< nazaj na novice

02. junij 2013

Kraj: Celje

Govor g. Kregarja ob poimenovanju vojašnice v Celju

V soboto, 18. maja je bila v Celju slovesna razglasitev poimenovanja vojašnice Celje v vojašnico Franca Rozmana Staneta. Ob tej priložnosti sta zbrane nagovorila obrambni minister Roman Jakič in kustos Muzeja novejše zgodovine iz Celja dr. Tone Kregar.

Na slovesnosti so bili poleg ministra prisotni še načelnik generalštaba SV brigadir Dobran Božič ter predstavniki veteranskih organizacij, ki so s svojimi praporji poskrbeli za primerno počastitev preimenovanja vojašnice.

Vsi prisotni so si kasneje ogledali tudi ostalo dogajanje, ki je potekalo ob dnevu odprtih vrat vojašnic, ki je že tradicionalna prireditev ob Dnevu Slovenske vojske.

 

Objavljamo tudi zanimiv nagovor in razmišljanje kustosa muzeja novejše zgodovine v Celju, dr. Toneta Kregarja.

 

 

Spoštovane in spoštovani!

Hvala za vabilo, da na tej slovesnosti  kot predstavnik celjske zgodovinarske stroke spregovorim nekaj besed.  Res je, prihajam iz Muzeja novejše zgodovine Celje, sicer pa stanujem  na Stanetovi  ulici v Celju. Ulici, poimenovani v čast in spomin slovenskega  partizanskega komandanta in narodnega heroja Franca Rozmana Staneta,  ki pa jo večina Celjanov, med njimi tudi ljudje javne besede, napačno naglašuje s Stanétova.

Možno bi sicer bilo, da koga na to privede zmotno prepričanje, da je poimenovana po Petru Stantétu  -Skali, celjskemu  predvojnemu revolucionarju in prav tako prvoborcu in partizanskemu poveljniku. A gre pri tem bolj za lažno uteho. V ozadju dejansko tiči preprosta nevednost,   za katero  pa  ljudi, tudi prebivalce te ulice, ne moremo obsojati - verjetno že generacijam nihče ni povedal, za koga  in kaj gre, kaj šele, da bi to bilo kje napisano ali bi se na to kdaj pa kdaj spomnilo.

Slednje priča o našem dvoličnem odnosu do preteklosti. Ulico poimenujemo po zaslužni osebi, s čemer formalno izkažemo svojo odgovornost do ohranjanja zgodovinskega spomina ,  prilagojeno seveda aktualni družbeni klimi in všečno tistim, ki jim tudi sami želimo ugajati. Obenem pa nam je dejansko popolnoma vseeno, za kaj in s kakšnim namenom smo to storili- ulica pač potrebuje ime, in tako kot je  Stanetova, bi lahko bila, kar se nas tiče, tudi Tonetova, Romanova,  Aleševa ali Alèševa. Naglas pri tem ne igra nobene vloge, važno je le, da pošta doseže naslovnika.

In ker nam je vseeno, lahko to poimenovanje brez kakršnegakoli pomisleka tudi kadarkoli zamenjamo, spremenimo ali ukinemo. V preteklosti našega mesta in dežele je teh primerov nešteto. Pričajo o turbulentnem toku zgodovine, radikalnih političnih in družbenih prelomih  ter z njimi pogojenih spremembah vrednot, kulturnih vzorcev in načina življenja, posledično tudi o uradnih zgodovinskih sodbah in razlagah preteklosti. O  vzponih in padcih idej in ideologij in nanje vezanih družbenih skupin, slojev in razredov, o bolj ali manj neprijaznih usodah posameznikov , ki so  te ideje in ideologije predstavljali ali pa bili njihove žrtve, včasih kar oboje.

Pričajo o  naši nagnjenosti, da nekoga, ki smo ga še včeraj malikovali, danes  sramežljivo skrivamo v klet ali pa celo javno teptamo v prah. Ter s tem o neverjetni lahkosti - tako  spominjanja kot pozabljanja.

