< nazaj na novice

05. februar 2015 / Mediji / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Dan suverenosti slovenskega naroda – pobuda za vzpostavitev novega državnega praznika


Dan suverenosti slovenskega naroda – pobuda za vzpostavitev novega državnega praznika.

 

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever sta preko poslanca DZ Marjana Dolinška vložili pobudo za vzpostavitev novega državnega praznika – Dan suverenosti slovenskega naroda, ki bi ga obeleževali 25. oktobra.
Pobuda je že v parlamentarni proceduri, zato so na RTV Slovenija 3 program izrazili željo, da tudi širši javnosti predstavimo našo pobudo. 
V prispevku smo pojasnili, da je 25. oktobra 1991 ob 23.45 ozemlje Slovenije zapustil zadnji pripadnik Jugoslovanske ljudske armade in s tem dejanjem je bila vzpostavljena dejanska popolna suverenost Republike Slovenije.  Od takrat dalje je slovenska Teritorialna obramba skrbela za obrambno varnost, Policija in ostali organi pa za notranjo varnost.
To naj bi bil za državljanke in državljane prazničen in slavnosten dan, ko smo si po stoletjih boja izborili suvereno državo. Dan, ko ne bomo več praznovali odhod zadnjega vojaka JLA temveč, kot dan ponosa, enotnosti in samozavesti na vse, kar je ohranjalo naš narod skozi stoletja. Prav tako pa naj Dan suverenosti slovenskega naroda opozarja na spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter človečnost.
Simbolni pomen praznikov je tudi v tem, da pri ljudeh vzbudimo željo po seznanjanju z dogodki, ki so pomembni v slovenski zgodovini, še poseben pomen pa je za mlajše generacije in tiste, ki so rojeni po letu 1991. Zaznavamo, da so le ti slabo seznanjeni z novejšo zgodovino in z nastankom sedanje demokratične Republike Slovenije.
Mnenja smo, da bi bilo potrebno obeleževati tudi druge pomembne mejnike, kot je na primer ustanovitev Teritorialne obrambe Slovenije in nastanka Manevrske strukture narodne zaščite. Ne ravno v obliki državnega praznika, vsekakor pa na primeren način, saj gre za izredno pomembne in simbolne dogodke.  Pri obeležitvih teh dogodkov bi lahko nekoliko bolj dejavno sodelovale tudi druge državne institucije, kot so Slovenska vojska in Policija.Vir: ZVVS

Slikovne priloge

  • 05. 02. 2015
    Odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

  • 05. 02. 2015
    Odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

  • 05. 02. 2015
    Odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2060
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2014
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 01:46:07 | čas izdelave strani: 0,423s