< nazaj na novice

28. maj 2016 / Pomembno

Kraj: Dobrovo

2. pohod po Poti miru OZVVS Brda in otvoritev obeležja »Slovenija 1991«

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brda je v soboto, 28. 5. 2016 izvedlo svoj drugi pohod po Poti miru v občini Brda in ob tem dogodku svečano odkrilo obeležje zgodovine Slovencev »Slovenija 1991« v spomin ob 25. obletnici samostojnosti na vpadnici na Sabotin v Goriških Brdih.
OZVVS Brda je v sklopu izvedenega projekta Pot miru od Alp do Jadrana v sodelovanju z občino Brda in TIC Brda v lanskem letu začelo s tradicionalnim vodenim pohodom po Poti miru. Letos so pohodniki prehodili 7 kilometrsko pot od Vrhovlja pri Kojskem do Sabotina kjer jih je vodja pohoda in predsednik OZVVS Brda Mitja Močnik seznanil z vojno zgodovino območja Sabotina in Goriških Brd. V okviru dogodka se je tudi otvorilo urejeno parkirišče na vpadnici na Sabotin z obeležjem in tablo zgodovine Slovencev.
Člani OZVVS Brda so s pomočjo občine Brda, TIC Brda, posameznikov in ustanov uredili zanemarjeno parkirišče z nekdanjo deponijo saj je predhodno stanje bilo neprimerno glede na številne obiskovalce iz celega sveta, ki obiskujejo Sabotin.
V sklopu ureditve so veterani uredili obeležje iz protitankovskih ovir iz osamosvojitvene vojne leta 1991 ter ga poimenovali »Slovenija 1991«, poleg že obstoječe table Pot miru pa so postavili tablo slovenske zgodovine v štirih jezikih, ki bo obiskovalcu predstavila pomembne dogodke in prelomnice v zgodovini slovenskega naroda in slovenske dežele od 250.000 let pred našim štetjem do leta 2004, ko je bila Slovenija sprejeta v EU in NATO.
V sklopu otvoritve je več kot sto zbranih pohodnikov in udeležencev iz območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo iz Brd, Ajdovščina-Vipava, Grosuplja, Kanala ob Soči, Novega Mesta, Vrhnike, Zgornjega Posočja, Idrija-Cerkno, Slovenska Istra in druge udeležence nagovoril predsednik ZVVS Ladislav Lipič, ki je v nagovoru pozdravil tovrstne aktivnosti in dela, ki jih izvajajo veterani in poudaril, da ne smemo dovoliti, da bi kdorkoli poskusil deliti in mejiti veteranske organizacije po območjih ampak, da moramo biti povezani med seboj in delovati v skupnem interesu in poslanstvu veteranov vojne za Slovenijo. Zbrane je pozdravil tudi župan občine Brda Franc Mužič, ki je pohvalil dosedanje delo in sodelovanje z OZVVS Brda in poudaril, da bo občina še naprej podpirala vse aktivnosti OZVVS Brda, saj s svojim delom pomagajo pri prepoznavnosti Goriških Brd tako doma kot v tujini, za kar je združenju zelo hvaležen.
Po pozdravnem nagovoru so župan občine Brda, predsednik ZVVS in predsednik OZVVS Brda simbolično posadili potomko najstarejše slovenske lipe najevsko lipo in s tem uradno otvorili novo pridobitev v občini Brda. Predsednik OZVVS Brda Močnik je vsem zaslužnim posameznikom in ustanovam podelil še zahvale in znak Pot miru OZVVS Brda 1915-2015. Kulturni program so obogatili pevci Kvinteta Kvartin iz Goriških Brd. Med gosti dogodka je bil tudi predsednik pokrajinskega odbora ZVVS Severno primorske pokrajine Vlado Sedej in predstavnik Fundacije Pot miru iz Kobarida Tadej Koren.
Po končani slovesnosti so se pohodniki odpravili na voden pohod do okrepčevalnice na Sabotinu. Trasa je potekala po asfaltirani cesti do nekdanjega avstro-ogrskega strelskega jarka v dolžini 6,2 km od tu pa še dobrih 700 metrov po urejenem strelskem jarku, ki je eden najlepših na območju občine Brda in vodi do grebena Sabotina do kote imenovane med vojno »Zobek« (»Dentino«) ki je bil primarnega pomena avstro-ogrske obrambe Sabotina. Po končanem pohodu so se vsi udeleženci okrepčali v okrepčevalnici na Sabotinu nekdanji stražnici JLA kjer so si tudi ogledali muzej prve svetovne vojne in spominsko sobo osamosvojitvene vojne 1991 katero je uredil skrbnik okrepčevalnice Bogdan Potokar. Seveda pa se ni pozabilo tudi na zagotovitev dobre briške kapljice in na češnje za udeležence dogodka. Vsi tisti pa, ki so bili prvič na Sabotinu so imeli še voden ogled avstro-ogrskih položajev na tem območju. Dan se je zaključil v prijetnem vzdušju tako organizatorjev kot gostov in udeležencev pohoda.  Nasvidenje do naslednjega leta, ko se ponovno vidimo v Goriških Brdih.

        Mitja Močnik
predsednik OZVVS BrdaVir: Mitja Močnik

Slikovne priloge

 • 31. 05. 2016
  Spominsko obeležje "Slovenija 1991"

 • 31. 05. 2016
  Podelitev spominskega znaka "Pot miru" predsedniku ZVVS

 • 31. 05. 2016
  Posaditev najevske lipe

 • 31. 05. 2016
  Kvintet Kvartin


 • 31. 05. 2016
  Pozdravni nagovor župana občine Dobrovo Franca Mužiča

 • 31. 05. 2016
  Pozdravni nagovor predsednika OZVVS Brda Mitje Močnika

 • 31. 05. 2016
  Po poti po avstro-ogrskem jarku

 • 31. 05. 2016
  Predsednik OZVVS Brda Mitja Močnik in predsednik ZVVS Ladislav Lipič


 • 31. 05. 2016
  Razgledna točka na grebenu Sabotina

 • 31. 05. 2016
  Pohodniki

 • 31. 05. 2016
  Pozdravni nagovor predsednika ZVVS Ladislava Lipiča


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2542
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2522
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 11:40:53 | čas izdelave strani: 0,433s