< nazaj na novice

04. maj 2016 / Pomembno

Kraj: Idrija

Na posvetu v Mestni knjižnici govorili o delovanju Teritorialne obrambe v Idriji

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno  in Mestna knjižnica in čitalnica  Idrija, sta v sklopu obeleževanj 25. obletnice osamosvojitve Slovenije, v sredo 4. maja 2016  pripravila posvet  o delovanju Teritorialne obrambe Idrija v procesu osamosvajanja Slovenije.

Razvoj in delovanje Teritorialne obrambe Idrija je v svojem predavanju  predstavil Marijan Platiše, ki je bil  v času osamosvajanja  Slovenije  v Občinskem  štabu TO Idrija pomočnik komandanta za obveščevalne zadeve.

V zanimivem predavanju, ki ga je podkrepil z bogatim dokumentarnim gradivom, je razvoj in delovanje Teritorialne obrambe Idrija  predstavil skozi štiri  značilna časovna obdobja in sicer:
-    Delovanje TO Idrija od ustanovitve do razorožitve – obdobje od leta 1969  do 17. 5. 1990
-    Delovanje TO Idrija od razorožitve do mobilizacije enot  -  obdobje  od  17. 5. 1990  do 24. 6. 1991 
-    Delovanje  TO Idrija pod  neposrednim poveljstvom 63. Obm ŠTO Tolmin – obdobje od  24.6.1991 do 4.7.1991 in
-    Delovanje enot TO Idrija pod poveljstvom »neformalnega« OŠTO Idrija – obdobje od  4.7.1991 do 21.7.1991.

Udeležence posveta, ki so dodobra napolnili dvorano Mestne knjižnice,  je najbolj pritegnilo  dogajanje v obdobju od razorožitve Teritorialne obrambe  do mobilizacije enot, ter potek vojne in vojnih operacij, ki so jih v osamosvojitveni vojni  na idrijsko-cerkljanskem območju izvajale enote TO Idrija.
V razpravi, ki se je se razvila na to temo, so sodelovali  nekateri takratni poveljniki enot. Potek vojaških akcij  Jurišnega odreda je predstavil  komandant Vlado Sedej , delovanje samostojne čete TO Idrija njen komandir Vojko Čuk, delovanje Voda za protidiverzantsko delovanje pa njegov komandir Peter Poljanec.

Seveda se v predstavitvi in razpravi udeleženci   niso ognili  osvetljevanju vzrokov  in posledic eksplozije skladišča orožja in razstreliva JLA v Črnem Vrhu nad Idrijo.  Eksplozija, katero so po neuspelih pogajanjih o predaji enote,  z zažigom skladišča povzročili pripadniki JLA, na srečo pa  ni terjala človeških življenj,  je  pa povzročila  precejšnjo materialno škodo na objektih v vasi, Teritorialni obrambi Idrija pa zadala velik moralni udarec.

Ena od značilnosti  v delovanju Teritorialne obrambe Idrija je bilo tudi  formiranje Jurišnega odreda četne sestave iz pripadnikov  nekdanjega Partizanskega bataljona. Pripadniki tega bataljona so bili v rezervni sestavi JLA, vendar so se samoiniciativno organizirali in pristopili v TO. Ta enota je v obdobju od 7.7. do 13.7.1991, pri izvajanju bojnih nalog na bojnih položajih  zamenjala  enote TO Idrija. Delovanje te enote  so predstavili takratni komandant Aleksander Carli, ter komandirja  Marijan Rupnik in Rajko Gostiša.

O svojih spominih in stališčih o delovanju TO je spregovoril tudi Roman Medved iz OZ VVS Zgornje Posočje, ki je bil v času osamosvojitvene vojne član Območnega štaba TO Tolmin.
V vsebinskem pogledu je posvet izzvenel kot nadaljevanje regijskega posveta o vlogi in delovanju Teritorialne obrambe v procesu osamosvajanja, ki je nedavno potekal v Novi Gorici in kot motivacija nekdanjih pripadnikov Teritorialne obrambe Idrija,  da svoja vedenje in spomine o dogodkih iz tistega časa  zapišejo v prispevke za zbornik o delovanju Teritorialne obrambe Idrija, katerega izdajo pripravlja  OZ VVS Idrija Cerkno.

Marijan PlatišeVir: Marijan Platiše

Slikovne priloge

 • 10. 05. 2016
  Udeležence sta uvodoma pozdravila predstavnica Mestne knjižnice in čitalnice Idrija in predsednik OZ VVS Idrija Cerkno

 • 10. 05. 2016
  Razvoj in delovanje TO Idrija je v zanimivem predavanju predstavil Marijan Platiše

 • 10. 05. 2016
  Nekdanji poveljnik Vladimir Sedej predstavlja delovanje 120. Jurišnega odreda TO

 • 10. 05. 2016
  Udeleženci posvetaKomentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1997
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1974
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 27.11.2021 00:59:55 | čas izdelave strani: 0,436s