< nazaj na novice

20. junij 2013 / Obvestila

Kraj: Idrija - Cerkno

OZVVS Cerkno - Idrija

Literarni natečaj »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«

Konec meseca maja se je iztekel, letos že drugi literarni natečaj, »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«, ki ga pripravlja Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno. Literarni natečaj je kamenček v mozaiku aktivnosti za utrjevanje domoljubja in ohranjanje spoštljivega spomina na dogodke iz osamosvojitvene vojne na Idrijskem in Cerkljanskem.

Na literarni natečaj je prispelo dvaindvajset literarnih prispevkov mladih avtoric in avtorjev iz Osnovnih šol Črni Vrh nad Idrijo, Idrija in Spodnja Idrija.

Skupno sporočilo, ki Izhaja iz literarnih prispevkov mladih avtorjev bi lahko opredelili kot spoštovanje do predanosti in domoljubja, ki je krasilo takratne udeležence osamosvojitvene vojne, ter njihovega prepričanja, da bodo s svojim ravnanjem prispevali k boljšem življenju v novi državi. Obenem pa tudi njihov velik strah pred uničevalno vihro vojnih spopadov ter odgovornost in skrb za svoje družine in svoje imetje.

Literarni prispevki mladih avtorjev temeljijo na zgodovinskih virih, predvsem pa na doživljajskih pripovedih staršev in znancev. Prav slednje je še posebej dobrodošlo, saj se tem se zapiše, ohrani ali osvetli marsikateri dogodek iz osamosvojitvene vojne, ki ni zapisan v poročilih in obstoječih zapisih iz tistega časa, ter se tako iztrga pozabi.

Strokovna komisija OZ VVS Idrija Cerkno, v sestavi Zorko Velikanje, Marijan Platiše in Marko Mikuž, je izmed prispevkov prispelih iz posamezne šole, izbrala tistega, ki se je najbolj približal kriterijem literarnega natečaja ter je bil po svoji vsebini in izpovednosti najboljši.

Letošnje nagrajene prispevke so napisali:


Valentine Rupnik iz Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo
Timoteja Gnezda iz Osnovne šole Idrija
Manice Erjavec iz Osnovne šole Spodnja Idrija

Območno združenje bo  izdalo poseben zbornik, v katerem bodo objavljeni prispevki, ki so prispeli na letošnji natečaj.


Javna predstavitev nagrajenih prispevkov pa bo tudi letos potekala na srečanju veteranov vojne za Slovenijo ob Dnevu državnosti, ki bo potekalo v soboto 13.7.2013 na Vojskem. Ob tej priložnosti bodo nagrajeni avtorji prejeli tudi zaslužene praktične nagrade.

Slikovne priloge

  • 20. 06. 2013
    Naslovnica


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3109
št. pogledov trenutnega uporabnika: 3089
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 23:38:20 | čas izdelave strani: 0,452s