< nazaj na novice

24. oktober 2015 / Pomembno

Kraj: Novo mesto

Veterani vojne za Slovenijo prvič obeležili praznik - Dan suverenosti

Od letošnjega marca imamo v Sloveniji nov praznik – Dan suverenosti, ki ga praznujemo 25. oktobra, ko se spominjamo dneva, ko je leta 1991 zadnji vojak JLA zapustil slovensko ozemlje. Dan suverenosti obeležuje dan ponosa, enotnosti in samozavesti na vse, kar je ohranjalo naš narod skozi stoletja. Na ta dan je Slovenija ne le pravno, temveč tudi dejansko postala suverena država. Zato so veterani vojne za Slovenijo združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever decembra 2014 Državnemu zboru predlagali, da 25. oktober razglasi za dan suverenosti. Pobudo je v začetku letošnjega leta ob pomoči skupine poslancev s prvopodpisanim Marjanom Dolinškom parlament sprejel skoraj soglasno.


Dan suverenosti ima za veterane vojne za Slovenijo še poseben pomen. V počastitev Dneva suverenosti so Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Mestna občina Novo mesto, 24. oktobra 2015 v Dvorani Janeza Trdine v Novem mestu pripravili slovesnost ob Dnevu suverenosti.


Slovesnost so s svojo prisotnostjo počastili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni, predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas, predstavniki Koordinacije domoljubnih in veteranskih društev Slovenije, vabilu se je odzvalo tudi šest poslancev iz vrst SMC (ostali vabljeni se na vabilo niso odzvali) in številni visoki gostje.
Slavnostni govornik na slovesnosti je bil prof. dr. Anton Bebler, predsednik društva Evro – atlantski svet Slovenije.


Celotna slovesnost je izzvenela v svečanem in prijetnem vzdušju, v katerem so sodelovali, Kvintet Slovenske policije, Folklorno društvo Kres, vodilna, veteranska in tamburaška skupina iz Novega mesta.


Dan suverenosti naj bo za državljanke in državljane prazničen in slavnosten dan, ko smo si po stoletjih boja izborili suvereno državo.


Vir: ZVVS

Slikovne priloge

 • 26. 10. 2015
  Dan suverenosti

 • 26. 10. 2015
  Slavnostni govornik prof. dr. Anton Bebler

 • 26. 10. 2015
  župan MO Novo mesto Gregor Macedoni

 • 26. 10. 2015
  Praporščakom je poveljeval pripadnik SV praporščak Andrej Jurjevič


 • 26. 10. 2015
  Praporščaki

 • 26. 10. 2015
  Udeleženci slovesnosti v Novem mestu

 • 26. 10. 2015
  Folklorna skupina Kres

 • 26. 10. 2015
  z desne proti levi: predsednik RS Borut Pahor, župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, predsednik ZVVS Ladislav LipičKomentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2510
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2467
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 11:45:27 | čas izdelave strani: 0,409s