< nazaj na novice

05. avgust 2014

Kraj: Ljubljana

Pojasnilo predsednika ZVVS na članek objavljen v STA 29.7.2014

Spoštovane veteranke in veterani!

V minulih dneh se je v časopisu Delo razvila živahna razprava o obdobju osamosvajanja in osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Kot predsednik naše organizacije ZVVS sem smatral, da je takšna javna razprava v medijih nepotrebna in po 23 letih v ničemer ne prispeva, da bi prišli bližje resnici, ki jih tolmači vsak, ki ima nekaj minut časa. Nasprotno, kljub iskreni želji tistih, ki želijo javnost seznaniti s še nepojasnjenimi dogodki iz tistega obdobja, se na ta način jemlje še tisto malo sijaja, ki je temu zgodovinskemu procesu ostal in za kar so zaslužni vsi tisti, ki so v teh procesih sodelovali. Na žalost sem se zmotil!


Pripravljeno besedilo, katero je bilo usklajeno s člani našega sekretariata, smo poslali nekaterim medijem in Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki je našo izjavo tudi prva objavila. Z velikim začudenjem in razočaranjem sem prebiral objavljeno besedilo in ugotavljal, da to ni identično tistemu, kar smo tudi omenjeni agenciji poslali. Bil je to komentiran prikaz tistega, kar sem napisal.

 

Besedilu so bili dodani trije zadnji odstavki in ni bilo povzeto celotno besedilo, temveč zgolj posamezne trditve, ki jih je urednik sicer korektno označil, zatem pa dodal komentar. Komentar pa je napisan tako, da bralec iz celotnega besedila STA z dodatki dobi vtis, da želim, naj bodo tiho tisti, ki želijo resnico o osamosvojitveni vojni. Na to misel zlasti vodijo trije dodatni odstavki, katere mi pripišejo in le te »podkrepijo« z izjavo nekega samozvanega direktorja neke samozvane Akademije za strateške študije. Po tem, kar je zapisala STA, je bil ustvarjen vtis, da njegovo sporočilo izhaja iz akademskih krogov in utemeljenih rezultatov raziskav. Ta »Akademija« nima zaposlenih ne »akademikov« in tudi ne drugega osebja.


STA je izpustil tudi bistveni del, kjer sem poudaril, da tudi veterane zanima »pomoč sosedom«, še posebno v času, ko smo bili teritorialci in miličniki skoraj brez orožja. Nekateri pa seveda o tem najraje ne bi govorili.


S svoji izjavi res pozivam, naj bodo tiho tisti, ki na osnovi mnenj in govoric nenačrtno, nestrokovno in za dnevno politične potrebe spreminjajo resnico o osamosvajanju, ker takšne izjave mejijo na »javno obrekovanje«. Upam, da je pozoren bralec ugotovil,  da moj poziv »naj bodo tiho« ne gre veteranom, temveč nasprotnikom, politikantom in kvazi-veteranom.


Skratka, objava naše izjave na STA je prvovrstna medijska manipulacija, ki služi zavajanju in prikrivanju resnice in še bolj k vzpodbujanju medsebojnih sporov in razdvajanju med veterani.


Na koncu mojega pojasnila tudi sam ugotavljam, da sem bil ob pisanju izjave nekoliko nejasen v svojem izražanju. Kljub temu pa sem še vedno prepričan, da  takšen, medijsko negativno podprt način za razčiščevanje dogodkov v obdobju osamosvajanja ni dober. Zato je prav, da nadaljujemo z izvajanjem posvetov o  »Vlogi TO v zavarovanju procesa osamosvajanja« in tam damo možnost vsem, da povedo svojo resnico.


Upokojeni polkovnik Ivan Kukec je našo izjavo pozorno prebral ter s svojo primerjalno analizo izvirnika in objavljenega teksta ugotovil tisto, kar so mnogi spregledali in bili na ta način zavedeni, za kar se mu zahvaljujem.

                                                                                                            Ladislav Lipič
                                                                                                              predsednik

Slikovne priloge

  • 05. 08. 2014
    ZVVS Logo


Datotečne priloge


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2672
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2626
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.12.2021 00:15:56 | čas izdelave strani: 0,444s