< nazaj na novice

23. maj 2013

Kraj: Pekre pri Mariboru

Govor ministra za obrambo Romana Jakiča v Pekrah, 18. maj 2013

Govor ministra za obrambo Romana Jakiča na slovesnosti ob obletnici dogodkov v Pekrah, 18. maj 2013

Minister za obrambo Roman Jakič je bil v soboto, 18. maja, v Pekrah pri Mariboru slavnostni govornik na slovesnosti ob obletnici pekrskih dogodkov.
Minister je najprej poudaril, da se je maja pred dvaindvajsetimi leti v Pekrah določala prihodnost našega, slovenskega naroda. Izrekel je priznanje vsem udeležencem teh prelomnih dogodkov v naši zgodovini.

 

»Spoštovani prvi predsednik Republike Slovenije, spoštovane poslanke in poslanci Državnega zbora Republike Slovenije, spoštovani župan Mestne občine Maribor, spoštovani Mariborčanke in Mariborčani, Pekrčanke in Pekrčani, spoštovani prebivalci sosednjih krajev, spoštovani pripadniki prve generacije, spoštovani udeleženci pekrskih dogodkov!

V zgodovini vsakega naroda so dejanja, ki si zaslužijo trajen spomin in spoštovanje. Dejanja, po katerih ni nič več tako kot prej. Tukaj, v Pekrah, se je maja pred dvaindvajsetimi leti določala prihodnost našega, slovenskega naroda.

Rad bi izrekel priznanje vsem udeležencem pekrskih dogodkov, saj se zavedam, da je takrat šlo zelo zares. Biti domoljuben je v času miru lepa in potrebna drža, biti domoljuben in tvegati svoje življenje za mlade sorojake in za domovino, katere samostojnost še ni zagotovljena, pa je odločitev, ki zahteva veliko poguma. Vi ste ga imeli: hrabro ste se spoprijeli s položajem, ko je bilo v vas naperjeno orožje in ste zrli v oklepnike mogočne vojske. Bili ste odločni in neustrašni v trenutkih, ko bi vsaka neustrezna gesta lahko sprožila oborožen spopad s tragičnimi posledicami.

Ni vojske brez vojakov in ni vojske brez izobraževalnega sistema, ki svoje državljane usposobi za vojaško obrambo. V Pekrah in na Igu pri Ljubljani ste po zahtevni uresničitvi politične odločitve, da slovenski naborniki ne bodo več služili vojaškega roka v JLA, začeli slovenske fante sami v slovenskem jeziku usposabljati kot pripadnike novonastajajoče slovenske vojske. 15. maja pred dvaindvajsetimi leti je 710. učni center Teritorialne obrambe v Pekrah sprejel 120 slovenskih nabornikov. To je bil zgodovinski dan in zato praznujemo ta dan kot dan naše Slovenske vojske.

Toda 15. maju so sledili težki dnevi z brezkompromisnimi udarci, ki jih je Pekram in Mariboru zadala JLA. Nanje ste imeli zaposleni v 710. učnem centru, pripadniki slovenske Teritorialne obrambe in slovenske milice, pripadniki vodstva takratne mariborske občine ter Mariborčani in prebivalci okoliških krajev jasen in odločen odgovor. Odgovor, ki je svetu povedal, da se Slovenija ne bo predala in da je njen človeški potencial močnejši od ognjene moči agresorja, ki se je oklepal tega, da nas ima v primežu kljub jasnemu in nedvoumnemu plebiscitarnemu rezultatu. Uprli ste se, ko je JLA obkolila učni center na podlagi že rešenega incidenta, ki ga je v resnici sama povzročila, in ko je zahtevala izročitev nabornikov. Niste se uklonili grozečim kolonam oklepnikov po štajerski prestolnici in okolici ter ste odločno nastopili ob zvijačni in za demokratične standarde nedoumljivi ugrabitvi poveljnika Teritorialne obrambe za Vzhodnoštajersko med pogajanjem v poslopju civilne oblasti.

