< nazaj na novice

16. avgust 2016 / Pomembno

Kraj: Veržej

Spominsko obeležje braniteljem mostu čez reko Muro

Spominsko obeležje braniteljem mostu čez reko Muro

Občini Beltinci in Veržej sta na pobudo in v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota in Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer postavili spominsko obeležje vsem braniteljem tega mostu,ki so onemogočili prehod enotam JLA v času osamosvojitvene vojne leta 1991.
Župan občine Beltinci gospod Milan Kerman je poudaril pomen tistega zgodovinskega obdobja,ko se je Slovenija osamosvajala in dosegla mednarodno priznanje ter tako postala samostojna in suverena država. Med takratnimi dogodki je izpostavil poskus razorožitve Teritorialne obrambe,ki pa ni v celoti uspel,saj 16 Štabov TO ni oddalo orožja in med njimi je bila tudi občina Lendava. Posebej je poudaril takratno enotnost,ki je vladala med ljudmi in tudi v politiki. Veteranom se je zahvalil za njihov trud pri ohranjanju zgodovinskega spomina na tiste čase in dogodke.
Tudi župan občine Veržej gospod Slavko Petovar je izrazil zahvalo  pripadnikom TO in vsem ostalim,ki so sodelovali pri obrambi mostu na reki Muri. Tudi zanj je bila takratna enotnost slovenskega naroda odločilnega pomena za uresničitev velikega zgodovinskega cilja-imeti lastno državo.
Slavnostni govornik,predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljubo Dražnik,ki je bil med osamosvojitveno vojno poveljnik 77.Območnega štaba za TO Ljutomer je v uvodnem delu svojega govora poudaril,da pot do samostojnosti ni bila lahka niti enostavna,vendar je z našo odločnostjo,enotnostjo in predanostjo postala uresničljiva. Predvsem pa je naš oboroženi odpor prispeval bistveni del uspešnemu zaključku procesa osamosvajanja. Vse to je zadosten razlog,da se vsesplošnemu praznovanju 25.letnice samostojnosti pridružimo tudi vojni veterani 1991,je dejal slavnostni govornik,ki je v nadaljevanju svojega govora opisal nekaj pomembnih dejstev iz bojev in spopadov ter obrambnih aktivnosti TO na območju reke Mure.
V zaključnem delu svojega govora je dejal:
»Tedanji pripadniki TO in takratne Milice smo danes vojni veterani. Združeni smo v nepolitičnih in nestrankarskih organizacijah ZVVS in SEVER. Naš cilj je razvijanje domoljubja in zavesti o ljubezni in spoštovanju naše domovine ter ohranjanju spomina na osamosvojitveno vojno. Kljub temu pa mi člani,mogoče še bolj kot drugi,kritično ocenjujemo današnje dogajanje v naši družbi. Vojni veterani ne pristajamo na prekrojevanje zgodovine. Ne pristajamo na sovražni govor,na blatenje posameznikov in na grožnje. Ne pristajamo na to, da bi si posameznik lastil zasluge za osamosvojitev. Zasluge za to ima slovenski narod in zato mu omogočite in dovolite,da zaživi mirno in ustvarjalno življenje  in ga ne obremenjujte s svojimi političnimi ali kakšnimi drugimi ambicijami posameznikov. Kriza, prepiri političnih strank ko bi morali biti enotni, nepripravljenost za kompromise, korupcija, tajkuni-to gotovo ni bil naš cilj v osamosvojitveni vojni. Kljub temu moramo ohraniti optimizem,kajti samo z zaupanjem v lastne sile in enotnostjo v najbolj pomembnih zadevah za narod bomo kot država napredovali. Vzor in dokaz za to je naša osamosvojitvena vojna!«
Svečanosti so se udeležili številni pripadniki takratne TO in Milice,domačini ter številni gostje,med njimi predsednik ZVVS Ladislav Lipič,predsednik ZSČ upokojeni general major dr. Alojz Šteiner, predsednik Združenja policijskih veteranskih društev SEVER za Pomurje Drago Ribaš,predsedniki OZ VVS občine Gornja Radgona,Ljutomer in Lendava ter sekretar OZVVS Murska Sobota (predsednik Vladimir Miloševič je bil zaradi bolezni odsoten),predsednik prekmurskega društva general Maister ter drugi gostje.

Sekretar OZ VVS Murska Sobota
Janez KološaVir: OZVVS Murska Sobota

Slikovne priloge

 • 18. 08. 2016
  spominsko obeležje

 • 18. 08. 2016
  spominsko obeležje

 • 18. 08. 2016
  spominsko obeležje

 • 18. 08. 2016
  spominsko obeležje


 • 18. 08. 2016
  spominsko obeležje

 • 18. 08. 2016
  spominsko obeležje

 • 18. 08. 2016
  spominsko obeležje

 • 18. 08. 2016
  spominsko obeležje


 • 18. 08. 2016
  spominsko obeležje

 • 18. 08. 2016
  spominsko obeležje

 • 16. 08. 2016
  logo


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2473
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2459
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 01:45:14 | čas izdelave strani: 0,429s