< nazaj na novice

04. avgust 2016 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Odgovor na članek dr. Grande v tedniku Demokracija

V članku dr. Grande "Odkritja" ob 25-letnici slovenske države v tedniku Demokracija avtor ugotavlja, da je navdušen nad dejstvom, da se je samostojna slovenska država prijela vsaj dela mlajših in zlasti najmlajših. Seveda se s to trditvijo ter tudi še nekaterimi mislimi, ki so izražene v članku popolnoma strinjam. Še posebej me veseli trditev, da si nihče ne sme lastiti zaslug za osamosvojitev. In sam bi dodal, da to še posebej velja za nekdanje in aktualne politike. Kljub temu pa je v prispevku nekoliko zlobno zapisano, da  vodstvo veteranske organizacije trdi, da razorožitve slovenske TO sploh ni bilo.
V zvezi veteranov vojne za Slovenijo, na podlagi javno objavljenih podatkov trdimo, da ukaz Generalštaba JLA o skladiščenju orožja v objektih JLA ni v popolnosti uspel.  V knjigi Vojaška obramba Slovenije je na strani 79 zapisano, da je TO 10% orožja hranila na sedežih štabov TO, 68% orožja v kompleksih pod nadzorom JLA in 21 % v tedanjih organizacijah združenega dela (podjetja) in družbeno-političnih skupnostih (občine in KS) in 1% pri tedanji Milici. Torej je pod nadzorom TO bilo 32% vsega orožja, medtem, ko je bilo 68% orožja pod nadzorom JLA.  Žal TO nad tem delom ni imela nobenega vpliva na oddajo ali ne oddajo.
Nikakor ne smemo pozabiti, da 16. občinskih štabov TO orožja ni oddalo in s tem so zadržali preko 22.000 kosov različnega orožja. Prav tako so v kasnejšem obdobju nekateri štabi TO izvzemali orožje iz skladišč pod nadzorom JLA in vanj vračali prazne zaboje, orožje pa hranili na drugih tajnih lokacijah. V kolikor bi bila slovenska TO res razorožena, se sprašujem, s čim smo potem junija 1991 lahko obranili samostojnost. Prav gotovo ne s fračami in kamni.
Dejstvo je, da si ne lastimo slovenske osamosvojitve, še več, trdimo da je zanjo zaslužen celoten slovenski narod, ki je že leta 1990 na plebiscitu jasno izrazil svojo voljo. Da je bil izpeljan celoten proces ima zasluge  tudi politika in politiki, ki so takrat vodili državo. Pa vendar to ni bila njihova ekskluzivna pravica, pač pa njihova dolžnost. Tako, kot je vodenje države v poosamosvojitvenem obdobju dolžnost in ne vojni plen, ki si ga bodo razdelili zaslužni.
Tudi Ive A. Stanič v svojem pismu omenja, da na spletni strani ZVVS še vedno piše, da je slovensko teritorialno obrambo razorožila jugoslovanska vojska. In res je, tako piše na strani o naši zgodovini na temo razorožitve. Vendar je to zapisano kot trditev, če bi se ukaz gen. Hočevarja izvršil v celoti. Že na uvodni strani pa je zapisano: " Dan ZVVS je 17. maj, ko se je leta 1990 pričel projekt Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in DAN ZAVRNITVE ukaza o oddaji orožja iz skladišč Teritorialne obrambe (TO), katerega izvajalci so preprečili popolno razorožitev takratne TO ter vzpostavili obrambne sile novo nastajajoče države kot tudi materialno tehnične pogoje za kasnejšo uspešno vojaško ubranitev pred vojaško agresijo Jugoslovanske ljudske armade v letu 1991.«
Težko se je upirati manipulacijam in lažem, prav tako je težko prepričati prepričane. Kljub temu ne morem mimo dejstva, da se tudi zapisi in nastopi  gospoda Janeza Janše v zvezi z pilotom Tonijem Merlakom iz leta v leto spreminjajo, kljub pisnim dokumentom, ki govorijo ravno nasprotno.
Žal me takšni zapisi  kot vojnega veterana še posebej žalostijo in zaničujejo prispevek vseh tistih, ki smo iskreno in z zanosom branili in obranili našo sedanjo domovino. In nenazadnje smo bili mi tisti, ki smo na koncu razorožili JLA, ki je osramočena in ponižana zapustila našo mlado državo.

Mitja Jankovič, generalni sekretar ZVVSVir: ZVVS

Slikovne priloge

  • 04. 08. 2016
    logo


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2209
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2171
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 12:54:58 | čas izdelave strani: 0,436s