< nazaj na novice

02. junij 2014 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Pojasnila predsednika Zveze veteranov članom parlamentarnega odbora za obrambo

Kot ste bili že predhodno seznanjeni, je bila v sredo, 28. maja 2014 ob 15.30 sklicana izredna 27. Skupna seja Odbora za obrambo in Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, katere sklicatelja sta bila Franc Jurša, predsednik Odbora za obrambo in dr. Andreja Črnak Meglič, predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Dnevni red omenjene seje je bila točka »Diskriminatorno financiranje veteranskih organizacij«. Seja je bila sklicana na zahtevo poslanske skupine SDS. Sejo je neposredno prenašala tudi TV Slovenija 3, parlamentarni program.

V nadaljevanju objavljamo besedilo nastopa predsednika ZVVS.

 

1. Tabela ima nekaj pomanjkljivosti, ki so lahko tehnično-administrativna napaka ali pa tudi potvarjanje in manipulacija.


Iz  tabele so izpuščene nekatere domoljubne in veteranske organizacije, ki so bile kar nekaj let financirane iz sredstev, namenjenih veteranom in sicer Nova slovenska zaveza, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza društev civilnih  invalidov vojn Slovenije, Zveza vojnih invalidov Trst, Zveza koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odbora Celovec, Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945, Združenje žrtev okupatorjev  1941-1945 Kranj.


Tekst je nepopoln, pomembna dejstva niso navedena in je zato zavajajoč in sicer:


- Zakon o vojnih veteranih ne določa kriterijev, na podlagi katerih bi bila mogoča popolnoma objektivna delitev sredstev; to ni določal tudi prejšnji, nespremenjen zako.


- Pravilnik o financiranju ne obstaja in moral bi biti izdelan in sprejet že za časa Pahorjeve vlade, pa se to ni zgodilo. Ni se zgodilo tudi za časa Janševe Vlade in tudi ne Bratuškove.


- Veteranske in domoljubne organizacije, združene v KODVOS, smo ne samo opozarjali, ampak zahtevali, da se pravilnik izdela, pa nismo bili uslišani.


- Prisluhnila sta nam le sedanja ministrica za delo in minister za obrambo na razgovorih,na katerih sta sodelovala tudi predsednik in generalni sekretar ZVSO ter zagotovila,da bo Pravilnik,ki bo določal natančne kriterije financiranja izdelan tudi s sodelovanjem veteranskih in domoljubnih organizacij v letošnjem letu.


- Sprejet je bil dogovor, da zaradi nemotenega dela veteranskih in domoljubnih organizacij v letošnjem letu ministrstvo za delo sredstva razdeli po svoji odločitvi in s tem so se strinjali vsi prisotni predsedniki. Tudi predsednik in generalni sekretar ZVSO. Zaključek je bil, da bomo delitev sprejeli, čeprav bo marsikdo med nami nezadovoljen.

V predlogu za sklic izredne seje je nekaj nedostojnih diskvalifikacij tako na osebni ravni, kot tudi za posamezne organizacije. Predsednika ZVVS v predlogu okarakterizirate kot izrazito naklonjenega sedanji vladajoči koaliciji, kar je nedostojno in pobalinsko in v nobenem primeru ne spada na klopi poslancev in poslank DZ. Ta predsednik je zavezan veterankam in veteranom vojne za Slovenijo, določilom Statuta ZVVS in svoji vesti in nobeni koaliciji in še manj kakšni politični stranki. Sploh pa ne takšni, ki je veterankam in veteranom vojne za Slovenijo vzela z Zakonom določene pravice in s tem njihovo dostojanstvo.

 

Težava je ravno v tem, da se nismo priklonili nobeni politični stranki in smo zato tepeni enkrat z desne in drugič z leve. Upam, da vaš naslednji korak ne bo javno in fizično obeleževanje vseh tistih,ki ne mislijo enako kot vi in ki niso vaši! Vse to ne govorim zaradi sebe, ampak zaradi 30000 tisoč veterank in veteranov, ki so brez pomisleka z orožjem stopili v bran domovine, vi pa jih danes omalovažujete, diskreditirate in ker delajo in se obnašajo po svoji vesti, zanikate!

 

ZVVS in verjetno SEVER okarakterizirate kot organizaciji, ki sta sodelovali v protestih,uperjenih v rušenje Janševe Vlade. Res sta sodelovali, pa ne v protestih namenjenih rušenju Janševe vlade, ampak v podpori državljankam in državljanom zoper vse dosedanje vlade, ki so skupaj s politično in finančno elito pripeljale Slovenijo v ponižujoč položaj. Sedaj samo čakamo, da nas okarakterizirate kot ekstremiste. Ampak, ker v Sloveniji ekstremizma ni, potem tudi tega izraza več ne smete uporabljati, drugače bi slišali tudi to besedo.
Naj vas seznanim, da je v ZVVS 30700 veterank in veteranov, različnih ideoloških in strankarskih opredelitev. V času mojega predsedovanja ni bila storjena nobena gesta zoper kateregakoli našega člana, ki bi bila kakorkoli politično in strankarsko motivirana. Nasprotno, imamo pristne in prijateljske odnose in tako bo tudi v prihodnje. Sami pa smo bili deležni poniževalnih izjav predsednika ZVSO, da smo v tej organizaciji veterani, ki se bojujemo samo za svoje privilegije. Označeni smo bili za postkomunistične veterane in lahko bi vam še našteval. In ker se ne priklanjamo ne desno ne levo, smo bili nagrajeni s takšnimi izrazi.

 

V predlogu govorite o načelu sorazmernosti pri delitvi finančnih sredstev. Kje je bilo to načelo leta 2013, ko je ena od domoljubnih organizacij-ZVSO z nekaj sto člani dobila enako višino sredstev kot ZVVS z 30700 člani, bistveno več kot SEVER z 7000 člani, da ne govorim o DGM, TIGR, MORIS, katerega ste v medijih umestili v desno politično opcijo in nadaljujete s politizacijo veteranstva in veteranskih organizacij.

Za konec mi dovolite še stavek:


»Odnos do veteranov v najširšem pomenu besede je osebna izkaznica političnih elit. Ko umanjka spoštovanja, tolerance in razumevanja, potem se dogaja to, kar velik del državljanov in državljank Slovenije doživlja danes - ignoranca in sovraštvo, delitve na naše in vaše. V takšnih razmerah ni prostora za interes države, katero smo ustvarjali, ampak samo za strankarske in skozi te za lastne interese. Človek-posameznik in ljudje vas zanimajo samo pred volitvami in kakšnim strankarskim referendumom. In zato, ker so volitve naše edino demokratično orožje, s katerim se lahko borimo za odpravo krivic, bomo veteranke in veterani, združeni v ZVVS volili tiste stranke, ki bodo imele v svojih programih jasno izraženo stališče do veteranov in veteranstva nasploh ter tiste, kateri nas niso in ne bodo omalovaževali, diskvalificirali in jemali dostojanstva!«Vir: ZVVS

Slikovne priloge

  • 02. 06. 2014
    Ladislav Lipič


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2731
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2693
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 06.12.2021 00:45:48 | čas izdelave strani: 0,408s