< nazaj na novice

22. oktober 2013

Kraj: Ljubljana

Zakonodajna pobuda za spremembo 101. člena ZUJF-a

Žal so stališča poslanskih skupin znova pokazala, da so bile vse obljube dane s figo v žepu, saj so se vse oprle na mnenje Odbora za finance in monetarno politiko, ki je sprejel sklep, da naš predlog ni primeren za nadaljno obravnavo.  V nadaljevanju objavljamo nagovor poslankam in poslancem DZ, ki smo ga, kot predlagatelji spremembe lahko podali. V imenu obeh veteranskih organizacij je predlog predstavil predsednik Združenja Sever Miha Molan.

 

 

Predsedujoči – a, poslanke in poslanci, kolegi veterani na galeriji, vsem lep pozdrav.
Pred nami je predlog za spremembo in dopolnitev znamenitega ZUJF-a  in sicer 101. člena, ki je v bistvu posegel v pridobljene pravice vojnih veteranov in s svojo vsebino razvrednotil celoten Zakon o vojnih veteranih. Naj uvodoma povem, da smo imeli v veteranskih organizacijah kar nekaj pomislekov ali naj v tej farsi danes sodelujemo, saj je dejstvo, da je odločitev že sprejeta in to ne tu v tej dvorani, kjer naj bi se kresala različna mnenja in sprejemale odločitve. Kljub temu bom skušal v teh nekaj minutah, ki ste nam jih namenili, podati nekatere naše poglede na to tematiko. Vsebinsko je obrazložitev usklajena v obeh veteranskih organizacijah – pobudnicah zbiranja podpisov volilcev – ZVVS in ZPVDS.
Za zbiranje podpisov  5000 volilk in volilcev smo se odločili  zlasti iz dveh razlogov:
- prvič: odsotnost vsakršnega dialoga ob nastajanju in sprejemanju  zakona, ki je bistveno posegel v pravice vojnih veteranov, saj  je odvzel v bistvu vse, kar so vojni veterani v preteklosti dobili kot obliko odškodnine za moralno in fizično škodo, ki so jo utrpeli med aktivnim opravljanjem vojaške službe in je to zgolj odškodnina za njihovo trpljenje, nikakor pa ne plačilo ali celo socialna podpora. Torej velika večina vojnih veteranov tovrstne odškodnine nima več  in je ZVVV zgubil svoj smisel. Še enkrat,v tem primeru ne gre za finančno,temveč civilizacijsko in kulturno vprašanje;

- drugič: diskriminatorna obravnava – nekatere kategorije prizadetih ljudi v vojnah so ohranile vse pravice, vključno z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem. Postavlja se vprašanje  ali je bilo trpljenje enih hujše od drugih oziroma ali so eni vredni več drugi pa manj. Vse spoštovanje do žrtev vojnega nasilja, vendar pa s takšno zakonsko ureditvijo so narejene krivice, ki niso sprejemljive. Ne želimo se z nikomer primerjat, vendar pa tudi ne dovolimo, da se na tako vulgaren način tepta naše dostojanstvo.
Vojni veterani smo pripravljeni  deliti usodo slovenskega naroda v kriznih časih ( za njen nastanek  mi nimamo nobenih »zaslug«) in zato smo pristali, da se materialne pravice iz zakona o vojnih veteranih začasno suspendirajo, nikakor pa ne pristajamo, da je to trajna rešitev. In zato smo zbrali potrebne podpise za vložitev zakonske pobude, ki naj ukrep  odvzema paravice do plačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja uvrsti med začasne ukrepe in sicer za čas trajanja krize in se ta pravica vojnim veteranom vrne, ko BDP zraste za 2,5 % oz. se to zgodi v naslednjemletu po porastu BDP.
Podobna sprememba ZUJF(sicer nekoliko širša kot je predlagana sedaj) je bila obravnavana na 10. seji državnega zbora konec januarja tega leta in je bila iz vsebinskih razlogov zavrnjena. Na seji državnega zbora ni bilo nobenih formalnih pomislekov – po mnenju sedanje  Vlade pa predlog zakona ni ustrezen iz pravno sistemskega  vidika, čeprav podpira predlagane vsebinske rešitve in bo pripravila ustrezen predlog sprememb ZVV – po naših informacijah je tudi v Vladi od julija prišlo do spremembe stališča, saj ni več enotne podpore spremembam. Če tgorej tega formalnega  razloga ni bilo januarja letos – vsaj predstavnik Vlade takratni minister Vizjak tega ni povedal– ne vemo kje ja naenkrat nastal sedaj. Očitno so dovoljena vsa sredstva, tudi neki formalno pravni razlogi, da se obrdrži pri življenju zakonska določba, ki je diskriminatorna in ponižujoča za vse vojne veterane. Nerazumljivo nam je, kaj se je v teh nekaj mesecih zgodilo, da ste tako spremenili svoja mnenja in stališča ter s pomočjo državne administracije, ki namesto, da bi iskala ustrezne rešitve in delala v dobrobit prebivalstva, vlaga vse napore kako najti »neke« formalne razloge, da se neustaven zakon obrdži pri življenju. Če kljub opozorilom strokovne kot laične javnosti ob sprejemanju ZUJF niste videli, kar je videla večina pravno neukega prebivalstva, da so določila ZUJF neustavna, oz. ste sprejeli neustavno odločitev, potem sedaj resnično ne vem zakaj te predlagane sprememebe ne boste podprli. V predlogu ni nobene protiustavnosti in neka forma nikakor ne bi smela imeti prednosti pred vsebino.
Lepo sporočilna vrednost  se daje bodočim generacijam, da se domovine ne splača braniti, ker po nekaj letih postanejo branitelji moteč faktor.
Prepričani smo, da je predlog spremembe ZUJF ustrezen, saj predlog predvideva uvrstitev odvzema pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja iz prvega dela zakona v drugi del, torej iz trajnih med začasne ukrepe. Sama sprememba ne povzroča  prav nobenih finančnih posledic v času krize. V pričakovanju, da boste ne samo z besedami ampak tudi dejanji dali ustrezno priznanje vojnim veteranom, vas pozivam, da predlog sprememb zakona podprete.

