< nazaj na novice

22. april 2014 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

73 let od smrti slovenskega častnika Sergeja Mašere

17. aprila je minilo 73 let od smrti slovenskega častnika Sergeja Mašere.
Sergej Mašera se je rodil 11. maja 1978 v Gorici. Po prvi svetovni vojni se je družina zaradi spremenjenih političnih razmer preselila na Koroško. Gimnazijo je končal leta 1929 v Ljubljani.
Po končani gimnaziji se je vpisal v Vojnopomorsko akademijo v Dubrovniku in jo uspešno končal leta 1932, kot peti najboljši kadet v letniku. Ker ga je zanimalo topništvo se je prijavil v topniški tečaj v Kumburo v Boki Kotorski in ga uspešno zaključil.
Kot strokovnjaka za topništvo, ga je komanda vojne mornarice poslala na Švedsko, kjer je sodeloval v komisiji za prevzem oborožitve za rušilec Beograd.
Tik pred začetkom druge svetovne vojne je bil kot topniški častnik premeščen na rušilec Zagreb, na katerem je dočakal začetek aprilske vojne.
Po objavi kapitulacije jugoslovanske vojske je posadka rušilca Zagreb zapustila le-to. Na njej sta ostala le poročnik bojne ladje Sergej Mašera in Milan Spasić. Ker je nista hotela predati v roke italijanski mornarici sta jo razstrelila in se skupaj z njo tudi potopila.
Po Sergeju Mašeri je  poimenovan tudi Pomorski muzej v Piranu.Vir: ZVVS

Slikovne priloge

  • 22. 04. 2014
    Sergej Mašera


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja Zoran , 25.04.2014 21:18
ocena (1)
se strinjamse ne strinjam
SERGEJ MAŠERA

SERGEJ MAŠERA, slovenski častnik, poročnik bojne ladje 2. razreda in narodni heroj, * 11. maj 1912, Gorica, † 17. april 1941, Boka Kotorska.

POT JUGOSLOVANSKIH HIDROLETALCEV PO KAPITULACIJI JUGOSLAVIJE

Po napadu na Jugoslavijo aprila 1941 so morali mornarico zapustiti vsi. Po 11 dni trajajoči obrambi je štab flote pristal na brezpogojno kapitulacijo, posadke pa so morale zapustiti ladje, podmornice in hidroletala ter jih predati Italijanom.
Pomorščaki so bili razdvojeni. Mnogi, zlasti Hrvati, so podpirali tedaj nastalo NDH, med Slovenci pa so prevladovali tisti, ki so bili proti. V teh okoliščinah sta se Sergej Mašera in Milan Spasić podala v smrt, ko sta razstrelila rušilec Zagreb, da ga okupator ne bi prevzel.

Iz knjige: Bogdana Marinac, MED VALOVI IN OBLAKI; Iz spominov mornariškega častnika, hidroletalca in profesorja Ivana Konteja; str.17; izdal leta 2009 Pomorski muzej Sergej Mašera - Piran;

http://www2.arnes.si/~kppomm/frames/hidrolet.htm
https://www.google.si/images?hl=sl&q=med+valovi+in+oblaki&gbv=2&sa=X&oi=image_result_group&ei=cbFaU6u8CMT8ywOd5YDICQ&ved=0CDUQsAQ
http://www.vascom.si/arhiv-oddaj/51-MED-VALOVI-IN-OBLAKI

SLIKE:
Gojenci Pomorske vojne akademije Hrvoj Gregorin, Ivan Konte in Sergej Mašera 1930
http://www.opensoaring.com/Novice/novice_12.html

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2590
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2575
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.12.2021 23:43:29 | čas izdelave strani: 0,398s