< nazaj na novice

09. oktober 2015

Kraj: Sopot

28. generalna skupščina WVF v Sopotu na Poljskem

Slovenska delegacija v sestavi: Silva Črnugelj (ZZB za vrednote NOB), Božo Truden (ZPVD Sever), Janez Podržaj (ZDVIS) in Mitja Jankovič (Zveza veteranov) se je med 31. avgustom in 4. septembrom 2015 na Poljskem v Sopotu udeležila 28. generalne skupščine Svetovne veteranske federacije (v nadaljevanju WVF).
Pokroviteljstvo nad generalno skupščino je prevzel vladni Urad za vojne veterane in žrtve vojnega zatiranja poljske vlade pod vodstvom Jana Stanislawa Ciechanowskega, ki je bil tudi osebno prisoten na otvoritveni svečanosti in kasnejšem sprejemu za vse delegate zasedanja. Tudi sicer je poljska vlada posvetila generalni skupščini veliko pozornosti, saj so se ga udeleževali visoki predstavniki raznih rodov vojske, ministrstva za obrambo in poljskih veteranskih organizacij. Organizatorji so nam predstavili nekatere pomembne dogodke iz poljske zgodovine.  Na otvoritveni dan smo  delegati obiskali  Gdansk, kjer smo pred spomenikom v spomin na stavko v ladjedelnici Gdansk leta 1980 položili vence, si ogledali muzej sindikalnega gibanja Solidarnost in obnovljeni, med drugo svetovno vojno porušeni stari del mesta. Venec smo položili  tudi pred spomenikom padlim mornarjem v mestu Gdynia. Med komemorativnimi slovesnostmi je potrebno izpostaviti polaganje venca na obzidju Westerplate, na katerega je nemška križarka izvršila napad 1. septembra 1939 in obeležuje prvi oboroženi spopad med nemško in poljsko vojsko.
Uradne otvoritve zasedanja se je udeležil tudi akreditirani veleposlanik RS na Poljskem Robert Krmelj, ki se je z velikim veseljem odzval povabilu organizatorjev. Obisk najvišjega predstavnika RS ja za našo delegacijo pomenil veliko čast in zadovoljstvo, saj do sedaj na generalnih skupščinah nismo bili deležni takšnega sprejema.  Generalne skupščine se je udeležilo 44 delegacij z vsega sveta, razen iz območja severne in južne Amerike. V uvodu kongresa je bila opravljena žalna seja za umrlim dosedanjim predsednikom Svetovne veteranske federacije Hamidom Ibrahimom, ki je opravljal funkcijo predsednika od leta 2000.
Izvršilni odbor je predstavil poročila o delovanju v obdobju med leti 2012-2015. Največ zanimanja in razprave je bilo deležno finančno poročilo, ki razkriva zelo slabo poslovanje WVF-a. S težavami na finančnem področju se WVF sooča že več kot desetletje. Poraba sredstev je mnogo višja od prilivov. V letu 2014 so bili sprejeti nekateri ukrepi, kot je na primer  prodaja prostorov v Parizu in selitev na novo lokacijo ter odhod dveh zaposlenih v pokoj. Tudi trend plačevanja članarine WVF je že nekaj let v rahlem padcu. Na letnem nivoju bi s članarino lahko zbrali cca. 245.000 €, dejanska vplačana članarina za leto 2014 pa je bila cca. 106.000 €. Kumulativni manjko neplačane članarine skozi vsa leta pa presega 600.000 €. V letu 2014 je od 94 držav članarino redno poravnalo 45, 19 držav poravnava članarino občasno, 30 pa sploh ne poravna svojih obveznosti. Temeljna ugotovitev iz finančnega poročila za predhodno obdobje in tudi projekcija izdatkov za naslednje triletno obdobje je, da predvideni deficit predstavlja resno grožnjo za  delovanje WVF. V finančnem načrtu je predvideno, da bo letni deficit v višini cca. 200.000 €. Po prodaji prostorov v višini 1,2 mio. € do Leta 2018 se predvideva vsakoletni deficit med 223.000 € - 272.000 €. Leta 2018 WVF ne bo imela več sredstev za svoje delovanje. Iz navedenih razlogov WVF poziva vse članice, da skušajo pridobiti donatorje za delovanje WVF.  Na pobude o zmanjšanju števila zaposlenih in preselitvi sedeža v finančno ugodnejšo državo s strani upravnega odbora ni bilo zaznati velikega navdušenja. Odločitev o delovanju sekretariata bo prepuščena tudi novo imenovanemu generalnemu sekretarju.  Na posebnem zasedanju se je sešel tudi stalni Komite za evropske zadeve (v nadaljevanju SCEA). Iz poročila, ki ga je podal predsednik Dan Viggo Bergtun (Norveška) je razvidno, da je članarino poravnalo 23/25 evropskih članic. Prav tako je 80% vseh aktivnosti znotraj WVF izvedel evropski odbor. V sklopu Evropskega komiteja delujejo tudi podskupine in Slovenci smo člani podskupine za jugovzhodno Evropo. Trenutno delo podskupine koordinira Črna Gora, ki bi sama želela predati vodenje Turčiji. V skladu s pogovori, ki smo jih opravili pred zasedanjem generalne skupščine menimo, da bi bilo vredno razmisliti o prevzemu vodenja s strani Slovenije. S tem bi lahko v prihodnosti pripravili pot za kadrovanje slovenskega predstavnika v SCEA ali celo v upravni odbor WVF-a.
Slovenska delegacija je skupaj s predstavniki Črne Gore, Hrvaške in Srbije pripravila apel, ki glede na trenutne zaostrene mednarodne razmere poziva k reševanju konfliktov na miren način in s političnim dialogom vseh vpletenih. Skupščina je poziv soglsno sprejela.

Slovenska delegacija je v imenu ITF - Mednarodne ustanove – fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min iz Ljubljane prevzela priznanje, ki ji ga je dodelila WVF na predlog veteranskih organizacij Slovenije.
Na 28. generalni skupščini WVF je bilo izvoljeno tudi novo vodstvo organizacije. Novi predsednik WVF-a je postal g. Dan Viggo Bergtun (Norveška). Za člane izvršnega odbora pa so bili izvoljeni: Tansri Mohd Anwar (namestnik predsednika, Malezija), Stanislaw Wozniak (podpredsednik, Poljska), Alfred Fuller (podpredsednik, Kamerun), Chung-Yuan Kao (podpredsednik, Taivan), Geirhild Snidal-Engen (Komite za ženske, Finska). Novi zakladnik je postala Inge Nedergaard iz Danske.
Novi predsednik je v sklepnem govoru napovedal intenzivno delo, z več komunikacije in povezovanja, posebna skrb bo posvečena razreševanju finančnih težav in iskanju novih finančnih virov. Poskusiti je potrebno tudi s pridobivanjem članstva z vseh treh Amerik.

Mitja Jankovič
generalni sekretar

Slikovne priloge

  • 09. 10. 2015
    28. generalna skupščina WVF v Soputu na Poljskem

  • 09. 10. 2015
    Slovenska delegacija z leve proti desni: Mitja Jankovič, Silva Črnugelj, Božo Truden in Janez Podržaj

  • 09. 10. 2015
    Predstavniki JV Evrope na zasedanju 28. skupščine WVF


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2526
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2519
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 11:07:16 | čas izdelave strani: 0,407s