Slikovne priloge

  • 22. 10. 2013
    LOGO


Datotečne priloge


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja KONRAD ZEMLJIČ , 28.10.2013 19:41
ocena (1)
se strinjamse ne strinjam
OPROSTITE - SMO LOLEKI IN BOLEKI?

Spoštovane veteranke in veterani ("zeleni" in "modri" - zame vsi enakopravni in enaki).
Žal se tragikomedija ponavlja, politiki nas vodijo kot teličke naokoli in si izmišljujejo vedno nove in nove "finte, da nas prepeljejo žejne preko vode.
Lepa beseda in kulturni dialog je tem zavožencem očitno tuja stvar, zato bo potrebno ponovno vzeti stvari v svoje roke.
Skromno predlagam, da veteranke in veterani podamo pobudo za ustavno presojo členov ZUJFa, ki nas je omejil, pa ne čakajoč na boljše čase, ko nas ne bo več, s takojšnjo odpravo in popravo krivice za nazaj z obrestmi (če lahko državo, ki smo jo soustanovili in priborili izsiljujejo in dosegajo - tudi nerazumne pravice - prav vsi, ki si vzamejo malo časa, kaj pa čakamo???).
Predlagam pa tudi, da se veteranke in veterani zberemo in ob enem naslednjih zborov parlamenta obkrožimo in zapremo vse dohode in izhode iz le-tega, pa naj sejejo, dokler jim ne "kapne"; baje nas je preko 30 tisoč skupaj.... tudi izmenično jim lahko zagrenimo življenje, da bodo končno prišli k sebi.
Za te, po malem, anarhistične besede se veterankam in eteranom opravičujem; imam pa res dovolj hinavščin in sprenevedanj politikantov, ki pa jih večinoma med osamosvajanjem sploh ni bilo blizu ali pa res ne vedo kaj in koga morajo tudi predstavljati in zaradi čigar pomoči in zaslug si danes mastijo riti.
Predsedstvi ZVVS in SEVER naj torej takoj, brez odlašanja in čakanja na boljše čase, kot organizaciji, ki zastopata naše skupne interese, izpeljeta vse aktivnosti za ustavno presojo zakona, ki nam krati že pridobljene pravice, istočasno pa pripravita in organizirata rezervni načrt delovanja ob neupoštevanju zahtev in o tem obvestita najširše članstvo.
Upam, da res ne izpademo kot junaka in naslova, še manj pa, da bi morali še enkrat osvobajati domovino - pa tokrat pred svojimi - levimi in desnimi - voluharji.
Pa lep veteranski pozdrav.
Konrad Zemljič, Laško

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2709
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2668
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.12.2021 00:21:55 | čas izdelave strani: 0,458s