< nazaj na novice

28. oktober 2016 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Izjava KoDVOS-a o pietetnem pokopu žrtev druge svetovne vojne

Ljudje smo razpeti med dva svetova, človeškega in nečloveškega, med preteklost in prihodnost, med ljubezen in sovraštvo med življenje in smrt. Pri slednjem ima vsak človek pravico do groba, pravico do spoštljivega pogreba, ne glede na njegovo življenjsko pot. Povezovanje med različnimi svetovi, pa tudi sprava in ustrezno razumevanje preteklosti ni, ko se postaviš na eno stran.
Priča smo pojavom politike, ko se pietetni pokopi mrtvih spreminjajo v odobravanje in celo v oživljanj ideologij, ki so ljudi za časa njihovega življenja postavljala ali zapeljala na stran okupatorjev. Organizatorji takšnih slovesnosti, ob odobravanju najvišjega državnega predstavnika Republike Slovenije, prestopajo mejo spodobnosti in politične odgovornosti do Slovenije in njene zgodovine.
Bojevnike za preživetje, svobodo in bolj pravično družbo, borce proti fašizmu in nacizmu in ljudi, ki so jih podpirali med drugo svetovno vojno, se umešča na stran zgodovine, ki je ni primera v Evropi. S tem so poskuša re definirati sodelavce in dele naci-fašističnih okupacijskih sil, ki so želele izbrisati slovenski narod in se polastiti slovenske zemlje.
Tudi konec druge svetovne vojne je imel, tako kot po vsej Evropi, krut obraz. Povsod so zmagovalci preganjali naciste, fašiste in njihove lokalne sodelavce. Tudi na naših tleh so se zgodila dejanja, za katera je težko najti opravičila. Vendar nam zato danes ni treba početi dejanj, na način sprevračanja resnice in zgodovinskih dejstev. Pa tudi ne na način, ko ni več pravih odgovorov na vprašanja, ali je bilo sodelovanje z uničujočim okupatorjem dopustno, ga je mogoče pozabiti, zamolčati?
Danes obžalujemo vse smrti med vojno in še posebej ob njenem koncu. Ne moremo pa se priklanjati ideologiji in politiki izdajstva. Podpiramo dostojno slovo od vseh mrtvih, vendar ne na način dodatnega netenja zla in razdora. Še vedno verjamemo, da je mogoče s preudarnim ravnanjem prispevati k skupnemu premisleku o slovenski in evropski prihodnosti.
Predsednika Republike Slovenije pozivamo, da se vzdrži dejanj, ki ne prispevajo k spravi, krepijo nestrpnost med različno mislečimi v Sloveniji in se, tako kot moderni evropski voditelji, izogiba aktivnosti povezanih s sprevračanjem zgodovinskih dejstev.
Ne zaradi odrekanja pietete žrtvam, pač pa zaradi politizacije cele zadeve,  se predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij, povezanih v KODVOS, nismo udeležili žalne svečanosti na mariborskem pokopališču ob poslovitvi od žrtev iz Hude jame; za katere žrtve je šlo, smo povedali že v prejšnji izjavi naše članice.
 

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije:
Društvo TIGR Primorske
Zveza društev civilnih invalidov Slovenije
Zveza društev general Maister
Zveza društev in klubov MORiS
Zveza društev vojnih invalidov Slovenije
Zveza policijskih veteranskih društev SEVER
Zveza slovenskih častnikov
Zveza veteranov vojne za Slovenije
Zveza združenj borcev za vrednote NOB SlovenijeVir: zvvs

Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. DAMIJAN DITNER , 10.02.2017 10:49
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
Pokop žrtev 2. sv. vojne

Popolnoma se strinjam, z navedenim, vsakdo si zasluži dostojno slovo.
In, prav je ,da se od njih poslovimo dostojno, ne glede na njihovo preteklost.
Še najmanj ,pa je treba, o njihovi preteklosti,pripadnosti,usmerjenosti, politični, družbeni ,ali kakršnikoli, polemizirati na politični ravni.

Res je, svet takoj po 2.sv. vojni, je imel krut obraz.
Tako ni bilo samo pri nas, temveč po vsej Evropi, le da se drugje s tem spopadajo na veliko bolj human način.
Kruto dejstvo je, da so se v večini držav, zmagovalci maščevali,in znašali nad poraženci.

Ne vem, če je za takšna dejanja, možno najti opravičila.
Vendar menim, da ni na nas, da iščemo opravičila, še manj je na nas, da sodimo takratna dejanja ljudi, ki so živeli,se odločali ,in ravnali v skladu, z takratnim utripom časa, ki si ga mi, z današnjim pogledom ne moremo niti predstavljati.

Trdno namreč verjamem, da so vsi vpleteni,tedaj živeči, preživljali velike stiske,in njihove odločitve niso pomenile zgolj formalno pripadnost enim, ali drugim,temveč je šlo, za veliko več, šlo je za eksistenco, šlo je za "nahraniti družino", "videti svoje otroke odraščati", "spoznati svoje vnuke"........
Prepričan sem, da je vsakdo, svojo odločitev skrbno pretehtal, ter ravnal v skladu ,z tedanjimi pogoji življenja, najboljše kar je vedel in znal.

To so aspekti, o katerih se nam danes, niti ne sanja.
Zato, bi pozval, vse tiste, ki mislijo, da so na kakršen koli način poklicani, da se opravičujejo, ali da sodijo, da ostanejo realni, se vzdržijo opravičil,in sodb, se zavedajo,in pomnijo preteklosti, saj je od našega dojemanja preteklosti, odvisna naša prihodnost.

Lep pozdrav

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2194
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2169
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 26.05.2020 23:43:43 | čas izdelave strani: 0,463s