< nazaj na novice

01. junij 2013 / Obvestila

Kraj: Ptuj

OZVVS Ptuj

Okrogla miza na temo

V soboto 1. junija 2013 je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ptuj, v soorganizaciji Vojaškega muzeja Slovenske vojske pripravilo, v prostorih Višje strokovne šole Ptuj, nekdanji ptujski vojašnici, okroglo mizo »Ukrepi za obrambo Ptuja 1991«.

 

Okroglo mizo sta odprla predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ptuj (OZVVS) podpolkovnik Vlado Žgeč, in župan Mestne občine Ptuj dr. Štefan Čelan. V pozdravnih govorih sta se dotaknila pomena ohranjanja spomina na prelomne dogodke v slovenski nacionalni zgodovini, ki jo sestavlja množica kamenčkov velikega mozaika nacionalne zgodovine. Predsednik OZVVS Ptuj podpolkovnik Vlado Žgeč je tudi predstavil številne dejavnosti v letošnjem in preteklih letih območnega združenja, ki združuje veterane, njihove družinske člane in vse ki jim ni mar za ohranjanje spomina na obdobje, ko so se morale tudi z orožjem v roki braniti in varovati pridobitve demokratičnih sprememb na Ptuju in na Slovenskem konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let 20. stoletja. Dr. Čelan je v svojem govoru predstavil tudi svoj pogled in spomine, z dvaindvajsetletno časovno distanco, na dogodke med vojno 1991.

 

V nadaljevanju okrogle mize se je zvrstilo enajst referentov. O zgodovinskih dogodkih, ki so privedli do vojne je spregovoril major mag. Zvezdan Marković, prav tako pripadnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske kustos Mladen Horvat pa je predstavil medvojne dogodke, s poudarkom na vojaških, na območju vzhodnoštajerske pokrajine (7. PŠTO). Boris Fras je orisal svoje spomine, ko so ga maja 1991 iz vojašnice ranili med opravljanjem delovne naloge. Predsednik Skupščine občine Ptuj v času vojne 1991 Vojteh Rajher je orisal delovanje občine Ptuj v času vojne in zavzeto spoštovanje etičnih načel v dnevih polnih napetosti, delovanje upravnega organa za obrambo Ptuj, s poudarkom izvajanja ukrepov na področju civilne obrambe, delovanja civilne zaščite in rdečega križa, je predstavil mag. Janez Merc, kako sta se izvajala mobilizacija in formiranje enot pa je predstavil Stanko Meglič. Polkovnik Miran Fišer, ki je bil v času vojne 1991 poveljnik Območnega štaba TO Ptuj in je danes predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ormož, ter podpredsenik Zveze slovenskih častnikov, je v svoji predstavitvi podrobno orisal izvajanje aktivnosti in delovanje Območnega štaba TO Ptuj tik pred in med vojno 1991. O bojnih aktivnostih in nalogah enot je spregovoril Stanko Žitnik, ki je bil  med vojno na dolžnosti pomočnika poveljnika ObmŠTO Ptuj za operativne zadeve, danes pa je podpredsednik OZVVS Ptuj. Tako kot predhodni referenti, je tudi naslednji referent predstavil temo, ki se je nanašala na njegovo delovanje med vojno 1991, Vlado Zadravec je v svojem nastopu predstavil kako je organiziral in izvajal varnostno zagotovitev med vojno. Zadnja referenta Nevenka Dobljekar in Martin Ozmec pa sta spomnila na takratno delovanje sredstev javnega obveščanja in na poročanje novinarjev s terena.

 

Okrogle mize sta se udeležila tudi visoka gosta predsednik pokrajinskega odbora Vzhodnoštajerske pokrajine in član predsedstva ZVVS brigadir Venčeslav Ogrinc in namestnik poveljnika 72. PEHBR polkovnik Vilibald Polšak, ki sta zbrane na okrogli mizi pozdravila in posebej poudarila pomen okrogle mize za boljše poznavanje naše bližnje preteklosti.

 

Ob zaključku okrogle mize je prevladovalo enotno mnenje, da je uspešno združila predstavitev usodnega obdobja slovenske zgodovine s strani akterjev dogodkov in zgodovinarjev. Vsekakor ostaja upanje, da bo organizatorjem okrogle mize uspelo zbrati predstavljene referate in jih tudi objaviti v zborniku, saj vemo, da kar ni zapisano, gre v pozabo.

maj. mag Zvezdan Markovič

predsedujoči okrogli mizi

Slikovne priloge

  • 05. 06. 2013
    Udeleženci

  • 05. 06. 2013
    Srečanje takratnega predsednik SO Ptuj in sedanjega župana


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2477
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2464
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 23:15:42 | čas izdelave strani: 0,427s