< nazaj na novice

16. maj 2016

Kraj: Slivna pri Vačah

Dan veteranov - 17. maj

Na slovesnosti na Geometričnem središču Slovenije na Slivni pri Vačah smo veterani vojne za Slovenijo 1991 včeraj, 15. maja 2016 praznovali svoj dan – Dan veteranov.


Slovesnost sta organizirali Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever.


Za veterane je bilo letošnje praznovanje še posebej pomembno, saj v letošnjem letu praznujemo 25 let samostojne države.


Slovesnosti so se udeležili številni gostje: načelnik GŠ SV dr. Andrej Osterman, župan občine Litija Franci Rokavec, župan občine Moravče Martin Rebolj, Poslanec DZ RS Marjan Dolinšek, predstavniki KODVOS-a in drugi pomembni gostje.

 

Ob Dnevu veteranov je bila tudi priložnost, da se posameznim članom predsedstva ZVVS zahvalimo za njihovo dolgoletno in uspešno delo ter njihov prispevek pri razvoju in izvajanju poslanstva ZVVS. Zahvalne listine so prejeli: Jože Kuzman, Janez Pajer, Viljem Donau in Jože Ribič.


Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, katerega govor v celoti objavljamo v nadaljevanju.

 

Spoštovane veteranke in veterani, združeni v ZVVS,

spoštovani člani Zveze policijskih veteranskih društev SEVER,
spoštovani predsedniki in predstavniki drugih veteranskih in domoljubnih organizacij, general dr. Alojz Šteiner, župan občine Litija Franci Rokavec in župan občine Moravče Martin Rebolj,
spoštovani gospod načelnik GŠ SV dr. Andrej Osterman, spoštovani državni sekretar MNZ Boštjan Šefic, poveljniki enot SV, pripadniki SV, spoštovani ostali pomembni gostje in udeleženci slovesnosti!

Vojne veteranke in vojni veterani, združeni v ZVVS praznujemo 17. maj kot naš praznik, Dan vojnih veteranov. Zato mi dovolite, da izrečen čestitke vsem vam in tudi veteranom Zveze policijskih veteranskih društev SEVER, ki so se prijazno in predvsem tovariško pridružili organizaciji današnje slovesnosti in našemu skupnemu praznovanju. Naš praznik, Dan veteranov ZVVS, je vezan na preprečitev predaje orožja iz skladišč Teritorialne obrambe jugoslovanski ljudski armadi in na rojevanje tajne vojaške organizacije, kasneje poimenovane Manevrska struktura narodne zaščite.


Spomnimo:
priprave na odvzem orožja so se začele v Republiškem štabu za TO Slovenije že januarja 1990 z zbiranjem informacij o količinah in vrstah orožja. Ukaz o takojšnji premestitvi orožja, streliva in minsko eksplozivnih sredstev je bil izdan 15. maja 1990, kar je povzročilo burno reakcijo med pripadniki TO kakor tudi v slovenski politiki in javnosti nasploh. Posledica je bila zaustavitev oddajanja orožja, kar pomeni, da slovenska TO ni bila nikoli razorožena in je bil ta poskus neuspešen. Zgodovinsko netočno in zavajajoče je pisanje o razorožitvi TO, kajti do razorožitve ni prišlo! Je pa ta poskus sprožil pomembne organizacijske in politične procese in po moji oceni je bila najpomembnejša ugotovitev in dokaz, da se JLA pripravlja na oborožen poseg v slovensko samostojnost, kar je narekovalo tudi sprejem ustreznih ukrepov.
Neposredne posledice poskusa odvzema orožja TO je bilo tudi rojevanje ideje o organiziranju tajne vojaške organizacije, ki je bila kasneje poimenovana kot MSNZ.

Organiziranje takšne strukture je omogočal takratni Zakon o splošni ljudski obrambi in družbeni samozaščiti in navedena struktura je v obdobju od poletja do imenovanja novega RŠTO 04. oktobra 1990 zagotavljala obrambno sposobnost Slovenije.
Tisto, kar daje še posebno veličino in pomen tem dogodkom pa je tesna povezanost, prepletenost in sodelovanje z organi za notranje zadeve, še posebno s takratno milico. Dve enakovredni veji enega in istega drevesa sta nudili senco, skozi katero ni prodrl pogled nezaželenega očesa! Zato bodimo danes ponosni tako na »zeleno« kot tudi na »modro« vejo, kajti brez ene ali druge veje bi se to drevo posušilo in odmrlo.


