< nazaj na novice

19. junij 2015 / Svečanosti / Pomembno

Kraj: Rateče

Ob Dnevu državnosti in spominu dogodkom iz osamosvojitvene vojne.

Podpredsednik ZVVS brigadir Marjan Grabnar  
 

Spoštovane veteranke in veterani! 

Spoštovani udeleženci današnje slovesnosti!

V prihodnjih dneh se bodo zvrstile številne prireditve v spomin na čas osamosvajanja Slovenije in na ključne dogodke v zaključnem delu tega procesa, same osamosvojitvene vojne leta 1991.

Tudi današnja slovesnost je namenjena počastitvi dneva državnosti in počastitvi 24. obletnice samostojne države Slovenije. Namenjena pa je tudi spominu na bojne dogodke v takratni TO Gorenjske.

Postavljanje barikad, miniranje nadvozov in rečnih prehodov, blokade tankovskih kolon, blokade tovornih vozil, številni civilisti, vozniki, celo avtobus z otroki in osebna vozila, kot je bil to primer na Medvedjeku - vse to so bile okoliščine, ki so narekovale skrajno previdno ukrepanje poveljnikov. Težave z zvezami, težave pri prenosu povelij z različnih ravni poveljevanja in vodenja so še bolj oteževale že tako zapletene razmere. V zavest pripadnikov TO in milice ter vseh, ki so sodelovali v številnih spopadih, še vedno ni prodrlo dokončno spoznanje, da je pred nami sovražnik, ki ga želimo ustaviti, ter da se je dejansko začela vojna. Ni potrebno posebej omenjati, da enote TO niso bile oborožene za vse oblike bojevanja. Ni bilo dovolj protioklepnega orožja − orožja za zračno obrambo in za ognjeno podporo pa sploh ne. Terjalo je pogum posameznikov in preudarno ukrepanje poveljujočih na vseh ravneh in premišljeno ravnanje takratnih političnih struktur na lokalnih ravneh.Takšne okoliščine so terjale pogum posameznikov in preudarno ukrepanje poveljujočih na vseh ravneh ter premišljeno ravnanje takratnih političnih struktur na lokalnih ravneh. To se je še zlasti pokazalo tukaj pri vas na Gorenjskem, kjer ste imeli opravka z enotami JA, ki so prodirale proti mednarodnim mejnim prehodom tudi tukaj v Ratečah.

Vse to je potrebno vedeti in upoštevati, ko z današnje časovne oddaljenosti ocenjujemo čas spopadov in vojne. Pa tudi to, da so poleg TO in milice sodelovali tudi drugi, kot so delavci in uslužbenci gorenjskih gospodarskih in negospodarskih podjetij, mediji, ki so obveščali javnost, pripadniki enot civilne zaščite, lovci, radioamaterji, zdravstveno osebje. Vsa ta mobilizacija organizirane moči prebivalcev Slovenije je bila odločilna za to, da je bila naša vojna kratka in uspešna in da smo realizirali poglavitni cilj − uresničili smo plebiscitarno odločitev slovenskega naroda za samostojnost. Na žalost tudi z žrtvami, katerih se tudi ob tej priložnosti spominjamo s spoštovanjem in hvaležnostjo.Mi, veterani vojne za Slovenijo, si ne očitamo, da smo kaj naredili narobe in kaj bi danes kdo naredil drugače in bolje, ne lastimo si nečesa, kar nam ne pripada, pač pa smo ponosni na to, da smo dosegli vojaško zmago, da so jo dosegle takratne obrambno-varnostne strukture ob podpori državljank in državljanov Slovenije.

Da bi takratne razmere bolje razumeli mladi , ki obiskujete osnovne ali srednje šole, moram poudariti, da se iz zgodovinskih učbenikov ne morete kaj veliko naučiti. O vojni za Slovenijo v učbenikih skorajda nič ne piše. Ob 20-letnici vojne za Slovenijo, pred štirimi leti, je izšlo nekaj knjig na to temo, tudi po zaslugi vojaških zgodovinarjev in ob tesnem sodelovanju nas, veteranov. Da bi še bolj osvetlili takratna dogajanja, je ZVVS začela s serijo posvetov, prvi je bil v Ljubljani 18. 6. 2013 na republiški ravni, nato pa so sledili posveti na pokrajinskih ravneh. Na Dolenjskem, v Pomurju, na Gorenjskem in južnem Primorskem, do konca leta pa naj bi to storili še na severnem Primorskem in vzhodnem Štajerskem. V letu 2016 pa še preostali pokrajinski odbori ZVVS. Vsak posvet naj bi zaključili z izdajo zbornikov, ki bodo lahko pripomoček profesorjem v osnovnih in srednjih šolah. Ne gre samo za prenos vedenja o vojni za Slovenijo v šole, ampak tudi za borbo nas veteranov proti potvarjanju zgodovine.

