< nazaj na novice

25. oktober 2013

Kraj: Cerklje ob Krki

Vabilo na proslavo izgona zadnjega vojaka JA iz Slovenije

26. oktobra 2013 bomo praznovali obletnico odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije.

Odhod zadnjega vojaka JA je bil zaključek oborožene obrambe procesov slovenske osamosvojitve. Dogodki, ki jih povezujemo z osamosvojitvenimi procesi, so se začeli že s preprečitvijo t.i. mitinga resnice v Ljubljani leta 1989, nadaljevali so se s prvimi demokratičnimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990, z razoroževanjem teritorialne obrambe, ustanovitvijo manevrske strukture narodne zaščite, plebiscitom in vojno za samostojno Slovenijo 1991. S sklepnim dejanjem, odhodom JA iz Slovenije, je proces osamosvojitve prešel v zaključno fazo, ko je bilo potrebno le še pridobiti mednarodno priznanje nove države.

 

Iz pristanišča v Kopru se je JA začela umikati 20. oktobra 1991, kot zadnji dan umika pa je bil določen 25. oktober. Že 21. oktobra je v Luko Koper priplula vojaška ladja Galeb, ki je na krov sprejela nekaj čez tisoč vojakov JA. V naslednjih dneh so v Koper pripluli še črnogorski trajekt Sveti Štefan in dve vojaški transportni ladji. 25. oktobra pa je v Koper priplul tudi malteški trajekt Venus, ki je vkrcal še zadnje vojake JLA, ki so ozemlje Slovenije zapustili istega dne ob 23.55 uri, ladja pa je slovensko morje zapustila v prvih minutah 26. oktobra 1991.

 

Obeleževanje odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije je v preteklih letih potekalo različno, na različnih krajih in v različnih organizacijah. Običajno se v organizaciji izmenjujeta veteranski združenji Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev SEVER (Združenje SEVER). Letošnjo  slovesnost  organizira ZVVS v sodelovanju z Združenjem Sever, Pokrajinskim odborom ZVVS Posavje in Policijskih veteranskih društvom Sever Posavje.

Za obeleževanje okroglih obletnic pa sta do sedaj menjaje skrbeli MNZ in MO. Leta 2009 je bila slovesnost v Vipavski vojašnici, 2011 v Mariborski Kadetnici, 2011 na stadionu Bonifica v Kopru, 2012 pa v Hotelu Radin v Radencih.

 

Zadnji vojaki JA so se umikali iz vseh vojaških objektov na območju Republike Slovenije. Čas do dokončnega umika je bil za pripadnike TO in policiste poln negotovosti, napetosti, nevarnosti izbruha novih oboroženih spopadov, pogajanj in nenazadnje prevzemanja izpraznejenih vojaških objektov v varovanje in upravljanje. Vojaške enote so zapuščale tudi vojaške objekte na območju Posavja, česar se bomo spomnili tudi na tokratni slovesnosti na letališču Cerklje ob Krki. Kraj letošnjega praznovanja prav zaradi dogodkov v času osamosvajanja torej ni izbran naključno.

 

Slovesnost bo v vojašnici Jerneja Molana, Cerklje ob Krki, v sobot, 26. oktobra 2013, ob 11 uri. Slavnostni govornik bo Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta.

 


V času slovesnosti bo na ogled priložnostna razstava Posavskega muzeja in zračna plovila slovenske vojske.

Slikovne priloge

  • 25. 10. 2013
    LOGO


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2853
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2847
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 11:21:51 | čas izdelave strani: 0,423s