Spoštovani in spoštovane,

Ohranjanje zgodovinskega spomina je nekaj povsem drugega kot obremenjenost s tem istim spominom , ali pa  obremenjevanje vedno novih rodov z njim oz. v njegovem imenu. Čeprav sam zgodovinar, se povsem strinjam, da je slednjega  vse preveč-  priča smo mu vsak dan, že leta in desetletja.  Vnema ne poneha, pa četudi nam istočasno država pred nosom tako rekoč razpada.   Kako sicer razumeti  strokovno  šibko argumentirano, zato pa ideološko  toliko bolj motivirano  odločitev, kot je nedavna sprememba imen nekaterih slovenskih vojašnic, med drugim tudi tiste z imenom Franca Rozmana Staneta.  Politična odločitev, ki slej kot prej izzove in sproži novo politično odločitev. In četudi bi le-ta povrnila nazaj prvotno stanje, je škoda že zadana, saj vsi ti  posegi vendarle načenjajo zgodovinsko zavest, na kateri med drugim temeljita narodna identiteta in državljanska samozavest, - se pravi točno to, česar nam v času, ki ga živimo, obupno primanjkuje. In ki s svojo nespoštljivostjo prizadevajo pietetni spomin na konkretno zgodovinsko osebnost. V našem primeru na Franca Rozmana Staneta.

Kdo je bil Franc Rozman Stane? Dovolj je vpisati njegovo ime  v enega od spletnih brskalnikov in v hipu dobimo najbistvenejše informacije  o  njegovi življenjski in vojaški poti. Slednjo je  začel kot eden prvih prostovoljcev mednarodnih brigad, kasneje celo poveljnik bataljona na strani španske republikanske vojske v prvem spopadu z nacizmom in fašizmom v Evropi. Nadaljeval  jo je kot komandant prvih večjih partizanskih enot v okupirani Sloveniji , med drugim tudi prvega Štajerskega bataljona, Druge grupe odredov in Četrte operativne cone, preko katerih je bil tesno povezan z razvojem osvobodilnega gibanja na Štajerskem , katerega jedro je bilo prav na širšem celjskem področju.  Sredi leta 1943 je kot poveljnik  glavnega štaba NOV in POS s činom general lajtnanta oz. generalpodpolkovnika tudi formalno postal prvi slovenski partizan in to ostal vse do svoje smrti, novembra 1944.  Večina spletnih biografskih podatkov se drži faktografije, no, tisti, ki se z drugo svetovno vojno na Slovenskem ukvarjamo malce bolj poglobljeno, lahko k temu dodamo še kak podatek, ki legendarnega partizanskega poveljnika osvetljuje tudi s kakšnega drugega vidika. Kot nizkoraslega možakarja in verižnega kadilca morda, ali pa – kar je seveda dosti pomembneje, - kot komandanta, ki je življenja svojih borcev postavljal  pred vojaško slavo in čast, kar so vselej poudarjali njegovi preživeli tovariši.

Tragična nesreča ob preizkušanju britanskega minometa, v kateri je izgubil življenje, star komaj 33  let, je  dolgo burila duhove in bila vir različnih razlag, ugibanj in teorij zarote. Podobno se je špekuliralo okrog njegovega ideološkega profila, pri čemer  poskusi strogega  ločevanja med internacionalističnim  komunistom na eni in slovenskim patriotom na drugi strani kažejo  popolno nepoznavanje duha časa in zgodovinskega trenutka, v katerem je  Franc Rozman Stane živel in se boril.  Pa čeprav je po svoje razumljivo, vse pomembne zgodovinske osebnosti so na nek način kontroverzne in nadvse priročen predmet debat in polemik.  Deloma dobronamernih in upravičenih, pogosto pa predvsem politično in ideološko motiviranih, katerih namen ni priti resnici do dna, temveč omadeževati tako osebo samo, kot predvsem vse to, kar ta oseba simbolizira.

In kadar govorimo o Francu Rozmanu Stanetu, dejansko ne govorimo zgolj  o veliki osebnosti, v našem  majhnem narodu še toliko večji,  predvsem pa o simbolu:

Simbolu globalnega  antifašizma in univerzalne pravice zatiranih in brezpravnih do boja za svobodo ter dostojnejše in lepše življenje. In obenem simbolu slovenske upornosti , pokončnosti , poguma in preživetja

Predvsem to imejmo v mislih, ko bomo odslej omenjali ali pa zgolj hodili mimo Vojašnice Franca Rozmana Staneta v Celju.

 

 

Hvala

Slikovne priloge

  • 03. 06. 2013
    dr. Tone Kregar, kustos Muzeja novejše zgodovine iz Celja


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2662
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2654
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.12.2021 00:27:49 | čas izdelave strani: 0,423s