< nazaj na novice

26. oktober 2016 / Pomembno

Kraj: Idrija

Pohod mimo barikad - po feldbanu

Dan po Dnevu suverenosti, smo veterani vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno v počastitev 25. obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, pripravili pohod. Zbrali smo se na križišču, kjer se od ceste Godovič – Črni Vrh odcepi francoska cesta. Od tu smo se odpeljali po francoski cesti, po kateri so bili v času I. sv. vojne položeni pragovi in tračnice ozkotirne poljske železnice- feldbana, do  mesta, kjer je trasa zapustila cesto in se pričela spuščati proti Zali.
G. Aleš Lajovic nam je tu predstavil  čas in  namen postavitve te proge. Po italijanski napovedi vojne Avstro – Ogrski, še bolj pa po 6  italijanski ofenzivi, ko je bila oskrba fronte preko bohinjske proge za srednji del fronte onemogočena, so s preko 20.000 ruskimi ujetniki, vojaki in tudi gradbenimi družbami, pričeli graditi poljsko železnico Logatec - Črni Vrh – Zadlog in naprej proti Predmeji. Večje višinske razlike so premeščali z žičnicami. Istočasno so gradili tudi normalno tirno železnico iz Logatca do Črnega Vrha in projektirali preboj v Vipavsko dolino.
Za hitrejšo preskrbo fronte so v mesecu septembru 1916 leta zgradili tudi odsek ozkotirne železnice iz Godoviča do Idrije, ki je še danes dobro vidna. 250 metrov višinske razlike so premestili z 12 km prog na strmih pobočjih, ki tudi pohodnika ne pusti ravnodušnega, kako so se počutili vojaki – potniki na tej prepadni progi pa je lepo opisal v šestdesetih letih prejšnjega stoletja g. Vlado Božič v Planinskem vestniku.
Po sorazmerno zelo dobro ohranjeni trasi smo se preko »Paradiža« spustili do točke, kjer je novozgrajena cesta prečkala to traso. Od tu smo z več mest opazovali iz ptičje perspektive cesto po Zali in naš veteran g. Boris Jordan je opisal  mesto, kjer  je bila postavljena barikada na cesti Godovič - Idrija.  Zaradi barikad v II. sv. vojni tudi Nemci niso prišli leta 1943 v Idrijo po tej poti , ampak preko Rovt in ledinskega Razpotja.
G. Aleš nam je med kratkimi postanki pripovedoval tudi o Slovenskih visokih častnikih v A-O armadi pa tudi o še starejših vojskovodjih iz slovenskih pokrajin.

OZVVS tudi v prihodnjih letih načrtuje pohode mimo barikad. Le-te so bile tudi na Želinu, Razpotju,  Kladju in Vrh Gore. Vsakokrat si bomo poleg teh mest  in ob sodelovanju udeležencev, ki so branili te barikade, seznanili tudi z znamenitostmi v bližini.

     Marko Mikuž
       predsednik
OZVVS Idrija-CerknoVir: Marko Mikuž

Slikovne priloge

  • 28. 10. 2016
    Zadovoljni udeleženci pohoda

  • 28. 10. 2016
    Aleš Lajevec nam je pripovedoval o visokih slovenskih častnikih v Avstro-Ogrski armadi


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1834
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1823
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 26.05.2020 23:29:24 | čas izdelave strani: 0,431s