< nazaj na novice

11. maj 2016 / Svečanosti

Kraj: Ljubljana

Čestitka predsednika ZVVS ob dnevu veteranov - 17. maju

 

Spoštovane vojne veteranke in vojni veterani!

Veterani vojne za Slovenijo, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo praznujemo svoj dan 17. maja, v spomin na leto 1990, na zavrnitev ukaza o oddaji orožja iz skladišč Teritorialne obrambe (TO), katerega izvajalci so preprečili popolno razorožitev takratne TO ter na začetek izvajanja projekta Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ).

Dva zgodovinsko pomembna dogodka v maju 1990, v katerih so sodelovali številni pripadniki TO in Upravnih organov za ljudsko obrambo ter tudi druge zaupanja vredne osebe. Danes ni več neznank ne glede zavrnitve ukaza in ne glede preprečitve popolne razorožitve TO. Tisto, kar je pomembno, pa je dejstvo, da slovenska TO ni bila nikoli razorožena in tudi ob letošnji priložnosti izražam zahvalo vsem tistim, ki so preprečili namero Jugoslovanske ljudske armade (JLA ) in takratne velikosrbske politike, da bi popolnoma oslabili ali celo s tem dejanjem preprečili oborožen odpor slovenskega naroda!

Bil je to tudi trenutek in čas, ki je jasno dal vedeti, da JLA pripravlja in načrtuje  uporabo sile proti slovenskemu narodu s ciljem preprečiti njeno osamosvojitev.
To je bil čas, ko se je rojevala misel na pripravo odpora in nekoliko pozneje je začela nastajati tajna vojaška organizacija, kasneje poimenovana MSNZ. Njeni člani so opravili pomembno in junaško delo, saj so v času, ko še ni bilo slovenskega republiškega štaba za TO, uspeli organizirati in voditi enote TO tako, da so bile pripravljene tudi na organiziran oborožen odpor zoper JLA, če bi se za to pokazala potreba.

Tisto, kar daje še posebno veličino in pomen tem dogodkom, pa je tesna povezanost in sodelovanje z organi za notranje zadeve, še posebej s takratno milico. Dve enakovredni veji enega drevesa sta nudili senco, skozi katero ni prodrlo nobeno nezaželeno oko! Zato bodimo danes ponosni tako na »zeleno« kot tudi na »modro« vejo, kajti brez ene ali druge, bi se to drevo gotovo posušilo in odmrlo!

Ob tej priložnosti izrazimo čestitko tudi naši Slovenski vojski (SV), ki 15. maja praznuje svoj 25. rojstni dan kot spomin na pomemben dogodek, ko so se v 510. Učnem centru TO na Igu in 710. Učnem centru TO v Pekrah pri Mariboru začeli usposabljati prvi slovenski naborniki.

Vojne veteranke in vojni veterani, združeni v ZVVS, iskrene čestitke ob našem dnevu, Dnevu ZVVS!

Ladislav Lipič,
Predsednik

Slikovne priloge

  • 11. 05. 2016
    ZVVS


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja Zoran , 12.05.2016 23:25
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
VEDNO MANJ PRAVIC ZA VOJNE VETERANE - XVII.:

V zadnjem času na raznih proslavah in prireditvah, ki se te dni kar vrstijo, je vedno bolj izrazito občutiti dvojnost, razdor in blatenje eden drugega, kot pa zadovoljstvo, enotnost in razumevanje ter spoštovanje eden drugega.
Namesto, da bi se trudili, da pomagamo tistim vojnim veteranom, ki se težko prebijajo skozi življenje ali pa pomagali otrokom tistih, ki so žal že preminuli. Namesto, da bi se povezovali in delovali proti kršenju osnovnih človekovih pravic, določeni samo še podpihujejo nestrpnost, kar privede do novih krivic. Ko so nas vpoklicali v enote TO leta 1991 smo bili ponosni, da lahko opravimo svojo državljansko dolžnost in se na položajih nismo obremenjevali s vsakovrstnimi političnimi stališči ter strankarsko pripadnostjo, ampak smo delovali enotno in častno. To, da praznujemo ob takšnem jubileju sprti in vsaksebi, prav gotovo niso cilji, ki smo si jih postavili ob začetku osamosvajanja Slovenije. Zato vse to je seveda potreben čas, a vendar je 25 let dovoljšen podatek, da povemo, da začrtana smer razvoja dogodkov ni prava in za nas, kot narod ni dobra, še manj pa koristna. Ob jubileju raje poglejmo okoli sebe in poiščimo še vse tiste med nami, ki si še vedno niso pridobili Statusa vojnega veterana in apelirajmo na vse tiste, ki odlašajo s priznavanjem že pridobljenih pravic. Že zgodovina je večkrat pokazala, da edino enotni lahko uspemo izboriti že davno zapisane pravice, da o pozabljenih dolžnostih niti ne govorimo. Ob takšni situaciji bi prav gotovo vsak izmed nas na nekem področju dela in življenja lahko pomagal, da bi zanamcem lahko s ponosom pripovedovali, kaj vse smo naredili tudi za njih. Posebej to, da so ljubljeni in varni, tudi z našo pomočjo, ne pa še na slabšem, kot so bili pred 25 leti.


BOBU BOB
Ladislav Lipič, predsednik Združenja veteranov vojne za Slovenijo: "Veteranov preprosto ni mogoče politično ločevati, saj jih je nedeljivo v celoto povezala zgodovina."
Ponedeljek, 9. julij 2012
web.vecer.com/portal...0905804245

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2518
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2492
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 23:04:38 | čas izdelave strani: 0,458s