< nazaj na novice

20. november 2013 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

TERITORIALNA OBRAMBA JE BILA NAŠA SLOVENSKA VOJSKAV letošnjem letu smo praznovali in se spominjali dveh pomembnih obletnic, za kateri lahko z gotovostjo rečemo, da sta zgodovinski. Spominjali smo se 45-letnice ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije in 20-letnice ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
Teritorialna obramba Republike Slovenije je bila ustanovljena ravno na današnji dan, 20. novembra 1968, povezujemo pa ga z intervencijo Sovjetske zveze na Češkoslovaško avgusta istega leta. Od oblikovanja prvih poveljstev in enot ter štabov TO se je razvila v upoštevanja vredno vojaško silo. V vrstah pripadnikov TO in med prebivalstvom je vedno bolj postajala slovenska vojska in le kot taka tudi del oboroženih sil Jugoslavije. Žela je najvišje uspehe in njene brigade so bile velikokrat razglašene za najboljše v državi. Bila je sposobna za samostojno opravljanje nalog in nikakor ne drži govorjenje nekaterih, tudi vidnih političnih akterjev, da ni bila zaupanja vredna vojska in je bila le nekakšen privesek JLA.
Vsekakor je potrebno izpostaviti njeno vez s prebivalstvom in tudi zato lahko z gotovostjo in ponosom trdimo, da je bila Teritorialna obramba zaupanja vredna slovenska vojska. Ravno zaradi vseh njenih značilnosti je zdržala in njeni pripadniki so imeli to moč, da so zdržali vse pritiske JLA ob koncu osemdesetih in začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Ni uspel poskus JLA, da bi razorožila TO! Nasprotno. Tihi vendar učinkovit odpor je omogočil ustanovitev prvega Republiškega štaba TO, ki je bil podrejen takratnemu predsedstvu Republike  Slovenije. TO je skupaj z takratno Milico zavaroval plebiscit, na katerem so se državljanke in državljani Republike Slovenije odločili živeti v samostojni državi. V maju leta 1991 sta bila ustanovljena dva Učna centra, na Igu in v Pekrah pri Mariboru, v katerih so prvič služili  vojaški rok prvi slovenski vojaki in tudi njih so varovali pripadniki TO. Kot vrhunec te uspešne poti pa so enote TO sodelovale v osamosvojitveni vojni, v vojni za Slovenijo in v tej vojni tudi zmagale! Žal pa so nekateri pripadniki TO v tej vojni izgubili svoja življenja. Darovali so največ, kar so lahko in za to žrtev jim bomo večno hvaležni!
Slovenci smo pri obravnavi svoje vojaške zgodovine in tradicije zadržani in skromni, čeprav nas zgodovina uči, da so se prav s sijajnimi vojaškimi zmagami številnih narodov razvile najbolj demokratične države zdajšnjega sveta. Slovenija je s svojo Teritorialno obrambo in Manevrsko strukturo narodne zaščite prav gotovo med takšnimi demokratičnimi državami!
Zato smo tudi v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo v letošnjem letu začeli s serijo posvetov, na katerih bomo govorili o vlogi Teritorialne obrambe v varovanju procesa slovenske osamosvojitve. Tako želimo ohraniti spomin na Teritorialno obrambo Republike Slovenije in vse njene pripadnice in pripadnike, še posebej tiste, ki so v vojni za Slovenijo izgubili svoja življenja.
Naj ne bo nikoli pozabljeno!

Ladislav Lipič
Predsednik ZVVS

                                      

Slikovne priloge

  • 21. 11. 2013
    TO 1988

  • 20. 11. 2013
    LOGO


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2809
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2782
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 12:53:50 | čas izdelave strani: 0,405s