< nazaj na novice

20. november 2015 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Na današnji dan je bila ustanovljena Teritorialna obramba

Prav na današnji dan, točneje 20. novembra 1968, je bila pred 47. leti ustanovljena Teritorialna obramba. Tako se tudi letos se spominjamo zgodovinsko pomembnega datuma ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije, tiste oborožene sile, ki je skupaj z enotami milice ter slovenskim narodom z orožjem v roki obranila plebiscitarno odločitev vseh državljank in državljanov Slovenije, da želijo živeti v samostojni, neodvisni in suvereni državi.
Teritorialno obrambo najpogosteje povezujemo z intervencijo takratne Sovjetske zveze na Češkoslovaško v mesecu avgustu istega leta. Seveda pa so bile pri sprejemu tako pomembne odločitve v zapletenih mednarodnih okoliščinah prisotne tudi druge okoliščine, kot je bila negotovost na bližnjem vzhodu in celotna politika uporabe sile v mednarodni skupnosti. Vse te okoliščine so pomembno vplivale na vsebino in razvoj takratne obrambne politike in razvoj ter vlogo JLA. Gotovo so bili dogodki na Češkoslovaškem politično ocenjevano v tistem obdobju tudi priložnost za krepitev notranje enotnosti in preusmeritev pozornosti iz mednacionalnih napetosti po brionskem partijskem plenumu na krepitev obrambne sposobnosti takratne države. Z gotovostjo lahko zatrdilo, da se je takrat začel rušiti mit o obrambni samozadostnosti JLA in uveljavljanje koncepta splošnega ljudskega odpora je bil odgovor z daljnosežnimi posledicami in še posebej smo te pozitivne posledice znali izkoristiti v Sloveniji v začetku devetdesetih let minulega stoletja.
Z novo doktrino splošne ljudske obrambe je zgodovina republikam ponudila priložnost za lastno organiziranost na obrambnem področju in v Sloveniji je bila ta priložnost najbolje izkoriščena. V njej so odgovorni videli novo priložnost ponovnega zametka slovenske vojske, ki jo je Slovenija izgubila leta 1945. Tako se je, ne glede na njen celoten razvoj, vzpone in padce, prepodrejanje in številne organizacijske spremembe, Teritorialna obramba razvila v spoštovanja vredno oboroženo silo. Med samimi pripadniki TO in med prebivalstvom je vse bolj postajala slovenska narodna vojska in le kot taka tudi del Oboroženih sil Jugoslavije. V celotnem obdobju svojega obstoja je dosegala največje uspehe in njene brigade so bile velikokrat razglašene za najboljše v takratni skupni državi. Bila je sposobna za samostojno opravljanje nalog in nikakor ni bila le privesek JLA.
Potrebno izpostaviti njeno trdno vez s prebivalstvom, uporabo slovenskega jezika in kar je zelo pomembno, poveljevalni jezik je bil slovenski. V sedemdesetih letih smo dobili prvi Slovenski vojaški slovar, katerega je vsak častnik in celoten poveljujoči kader v TO s ponosom aktivno uporabljal. Ravno zaradi naštetih značilnosti je zdržala in njeni pripadniki so imeli moč upreti se vsem pritiskom JLA ob koncu osemdesetih in začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Ni uspel poskus takratnega RŠTO in vrha JLA, da bi razorožili TO. Nasprotno! Tihi, vendar učinkovit odpor je omogočil delovanje tajne vojaško organizirane Narodne zaščite ter nato oktobra 1990 ustanovitev novega, slovenskega Republiškega štaba za TO, ki je bil podrejen takratnemu Predsedstvu Republike Slovenije.
V spomin na omenjeno obletnico, se je Predsedstvo Zveze veteranov včeraj na svoji 21. seji sestalo v Pekrah, ki ima za veterane še poseben pomen. Tam je bil 710. učni center TO RS.
Pekre pa so poznane tudi t.i. Pekrskih dogodkih, ki so predstavljale nekakšen uvod v kasnejša vojna dogajanja v Sloveniji.Vir: ZVVS

Slikovne priloge

  • 20. 11. 2015
    TO Bloke

  • 20. 11. 2015
    TO Cerklje

  • 20. 11. 2015
    TO Ribnica


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2481
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2446
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 13:00:32 | čas izdelave strani: 0,448s