< nazaj na novice

26. november 2015 / Pomembno

Kraj: Nova Gorica

Posvet o vlogi Teritorialne obrambe Severnoprimorske v procesu osamosvajanja Slovenije na vojaškem področju

V četrtek, 26.11.2015 je bil v Novi Gorici izveden  že peti v nizu posvetov, ki potekajo pod pokroviteljstvom Zveze veteranov vojne za Slovenijo na ravni pokrajin  z namenom, da se celovito in objektivno prikaže delovanje in vlogo Teritorialne obrambe  v procesu osamosvojitve Slovenije. S  tem naj se omogoči ohraniti vedenje o tem tudi za prihodnje rodove in kot izkušnja za soočenje s sedanjimi in bodočimi izzivi.


Posvet je pripravila delovna skupina imenovana s strani Pokrajinskega odbora ZVVS Severnoprimorska, za tehnične pogoje izvedbe pa so poskrbeli člani OZVVS Veteran Nova Gorica.


Poleg nekdanjih poveljnikov in drugih pripadnikov Teritorialne obrambe  so se posveta udeležili tudi nekateri, ki so v času osamosvojitvene vojne aktivno delovali v drugih oboroženih in civilnih strukturah  ter nekaj pedagoških delavcev.
V svojih predstavitvah so referenti v uvodnem delu predstavili geopolitični in strateški položaj Primorske skozi zgodovino in tudi sedaj ter vojaško politične razmere v Sloveniji v obdobju priprav na osamosvajanje.


V osrednjem delu so nekateri ključni akterji dogajanj podali pregled najpomembnejših dogodkov iz obdobja priprav in odvijanja osamosvojitvene vojne v letih 1990 in 1991, tako na nivoju celotne pokrajine, kot tudi po območjih nekdanjih Očinskih štabov Teritorialne obrambe.


Predstavitve so črpale svojo vsebino tako iz že objavljenega gradiva, še največ iz zbornika »Njim vsem pripada slava« iz leta 2009, kot tudi iz drugih, kasneje obdelanih  virov in pričevanj. Iz združitve dokumentarnega gradiva in še vedno razmeroma svežih spominov neposrednih akterjev dogajanj, nastaja celovit pogled na to obdobje, ki pa se bo dopolnjeval še tudi v prihodnje. Iz predstavitev je izšel zaključek, da je TO Severnoprimorske uspešno in brez žrtev izpolnila  svoje naloge v obdobju osamosvajanja, ki so bile predvsem usmerjene v to, da se ohrani odprta zahodna meja mlade države. To je, kot prava slovenska vojska, v sodelovanju z drugimi strukturami in ob močni podpori prebivalstva, lahko opravila zaradi primerne organiziranosti in nenehnega usposabljanja v preteklih desetletjih. In to kljub nekaterim pomanjkljivostim ter ne najboljšim odločitvam, med katere uvrščamo za to pokrajino tudi reorganizacijo TO v aprilu 1991.


V razpravi je bila poleg pozitivnih ocen predstavitev izražena predvsem zaskrbljujoča ugotovitev, da je dobro izgrajen nacionalni obrambni sistem, ki se je izkazal za učinkovitega v obdobju osamosvajanja, v kasnejših letih v veliki meri razpadel. Zato je bila dana pobuda, da veterani poskušamo še bolj aktivno spodbuditi dejavnosti za ponovno povečanje domovinske zavesti in okrepitev obrambne sposobnosti Slovenije.


V letu 2016 bo izdan zbornik s tega posveta.

 

               Vladimir Sedej

predsednik PO SevernoprimorskaVir: Vladimir Sedej

Slikovne priloge

 • 02. 12. 2015
  Posvet TO Severnoprimorska

 • 02. 12. 2015
  Z leve proti desni: Drago Vidrih, Miha Butara, Miran Fišer in drugi udeleženci posveta

 • 01. 12. 2015
  Z leve proti desni: dr. Alojz Šteiner, Ladislav Lipič in Bogdan Beltram

 • 01. 12. 2015
  Udeležence je nagovoril predsednik ZVVS Ladislav Lipič


 • 01. 12. 2015
  Pozdravni nagovor župana MO Nova Gorica Mateja Arčana

 • 01. 12. 2015
  Svečano veteransko dejanje

 • 01. 12. 2015
  Himna

 • 01. 12. 2015
  Posvet se je pričel s prihodom praporov OZVVS SevernoprimorskeKomentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2224
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2194
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 10:58:48 | čas izdelave strani: 0,428s