< nazaj na novice

15. december 2013 / Svečanosti

Kraj: Grosuplje/Športna dvorana Osnovne šole

OZVVS Šoštanj

2. Festival slovenske domoljubne pesmi

V polni športni dvorani grosupeljske osnovne šole se je v torek zvečer, 17. decembra 2013  odvil 2. Festival slovenske domoljubne pesmi z naslovom "Mati domovina".  Udeležil se ga je tudi predsednik republike Borut Pahor, nekatere  poslanke in poslanci Državnega zbora, barve Slovenske vojske in policije pa sta v uniformah zastopala načelnik Generalštaba SV Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger.
Prireditev sta povezovala Ana Pirkovič Tavčar in Domen Valič, ki sta poseben pozdrav namenila tudi vsem Slovencem v zamejstvu in po svetu - od Buenos Airesa, Melbourna in Clevelanda do Beograda in Skopja, na velikem zaslonu v ozadju pa se je slika plapolajoče slovenske zastave izmenjavala z utrinki iz rojstva in življenja naše države.
Množica slovenskih glasbenikov je nato v dve uri dolgem koncertu prepevala pesmi z domoljubno tematiko, ki so bile obarvane z različnimi glasbenimi zvrstmi - od narodno-zabavne glasbe do popa in džeza, dirigentsko paličico pa so vihteli Lojze Krajnčan, Patrik Greblo in Helena Vidic. Na njem so ob več pevcih in ansamblih nastopili tudi Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, Slovenski komorni zbor ter Tamburaški orkester Šmartno in Dobrec. Med drugimi so nastopili še Mladi pevci šole Nade Žgur, Nuška Drašček, Eroika, Slovenski oktet, Oto Pestner, Nina Strnad, Marko Vozelj, Jan Plestenjak, Gianni Rijavec in Zidaniški kvintet. Nastopile so tudi skupine, kot so Mladi Dolenjci, Faraoni, Obvezna smer, Ansambel Gregorji, Victory in Pop Design.
Prireditev je bila uvodni poklon Domovini, glasba pa je združevala tudi na videz nezdružljivo, v časih, ki so vse prej kot mirni. Presegla je najrazličnejše, praviloma umetne delitve. In je – omenjena festivalska prireditev – postala tradicionalna stalnica, ki bo povezovala slovenski živelj doma in po svetu, hkrati pa simbolično spominjala in opominjala na svetle dneve enotnosti slovenskega naroda, ki je rezultirala v samostojni slovenski državi. Ker je to ne le smiselno, temveč celo nujno potrebno, da smo lahko »stali inu obstali«.
»Življenje brez praznikov je kakor dolga cesta brez gostilne!«, nas uči ljudska modrost. Bo držalo, zagotovo. Že par let je od dne, ko si je brigadir  Tone Krkovič zamislil nekaj, kar je mejilo na praktično nemogoče, ali vsaj neizvedljivo. V počastitev dvajsetletnice samostojne slovenske države je spesnil pesem in jo poimenoval »Mati Domovina«. Tako je na simbolen način želel zapeti materi in domovini, obema hkrati. Zapeti na dvajset načinov, v dvajsetih različnih glasbenih žanrih, preko dvajsetih vrhunskih slovenskih glasbenih izvajalcev. In mu je podvig tudi uspel; nastal je izdelek, ki mu na slovenskem ni para. Dvajset različnih glasbenih priredb Tonetove osnovne skladbe tako tvori prav poseben šopek, namenjen tako Materi, kot Domovini.
Nemirni ustvarjalni duh, ki je brigadirju Tonetu Krkoviču še kako lasten, ga je gnal v nov podvig. Zamisel o 1. festivalu slovenske domoljubne pesmi se je ponujala kar nekako sama po sebi in Tone je z neverjetno energijo zasnoval nekaj, kar smo vsi skupaj nestrpno čakali. Nabor najboljšega od najboljšega kar je slovenski glasbeni ustvarjalni potencial »skup spravil« v preteklosti je bil slišan in viden lani v Kočevju.
"Še kako je potrebno, da se ustvarja in poje Domovini. Da se jo ceni in spoštuje. Vedno in povsod. Ker je ena sama in edina. Kakor Mati. Ker je vrednota, ki si zasluži našo nenehno pozornost."

Vir: www.veterani-sostanj.si, www.festival-skud.si, STA, MMC RTVS

Pesem Mati domovina (Avtor skladbe in besedila: Tone Krkovič; Avtor aranžmaja: Aljoša Deferri; Producent projekta: Tomaž Kozlevčar; Izvajalec pesmi: Oto Pestner in Zidaniški kvintet)

1. festival slovenske domoljubne pesmi "Mati domovina" (Kočevje, 19.12.2012)
2. festival slovenske domoljubne pesmi "Mati domovina" (Grosuplje, 17.12.2013)

Slikovne priloge

  • 19. 12. 2013
    Festival slovenske domoljubne pesmi


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 6865
št. pogledov trenutnega uporabnika: 6819
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 01:51:22 | čas izdelave strani: 0,417s