< nazaj na novice

06. april 2014 / Mediji

Kraj: Posavje

V SKRBI ZA DOMOVINO!

Leta 1991 je slovenski narod obranil demokratično odločitev in svojo plebiscitarno voljo o samostojnosti ter razdružitvi od takrat skupne države Jugoslavije. Z vojno, ki nam je bila vsiljena, smo branili in obranili svojo pravico do samoodločbe in pravico do lastne države. Več kot dvajsetletna časovna distanca nam že omogoča realni in razumski pogled na čas, ki ga veliko piscev in govorcev poimenuje uresničitev stoletnih ali celo tisočletnih sanj in želja mnogih generacij Slovenk in Slovencev. Zakaj realni ter razumski pogled, in ali se dolgoletne sanje in želje niso uresničile? Realni in razumski pogled predvsem zato, ker je v teh dvajset in nekaj letih slovenska država postala »polnoletna« po človeških merilih in je iz tranzicije izšla kot gospodarsko in politično uspešna država Evropske unije. V resnici pa je bilo to le navidezno, saj sta svetovna gospodarska in finančna kriza v zadnjih nekaj letih razkrili nesposobnost in skorumpiranost velike večine tistih, ki so to državo politično vodili na državnem in na lokalnih nivojih in jo tudi »ukradli« državljanom, ter nesposobnost, egoizem in pohlep tistih, ki so uspešno gospodarstvo spravili na kolena, sprivatizirali, predvsem pa pograbili, pokradli in razprodali večino družbenega premoženja, ki so ga ustvarjale generacije Slovenk in Slovencev, ki so sanjali o samostojni državi.

Veterani, ki smo to državo vojaško obranili, smo jo želeli tudi sooblikovati, smo bili v vsem tem času le spremljevalci dogajanj – v defenzivni drži –, pri tem pa smo pošteno in vestno opravljali delovne naloge na svojih delovnih mestih ter v svojem prostem času gradili veteransko organizacijo. Bili smo ponosni, ko je parlament sprejel veteranski zakon konec leta 19951, da so priznali naša dejanja in smo lahko delovali javno in za javne interese uresničevali cilje, kot so: krepitev domoljubja, ohranjanje spomina na Teritorialno obrambo, na Manevrsko strukturo narodne zaščite in na osamosvojitveno vojno, nudenje pomoči članstvu pri uveljavljanju pravic, ki so nam bile leta 2012 v celoti odvzete, in nudenje pomoči socialno ogroženim članom ter skrb za postavitev in ohranjanje obeležij osamosvojitvene vojne. Za politike je bilo pomembno, da smo se deklarirali kot nepolitična, nevladna, neprofitna in domoljubna organizacija, ki le združuje člane in članice, ne glede na njihova politična in nazorska prepričanja, ki so aktivno sodelovali v obrambnih aktivnostih, v pripravah in v vojni za ohranitev samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. In tako smo tudi delovali in se obnašali, skrbeli za domovino, država pa je šla po volji politikov, političnih spremljevalcev in povzpetnikov po »svoji poti«. Vsak naš, sicer redek glas, izrečen kot zahteva po spremembah ali opomin in opozorilo politiki na družbene anomalije – na lokalnem ali državnem nivoju –, je povzročil politično negodovanje in žuganje, naj se ne ukvarjamo s politiko, temveč le z zgodovino, domoljubjem in s svojim članstvom. Kot da je politika le stvar politikov, sicer legalno in demokratično izvoljenih predstavnikov volivk in volivcev, ki po izvolitvi po pravilu pozabijo na svoje predvolilne obljube in se kot kameleoni spremenijo v ortodoksne strankarske vojščake z izrazito poudarjeno in nespremenjeno strankarsko barvo. Skrbijo za »svojo državo«, volivkam in volivcem – tistim, ki niso njihove barve in aktivni v njihovi politiki – pa prepuščajo domoljubje in skrb za domovino.

 

Celoten tekst 25 stranskega dokumenta preberite v prilogi tej objavi >>>

 Vir: Mitja Teropšič

Slikovne priloge

  • 07. 04. 2014
    Zastava


Datotečne priloge


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2552
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2508
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 01:42:43 | čas izdelave strani: 0,432s