno serijo, ki bi z nekoliko drugačne perspektive predstavila še neznane dejavnike in dogodke tedanjega časa. S pobudo smo RTV SLO seznanili že spomladi 2015. Koncept dokumentarne oddaje je bil zastavljen tako, da se je v zelo majhni meri dotikal političnega vidika osamosvojitve, bolj pa smo želeli poudariti vojaško-varnostni del in vse ostale službe, ki so bile vpete v takratni čas. Tako bi predstavili delovanje zdravstvene službe, oskrbo enot, delovanje RTV SLO in sredstev zvez, ravnanje z zajetimi vojaki in častniki JA itd.

Pripravili smo pisni koncept 13 oddaj, ki je bil predstavljen vodstvu RTV SLO na čelu z gen. direktorjem Markom Filijem in direktorico televizije gospo dr. Ljerko Bizilj. Po pregledu koncepta in scenarija prve oddaje sta oba ocenila, da je koncept zanimiv, a jih nekoliko omejujejo finance.

Obe veteranski organizaciji sta izrazili pripravljenost, da pri realizaciji tudi finančno sodelujeta. Še več, pripravljeni smo bili plačati večino stroškov, RTV SLO pa bi zagotovila ekipe, tehniko in dostop do arhiva. Za scenarista smo določili g. Tomaža Letnarja, ki je tudi sam aktivni udeleženec osamosvojitvene vojne in je dodobra seznanjen z delovanjem obeh organizacij, saj z njima že dolgo sodeluje. Tudi pri tej kadrovski rešitvi niso imeli nobenih zadržkov.

A žal dlje, kot do pogovorov, nismo prišli. Neuradno so bili izgovori, da nimajo zagotovljenih finančnih virov, da imajo zasedene termine predvajanja… Formalnega odgovora tako pozitivnega, kot negativnega nismo nikoli prejeli.

Smo pa bili zelo presenečeni, ko smo v letu 2016 na programu RTV SLO videli nekoliko modificiran dokumentarec Igorja Pirkoviča: Latentna vojna, ki v marsičem izkrivlja in potvarja osamosvojitvena dogajanja. V kolikor je to poklon RTV SLO vsem udeležencem osamosvojitvene vojne, smo nad tem dejstvom globoko razočarani.

Ne moremo se otresti občutka, da RTV SLO namerno zavrača poročanje o aktivnostih Zveze veteranov in Združenja Sever, tako na zgodovinskem, strokovnem, zakonodajnem, kot tudi družbenem področju. Žal nismo ustvarjalci afer in ne barantamo z polresnicami in lažmi, zato tudi nismo zanimivi. Mnenja pa smo, da je RTV SLO javni servis namenjen vsem državljanom in ne komercialna televizija s svojimi zakonitostmi.

S tem zapisom smo vas želeli opozoriti na pristranski način poročanja in predstavljanja dogodkov iz osamosvojitvene vojne, kjer se vedno znova pojavljajo isti (politični) akterji in predstavlja zgolj politični vidik osamosvojitve, kot da vseh ostalih zadev sploh ni bilo. Pa vendar, če ne bi bilo oboroženega odpora tedanje Milice in Teritorialne obrambe tudi politični vidik ne bi bil izvedljiv brez posledic za posameznike in skupnost.

Kot nasprotje takšnemu odnosu pa izpostavljamo Regionalni RTV studio Maribor, kjer vedo prisluhniti našim aktivnostim, o njih korektno in profesionalno poročajo ter se jim ob tej priložnosti tudi zahvaljujemo.

V vednost
 - Programskemu svetu RTV Slovenija

 
Ladislav Lipič
predsednik ZVVS

Dr. Tomaž Čas
predsednik ZPVD Sever

Slikovne priloge

  • 02. 11. 2016
    Grb ZVVS


Datotečne priloge


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2623
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2579
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 24.01.2022 04:18:55 | čas izdelave strani: 0,421s