< nazaj na novice

28. oktober 2013

Kraj: Cerklje ob Krki/Vojašnica Jerneja Molana

OZVVS Šoštanj

V Cerkljah ob Krki so se veterani OZVVS Šoštanj udeležili slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA

Letošnjo slovesnost ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije sta v soboto, 26. 10. 2013  v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki priredili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever. Slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije se je udeležilo tudi osem veterank in veteranov iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj).
Ob obletnici odhoda zadnjih vojakov jugoslovanske vojske v noči iz 25. na 26 oktober 1991, se spominjamo zvoka siren, ki so teritorialcem, rezervistom, policistom in vsem Slovencem sporočile, da je Slovenija končno svobodna država.
Statistika spopadov je 44 mrtvih in 146 ranjenih pripadnikov JLA ter 19 mrtvih in 182 ranjenih na slovenski strani, ni pa podatka, koliko slovenskih vojakov je bilo ubitih še ob poizkusu bega iz JLA.  Ubitih je bilo še 12 tujih državljanov ter ujetih 4.693 pripadnikov JLA in 252 zveznih policistov. V vojnih dneh je bilo 72 večjih in manjših spopadov. Uničenih, poškodovanih ali zajetih je bilo 31 tankov, 22 oklepnih transporterjev in 6 helikopterjev JLA.
Dobre tri mesece pred tem so se v  nedeljo, 7. julija 1991 na Brionih sestali predstavniki Slovenije, SFRJ in Evropske skupnosti. Sprejeta je bila t.i. Brionska deklaracija, s katero je bil uveden trimesečni moratorij za slovensko osamosvajanje. V času moratorija sta slovenska vojska in policija ohranili popolno suverenost na slovenskem ozemlju, zato je Predsedstvo SFRJ 18. julija 1991 sprejelo odločitev, da se mora JLA po končanem moratoriju z orožjem in opremo umakniti iz Slovenije. Zadnji vojaki so Slovenijo zapustili s koprskega pristanišča v noči s 25. na 26. oktober 1991.
Dogodek številni štejejo za vrh procesa slovenske osamosvojitve, ki se je začel s prvimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, ki je med drugim poudaril,  da smo od leta 1991 sami odgovorni za stanje v naši državi in se ne moremo na nikogar izgovarjati. "Na svoji zemlji smo mi gospodar, državo smo si priborili, kako z njo upravljamo, ne glede na vse težave in krizo danes živimo v miru in to mora ostati naša največja vrednota."
Zbrane je nagovoril tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Dobran Božič. Rdeča nit letošnje slovesnosti je bil zgodovinski prikaz bojev v Posavju. Božič je v svojem govoru poudaril, da smo lahko "ponosni, da se ta proslava po 22-tih leti odvija ravno v vojašnici  v Cerkljah ob Krki, ki ponosno nosi ime po preminulem pripadniku teritorialne obrambe, Jerneju Molanu."
Odhod zadnjega agresorskega vojaka lahko razumemo  tudi kot sklepni  del  v procesu slovenskega osamosvajanja in simbolni odhod vseh armad, ki so bile na slovenskem ozemlju, skupaj z vso njihovo ikonografijo.
Fotoreportaža slovesnosti ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA
Prispevek MMC RTV SLO - 22. let po odhodu zadnjega armadnega vojaka

Vir: OZVVS Šoštanj

Slikovne priloge

  • 28. 10. 2013
    Veteranke in veterani OZVVS Šoštanj na slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 5495
št. pogledov trenutnega uporabnika: 5482
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 12:01:39 | čas izdelave strani: 0,398s