Ob tej priložnosti izrazimo iskrene čestitke tudi naši SV, katera ravno danes,15. maja praznuje svoj 25. rojstni dan  kot spomin na dogodek, ko so se v 510. UC TO na Igu in 710. UC TO v Pekrah pri Mariboru začeli usposabljati prvi slovenski vojaki.
Ta čestitka naj bo razumljena kot čestitka tistih, ki so se borili v vrstah TO ali na kakršen koli drug način sodelovali v izgradnji slovenskih obrambnih sil. Zato popolnoma razumemo položaj, v katerem so se znašli pripadniki in pripadnice SV, kateri kljub vsemu svoje naloge opravljajo tako, da smo nanje lahko ponosni. Zato ne razumemo nepremišljenih in nedostojnih izjav o sposobnosti naše vojske, katero označujejo kot vojsko, ki je sposobna edino za čuvanje kosila, medtem ko se druge vojske bojujejo.
Ne moremo pa biti ponosni na tiste, ki so takšne razmere s svojimi neodgovornimi odločitvami povzročili in še vedno govorijo o tisočletnih sanjah, ki so se uresničile z nastankom samostojne Slovenije. In za to samostojnost so umirali mnogi v obeh svetovnih vojnah na tleh današnje Slovenije in tudi v vojni ob koncu 20. stoletja, ko je bila ta samostojnost dosežena. Zato se vseh padlih za Slovenijo spominjajmo z iskreno hvaležnostjo in obljubo, da ne bodo nikoli pozabljeni!


Spoštovane, spoštovani!
Ob takšnem in podobnih slovesnostih - in teh bo v letošnjem jubilejnem letu še veliko – bi moral svoj slavnostni govor zaključiti, če….če ne bi bilo tega »če«! Zato bom nadaljeval zaradi vas, spoštovane veteranke in  veterani, kajti kot predsednik ZVVS ne morem in končno ne smem biti tiho ob pojavih obrekovanj in tudi žalitev ter neresnic, ki mečejo slabo luč ne samo na veterane in veteranstvo nasploh, ampak tudi na osamosvojitveno vojno, v kateri smo aktivno sodelovali. Če bomo to dovolili, bomo doživeli usodo partizanskih borcev, ki so se borili proti fašizmu in nacizmu, bili na strani zmagovalcev, danes pa se jih prikazuje kot vojne zločince in krivce za vse zlo, ki se je zgodilo po koncu vojne na naših tleh. Kljub številnim opravičilom in obžalovanju vrha slovenske države za ta dejanja, se te obtožbe, ki povzročajo nadaljnje delitve našega naroda nadaljujejo. Celo na dogodkih, ki so pietetnega značaja, se z obtoževanjem povzročajo nove in nove delitve.
Zato je naše stališče, da se pojasnijo vse nejasnosti med osamosvojitveno vojno,opravičeno in namenjeno temu, da ne bomo ne mi, ne naši otroci in vnuki poslušali očitke, da vojna, v kateri smo sodelovali, ni bila takšna, kakor smo jo mi opisovali. Pri tem razčiščevanju pa je potrebno razumeti razmere,ki so vladale takrat in ki so bile daleč od mirnodobnih.


Deležni smo blatenja in celo groženj nekaterim našim predsednikom, vidnim braniteljem slovenske osamosvojitve, o katerih bo potrebno javno spregovoriti. Slovenska javnost je deležna številnih dezinformacij in manipulacij glede vojnih veteranov vojne 91. V DZ se maha s fotografijami in obtožbami tudi tistih, ki so že nekaj časa v bolniški postelji in z obtožbami na njihov račun nimajo prav nobene zveze. Njihova edina krivda je, da so bivši častniki JLA, ki pa so pravočasno, nekateri že cela desetletja pred vojno za osamosvojitev, zapustili njene vrste.


Razprave na sejah se izkoriščajo za osebna obračunavanja z nekaterimi vojnimi veterani, pri čem se gre celo tako daleč, da se obračunava tudi z njihovimi najbližjimi.
V državi, za katero smo se borili in jo v devetdesetih letih videli popolnoma drugačno kot je danes, se javno in vsem na očeh formira nekakšna »strankarska civilna družba«, katero kljub jasni strankarski profiliranosti financirajo slovenski davkoplačevalci. Ob tem se vojni veterani prikazujejo kot strošek in breme, ki odžira denar SV. Ni problematizirana nobena civilno družbena organizacija, ki prejema bistveno več sredstev, kot vojni veterani. Problematizirani so le vojni veterani in še dalje se ta pojmovna zmeda namenoma poglablja.
Odgovorne institucije ne vložijo niti minimalnega napora, da bi pojasnile, komu vse oz. kdo vse je financiran iz dodeljenih sredstev, kakor da se bojijo kazni, ki bi sledile takšnim pojasnilom. Nekaj tisočakov je dovolj, da se zapravlja dragocen čas za razprave in obtoževanja, o izginulih milijardah in desetletja ustvarjenem premoženju, ki je izginilo, pa nič!
Ob vsem naštetem, in to še zdaleč ni vse, se srečujemo še s sovražnim govorom, na kar spet nihče ne reagira ampak se po vsakem takšnem pojavu razvije živahna razprava o tem, kje je meja med svobodo govora in kršenjem človekovega dostojanstva. Nikogar se nič ne dotakne in sprašujem se, kakšen neki opij je ta strankarska politika in politika nasploh, da so zaradi nje posamezniki sposobni groziti, poneverjati in lagati, spreminjati in zatajiti vse, v kar so nekoč verjeli, ne zavedajoč se, da bodo jutri zatajili sami sebe!
Države so po končanih vojnah svojim vojakom dodeljevale najvišja priznanja, pri nas pa so posamezniki poskrbeli za delitve med njimi in med veteranskimi organizacijami. Ob tem pa tudi nekateri vojni veterani in organizacije še vedno niso spregledali in slepo sledijo razdiralcem, ne zavedajoč se, da so svoj ugled in svoj dragoceni prispevek osamosvojitvi skorajda v celoti zapravili.