Temu smo letos priča ob praznovanju 70-letnice konca 2. sv. vojne. Tako smo na eni od zasebnih slovenskih TV-postaj lahko videli gosta, člana Nove zaveze, ki pravi, da je kolaboracija velika prevara. Da domobranci z okupatorjem niso nikoli bili v prepovedani kolaboraciji in da bi bili kolaboranti, če bi pomagali v Rusiji Nemčiji, da bi dobila svetovno vojno.  V Sloveniji praktično nihče ne reagira na te škandalozne izjave. Kot da smo vsi pozabili, kje in komu so leta 1944 prisegli.

Tudi vojni za Slovenijo ni prizanešeno. Priča smo retuširanju zgodovine, kar kaže prireditev v Kočevski Reki decembra 2014 in številni drugi primeri. Zato je še toliko bolj pomembno, da mi, neposredni udeleženci v vojni za Slovenijo, napišemo, kako je bilo in kdo je bil poleg, sicer bo morda čez 50 let obveljalo, da tega nismo storili mi, slovenski teritorialci in miličniki ob polni podpori slovenskega naroda, ampak nekdo drug. Drugo leto bo 25-letnica osamosvojitvene vojne in  na obeležitev se moramo dobro pripraviti, da si ne bodo lastili zaslug tisti, ki jih ni bilo poleg ali pa si želijo pripisati zasluge, ki jim ne gredo.

Sedaj pa nekaj besed o tem, kaj se je dogajalo na mejah v takratni državi, čemur je posvečena današnja prireditev. Marca 1991  je RŠTO organiziral posvet načelnikov štabov in načelnikov operativno-učnih odsekov pokrajinskih štabov in 30. Razvojne skupine. Na tem posvetu je Danijel Kuzma, takratni načelnik operativnega oddelka v RŠTO, razdelil načrt KAMEN, ki je govoril o varovanju meje oz. prevzemu mejnih prehodov. Načrt za državne meje z Italijo, Avstrijo in Madžarsko je bil poimenovan  KAMEN 1, 2 in 3, meja z Republiko Hrvaško pa Kamen 4. Tako ste vi na Gorenjskem imeli nalogo prevzeti oz. varovati mejne prehode z Italijo in Avstrijo.

Mejni prehod Rateče je obkolilo približno 70 pripadnikov JA, katerim pa je prihajala na pomoč še mešana kolona JA, sestavljena iz oklepnikov in opremljena z orožji za PZO. Nasproti jim je stalo 19 miličnikov in samostojna četa TO z Jesenic, ki si ji je pridružil še alpski izvidniški vod TO iz Radovljice. Četa TO ni bila opremljena s sredstvi za protioklepni boj. Ker taktična situacija in razmerje sil za nas nista bila najbolj ugodna, so sledila pogajanja na občini Jesenice, s katerimi ste dosegli, da se enote JA vrnejo v vojašnice. Na ta način ste dosegli vse zastavljene cilje brez nepotrebnih žrtev. Tako so mejni prehod Rateče ponovno prevzeli slovenski miličniki v ponedeljek, 1. 7. 1991. Nato je varovanje mejnih prehodov na zgornjem Gorenjskem prevzel jurišni odred TO.

Na Gorenjskem ste posvet o vlogi TO Gorenjske v vojni za Slovenijo že izvedli. Prepričan sem, da boste v zborniku, ki ga boste izdali, natančno opisali, kdo je sodeloval v vojni za Slovenijo in kakšno vlogo je v njej imel, da boste predstavili podatke v zvezi z oddajo oz. neoddajo orožja, da boste spregovorili o manevrski strukturi narodne zaščite in o vseh drugih aktivnostih, ki ste jih izvajali tako Teritorialna obramba, milica in civilna obramba, zato jaz o tem ne bi govoril.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem veteranom, ki delujete v naših območnih združenjih tu na Gorenjskem in na ta način ohranjate spomin na vojno za Slovenijo. Zahvaljujem se tudi vsem županom, ki nas pri tem podpirate.

Hvala!Vir: OZVVS Zg.Gorenjska

Slikovne priloge

 • 20. 06. 2015
  Spominska plošča na tetraedru na MP Radeče.

 • 19. 06. 2015
  Praporščaki pri obeležju na mejnem prehodu Rateče.

 • 19. 06. 2015
  Kljub prostorski stiski smo praporščaki zavzeli častno mesto.

 • 19. 06. 2015
  Veteranski pevski zbor(VPZ) je nastopil z izbranim repertuarjem svojih pesmi.


 • 19. 06. 2015
  Obiskovalci svečanosti ob spremljanju programa.

 • 19. 06. 2015
  Pozdravni nagovor župana občine Kranjska Gora.

 • 19. 06. 2015
  Z recitali o domovini so nastopili tudi učenci OŠ Kranjska Gora.

 • 19. 06. 2015
  Slavnostni govornik je bil podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo brigadir Marjan Grabnar.Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2475
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2440
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 12:26:27 | čas izdelave strani: 0,431s