< nazaj na novice

03. marec 2014

Kraj: poljče

Posvet predsednikov in sekretarjev območnih združenj

Posvet predsednikov in sekretarjev območnih organizacij zveze veteranov vojne za Slovenijo

Poljče, 01.3.2014


Zveza veteranov vojne za Slovenijo je redno srečanje predsednikov in sekretarjev območnih združenj zasnovala nekoliko drugače, kot v preteklosti.
Vabilu na posvet sta se odzvala dr. Vladimir Prebilič in dr. Damijan Guštin, ki sta udeležencem predstavila svoja razmišljanja in vedenja o zgodovini veteranskega gibanja skozi tri generacije in predvsem o vlogi veteranov v današnji družbi.
Dr. Prebilič je izpostavil, da današnja družba ne razpozna potenciala, ki ga imajo veterani in veteranske organizacije. Prav pomanjkanje politične kulture je privedla do odvzema veteranskih pravic, kar je marsikje v razvitem svetu popolnoma nesprejemljivo in o tem sploh ne odpirajo razprave. Domovine si ne sme podrejati in privatizirati nihče.
Sam vidi vlogo veteranskih organizacij na štirih področjih: vloga in zastopanje na socialnem področju, pomoč pri zdravljenju posledic vojne in problematika vojnih invalidov, druženje, medsebojna pomoč in reintegracija veteranov v družbo ter ohranjanje zgodovinskega izročila in vrednot.


Dr. Guštin pa je orisal kratki zgodovinski pregled združevanja veteranov.
Prva znana združenja vojnih veteranov so se pojavila konec 18. stoletja in so v bila glavnem  namenjena kot podpora aktualni oblasti in nasprotovanje socialdemokratskim pogledom.
Do preskoka je prišlo po prvi svetovni vojni, ko veteranske organizacije pridobijo protivojni značaj  ter pričnejo izražati nezadovoljstvo z razmerami po vojni.
In prav protivojna usmerjenost je postala glavni kredo Svetovne veteranske federacije, saj ravno veterani kot tisti, ki so izkusili surovost vojne, najlažje govorimo o miru.


Udeleženci so se seznanili tudi z aktivnostmi, ki potekajo na področju sprememb Zakona o vojnih veteranih in vsaj delnega vračila izgubljenih pravic. To tematiko je predstavil veteran Bojan Erlih. Iskreno upamo, da bodo poslanci Državnega zbora RS le-te tudi potrdili.
Podpredsednik Marjan Grabnar je udeležencem predstavil aktivnosti, ki se izvajajo na mednarodnem področju, s poudarkom na delovanju Svetovne veteranske federacije, katere aktivna članica je tudi naša organizacija.

V nadaljevanju so se udeleženci posveta seznanili z osnutkom finančnega poročila za leto 2013 in načrtom dela ter finančnim načrtom za leto 2014. Ocenjeno je bilo, da so pripravljeni osnutki z manjšimi dodatki  primerni za nadaljno obravnavo na organih Zveze veteranov. Vse potrebne dokumente mora obravnavati tudi predsedstvo Zveze veteranov, ki bo zasedalo v prvi polovici meseca marca. Glavni zbor Zveze veteranov bo v soboto, 5. aprila 2014 v Sevnici.
Govorili smo tudi o aktivnem državljanstvu v želji po bolj zavzetem  delovanju  na tem področju, saj želimo  vzpodbuditi bolj zavzeto sodelovanje vseh državljanov pri delovanju naše družbe kot celote. Pomembno vlogo pri tem lahko prevzamemo tudi veterani z bolj aktivno vlogo, še posebej takrat, ko prihaja do blatenja in razvrednotenja vrednot osamosvojitve, čemur smo vse prevečkrat priča v zadnjem času.
Ocenjeno je bilo, da je potreben bolj aktiven nastop na medijskem področju, kjer lahko sodelujemo  kot posamezniki ali kot organizacija.  Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili RTV Slovenija za korektno obveščanje javnosti o naših aktivnostih.Vir: ZVVS

Slikovne priloge

 • 03. 03. 2014
  udeleženci posveta v Poljčah

 • 03. 03. 2014
  Toni Turk- Združenje slovenskih mirovnikov (pripadniki mirovnih sil)

 • 03. 03. 2014
  Miran Fišer OZVVS Ormož

 • 03. 03. 2014
  Janez Pajer


 • 03. 03. 2014
  dr. Vladimir Prebilič- Fakulteta za družbene vede

 • 03. 03. 2014
  dr. Damijan Guštin - Inštitut za novejšo zgodovino

 • 03. 03. 2014
  Rudolf Pfajfer-tajnik ZDGM

 • 03. 03. 2014
  A. Pozvek (ZS) in Bogdan Urbar (ZZB NOB)


 • 03. 03. 2014
  dr. Damijan Guštin (levo) in dr. Vladimir Prebilič (desno)

 • 03. 03. 2014
  delovno predsedstvo


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2606
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2570
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 20.04.2021 06:27:38 | čas izdelave strani: 0,406s