Spoštovane, spoštovani!
V uvodu opisani čas in dogodki, v katerih smo imeli priložnost in čast sodelovati, je bil nekaj izjemnega. Ne zaradi tolikokrat poudarjene enotnosti, pač pa zaradi tovarištva, visoke stopnje samozavesti, izražene samoiniciative ter medsebojnega sodelovanja in spoštovanja. Vse naštete vrednote so postopoma izginjale in danes so le bled spomin na tisti čas. Danes nas obkrožajo sovražnost,medsebojno nespoštovanje in posledično nezaupanje ter popolnoma druge vrednote.


Nekaterim našim voditeljem je neukrepanje za odpravo družbenih anomalij  postala vrednota, ki so jo nadgradili z vrednoto pometanja težav pod preprogo in čakanja, da se težave rešijo same od sebe. Sovražni govor je postal del našega vsakdana, risanje kljukastih križev ter metanje molotovk, zažiganje knjig, metanje svinjskih kadavrov na gradbišče džamije, potvarjanje zgodovine, prepletanje slovenske državne zastave z zastavo neke ustaške tvorbe, katere pripadniki so morili tudi v slovenskih krajih in katero predsednica sosednje države zmore poimenovati kot zločinsko državo - na takšno početje nihče ne reagira pravočasno in odločno, nasprotno, velikokrat se sploh ne reagira. Vse to seveda vojne veterane prizadene in boli. Smrtna tišina najbolj odgovornih, ki ne obsojajo, ki ne reagirajo, postaja neznosna za vse, ki »v srcu pošteno mislijo«.


Naj navedem misel dr. Andraža Terška, zapisano v knjigi Brutalci:
»Takrat, ko postane vse skupaj tako neokusno, nedostojno, žaljivo, ne nazadnje pa tudi politično primitivno in prebadajoče neintelektualno, si morda več ljudi večkrat postavi vprašanje, ali se še izplača?«
Vojni veterani si tega vprašanja ne postavljamo! Da, splača se! Splača se enako kot takrat, ko smo stopili v obrambo samostojne Slovenije z orožjem v rokah in so ljudje tudi umirali. Danes se splača tudi za to, da pomagamo preprečevati nadaljevanje strankarskih in ideoloških delitev z odločitvijo, da bomo za svoje vodilo imeli vrednoti, kot sta PRAVIČNOST in POŠTENOST! Zato pozivam vse vojne veterane, da se nam pridružijo v sledenju teh vrednot.
Tisti, ki pa tega ne želijo in vidijo svojo prihodnost v sledenju strankarskih vrednot, katere poveličujejo nekatere opisane negativne vrednote, pa se bodo že vedeli ustrezno odločiti! Vendar se bo prej ali slej potrebno odločiti!


Iskrene čestitke ob našem prazniku, in skrene čestitke SV ter prijetno druženje v nadaljevanju našega praznika!

 

 

V priponki se nahaja tudi nagovor predsednika ZPVD Sever dr. Tomaža Časa.Vir: ZVVS

Slikovne priloge

 • 17. 05. 2016
  Slovesnost ob Dnevu veteranov na Geossu

 • 16. 05. 2016
  Praporščaki

 • 16. 05. 2016
  Prejemniki zahvalnih listin Jože Ribič, Viljem Donau in Janez Pajer s predsednikom ZVVS Ladislavom Lipičem

 • 16. 05. 2016
  Slavnostni govorni na slovesnosti predsednik ZVVS Ladislav Lipič


 • 16. 05. 2016
  dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever

 • 16. 05. 2016
  Župan občine Litija Franci Rokavec

 • 16. 05. 2016
  Visoki gostje

 • 16. 05. 2016
  Prihod praporščakovDatotečne priloge


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2273
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2235
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 23:57:34 | čas izdelave strani: 0,433s