< nazaj na novice

20. oktober 2015 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Veterani ob Dnevu suverenosti zaključili humanitarno akcijo v Porodnišnici Ljubljana

V počastitev Dneva suverenosti so veterani Območnega združenja vojne za Slovenijo Ljubljana in Policijskega veteranskega društva Ljubljana zaključili še eno iz niza humanitarnih akcij v Ginekološki kliniki UKC Ljubljana.
Ob tej priložnosti so s prostovoljnim delom in materialom prepleskali in  osvežili hodnike Porodnega bloka KO za perinatologijo. To je njihovo darilo ob Dnevu suverenosti novorojencem, materam in očetom ter osebju KO za perinatologijo.
Zaključne slovesnosti, ki je bila v torek, 20. oktobra 2015 so se udeležili številni visoki gostje: v.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana  dr. Andrej Baričič, strokovni direktor Ginekološke klinike prof. dr. Adolf Lukanovič, predstojnica KO za perinatologijo Ginekološke klinike doc. dr. Nataša Tul Mandić, poslovni direktor Ginekološke klinike mag. Peter Požun, predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas in številni drugi.
Predstojnica KO za perinatologijo dr. Nataša Tul Mandić je za dolgoletno uspešno sodelovanje in številne opravljene humanitarne akcije podelila zahvalni listini predsedniku OZVVS Ljubljana Dušanu Presetniku, ki je že vrsto let pobudnik, donator in tudi izvajalec humanitarnih projektov in predsedniku PVD Sever Ljubljana Emeriku Peterki (zaradi opravičene odsotnosti, je listino prevzel predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas).
V spomin na ta dogodek pa sta spominsko ploščo odkrila predsednik ZVVS Ladislav Lipič in predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas.
V kulturnem programu je sodeloval kvintet Policijskega orkestra, slovesnost pa je povezoval generalni sekretar ZPVD Sever Anton Pozvek.
Po končani slovesnosti je sledil ogled odlično opravljenega dela in ob tem iskrena hvala vsem, ki so pri humanitarni akciji sodelovali ter dali svoj prispevek.
Še enkrat se je potrdilo in pokazalo, da humanitarnost je nujno potrebna vrednota, ki ima pomen le takrat, ko doseže smisel in neprecenljivo vrednost. 

V nadaljevanju objavljamo govor strokovnega direktorja Ginekološke klinike v Ljubljani prof. dr. Adolfa Lukanoviča.
»Spoštovani,
vaša zasluga je izbojevana suverenost, nedotakljivost in samostojnost naše države. Vizionarsko ste udejanili plemenitost in globino Volterjeve modrosti: »Ne strinjam se s tvojim prepričanjem, toda pripravljen sem dati svoje življenje, da ga lahko izpoveš.« Borili ste se za naša življenja in danes dokazujete svojo veličino z nesebično pomočjo na simbolni ravni ter tako ponovno dokazujete sojo neomajno pripadnost skupnosti, tej državi. Vaše humanitarno delo je porok za ponovno obuditev pozabljenih vrednot pripadnosti delu, ustanovi in državi.
V obdobju nepredvidljive prihodnosti in gospodarske nestabilnosti nas mora skrbeti dejstvo, da z izgubljanjem vrednot, kot so dobrodelnost in dobronamernost, se žal izgublja tudi lastna identiteta.
Slovensko porodništvo ima dolgoletno tradicijo dostojanstva in človečnosti v skrbi za nosečnice porodnice in njihove otroke. Že v času druge svetovne vojne, ko smo v nemogočih razmerah vzpostavili sistem partizanskih porodnišnic, je naše porodništvo celotnemu svetu pokazalo, kaj pomeni enotnost, kljubovalnost, vztrajnost in vizija skupnega življenja.
Že antični filozof je modroval: Beatus est dare quam accipere – Bolj osrečuje dajati kakor sprejemati. Dobrodelnost, ki je ena temeljnih vrednot humanizma osrečuje le takrat, ko jo ovrednotimo in osmislimo.
Gre za miselnost, za osebno opredelitev, ali kot je dejal Lucij Anej Seneka: »Dobrodelnosti ne presojamo po tem kaj je dano ali narejeno, ampak zakaj je dano ali narejeno.« Zavedamo se pomena strokovne kvalitete dela, vendar urejeno okolje doprinese svoj delež v celostni obravnavi bolnika.
Samo tako okolje, v katerem bodo močno prisotne omenjene vrednote, bo sposobno zaživeti v polni meri dostojanstva in krepitvi ustvarjalnega potenciala človeka. Pripadnost in ljubezen do domovine ni samo globoka modrost, ob kateri dobijo vse druge vrline in vrednote šele pravi smisel, e pogoj, da dobi smisel tudi naša eksistenca. Gre za modrosti, ki so danes usmeritev na poti rešitve iz protislovnosti današnjega časa. Begunska kriza nas opominja, da je življenje v svetu naravnih zakonov in sil nekaj krhkega, nadvse nežnega in občutljivega. Zato ne smemo pozabiti, da je vrednostna usmerjenost k tradicionalnim, etičnim in moralnim idealom od nekdaj dajala v ospredje pomoč in naklonjenost pomoči potrebnemu.
Visoka etična in moralna načela, ki jih sooblikujejo vaša združenja pripomorejo h krepitvi humanega in človekoljubnega odnosa v naši družbi. Te usmeritve nam dajo vero in upanje, da je naše delo koristno in da smo zato dolžni svoje poslanstvo deliti še naprej. Želim si, da bi tako odločno, strumno in pogumno, kot ste vi nastopili v osamosvojitveni vojni, s skupnimi močmi orali ledino za boljo in lepšo prihodnost. Le v strnjenih vrstah bomo s strokovnim delom ne samo udejanjali naše poslanstvo, ampak zagotavljali našim zanamcem boljši jutri. In kot je dejal filozof Seneka: »Per aspera ad astra – po trnovi poti k zvezdam« in kot je rekel irski pesnik Wiliam Butler Yeats: »Sreča ni niti krepost niti radost, ne to ne ono, je le rast. Srečni smo, kadar rastemo.«
V svojem imenu, imenu uprave Ginekološke klinike, vseh zaposlenih in predvsem mladih mamic, se vam še enkrat zahvaljujem za to plemenito humanitarno dejanje.«

 

Vir:
OZVVS LjubljanaVir: Ozvvs Ljubljana

Slikovne priloge

 • 26. 10. 2015
  Slika krasi steno hodnika v Porodnišnici Ljubljana

 • 26. 10. 2015
  z leve proti desni: Dušan Presetnik, predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas, dr. Nataša Tul Mandić

 • 26. 10. 2015
  dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever

 • 26. 10. 2015
  Dušan Presetnik, predsednik OZVVS in PO Ljubljana


 • 26. 10. 2015
  dr. Adolf Lukanovič

 • 26. 10. 2015
  Prejemnika listin za dolgoletno in uspešno sodelovanje Dušan Presetnik in dr. Tomaž Čas

 • 26. 10. 2015
  dr. Nataša Tul Mandić

 • 26. 10. 2015
  Kvintet trobil orkestra Slovenske policijeKomentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2676
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2668
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.12.2021 00:33:46 | čas izdelave strani: 0,426s