Pripadniki stalne sestave 710. učnega centra, enote Teritorialne obrambe in milice ste branili in zaščitili mlade nabornike, širše območje centra ter Mariborčane na pohodu v obkoljene Pekre in pri tem tvegali življenje. Pekrski dogodki so pojem zmage zaradi vseh vas, ljudi, ki ste se uprli in odločno pokazali, da je dozorel čas za demokracijo, za lastno samostojno državo in novo prihodnost. Dobljena je bila pomembna bitka in doseženo je bilo, da se izsiljeni konflikt ni razvil v oboroženi spopad. Zmagovalci te bitke ste bili tudi predstavniki medijev, ki ste v izredno nevarnih razmerah uporabili besedo in fotografijo kot orožje v boju za pravo stvar – obvestili ste prebivalstvo in tako omogočili njegov hiter odziv ter o prvi agresiji JLA v Sloveniji seznanili širšo svetovno javnost.

Žal burno majsko dogajanje v Pekrah in Mariboru ni minilo brez žrtev. V protestu Mariborčanov pri takratni vojašnici vojvode Mišića je pod oklepnikom JLA življenje izgubil gospod Simčik, ki je bil prva žrtev osamosvajanja Slovenije leta 1991. V vojni za Slovenijo, ki je sledila, je bilo žrtvovanih še več življenj. Prepričan sem, da med vsemi nami vlada veliko spoštovanje do vseh, ki so dali življenja za našo svobodo, samostojnost in suverenost. Kot minister za obrambo Republike Slovenije čutim dolžnost, da v okviru pristojnosti, ki jih imam, storim vse, kar je mogoče, da izkažemo vsem našim herojem, ki so dali življenje za Slovenijo, čast, ki si jo zaslužijo.

In časten odnos si zaslužijo tudi tisti, ki so se z orožjem v roki uprli takratni Jugoslovanski armadi in velikosrbski politiki, to pa so današnji veterani vojne za Slovenijo. Dolžni smo odpraviti diskriminatorni odnos, ki je prizadel veterane osamosvojitvene vojne tako zaradi odvzema že pridobljenih pravic kot tudi zaradi znižanja finančne podpore za njihovo osnovno dejavnost – ohranjanje spomina na našo osamosvojitev in negovanje domoljubja.

Naša zgodovina je polna odločnih korakov, ki so pripeljali do svetlih trenutkov zmagoslavja, zato je prav, da damo našim slovenskim junakom, tako generalu Maistru in njegovim borcem za severno mejo kot partizanom iz NOB ter osamosvojitvenim borcem, priznanje tudi s tem, da po njih poimenujemo javne prostore. Prepričan sem, da je prav in spoštljivo do naše države, da se vojaški objekti imenujejo po vojaških osebah, ki so oblikovale naš narod skozi celotno obdobje njegove zgodovine. Vesel sem, da smo pred nekaj urami slavnostno razglasili vojašnico Slovenske vojske v Celju za Vojašnico Franca Rozmana Staneta.

Verjamem, da mojo odločitev za poimenovanje ene izmed naših vojašnic po znamenitem partizanskem poveljniku prav tu na Štajerskem zelo dobro razumete, saj so se v tej pokrajini zgodili številni prelomni dogodki v naši bližnji in tudi bolj oddaljeni preteklosti. Maribor je mesto, v katerem je general Maister prevzel vojaško oblast, je mesto prvega upora proti okupatorju ob začetku druge svetovne vojne leta 1941, in je mesto, v katerem smo Slovenci več kot jasno napovedali, da smo se odločili upreti ter da imamo svojo vojsko, ki se je pripravljena z orožjem boriti za to, da Slovenija prvič v zgodovini postane samostojna država. Mariborčani ste v odločilnem trenutku verjeli v slovensko samostojnost in se uprli vsemu, kar je ta cilj ogrožalo. Tudi danes je Maribor mesto, ki ne stoji mirno ob strani, temveč zna nas, politike, vedno znova opozoriti, da smo v službi ljudstva.

Spoštovani,

pred dvaindvajsetimi leti smo bili na pragu nove prihodnosti, ki jo je bilo treba izbojevati v vojni. Tudi socialna stiska je bila stvarnost. Danes imamo samostojno državo, ki je že nekaj časa polnopravna članica Evropske unije in Nata. Žal se tudi danes spoprijemamo s finančno in gospodarsko krizo. Verjamem, da je čas za to, da smo složni in povezani ter da nas druži vse tisto, kar je pozitivno, razlike med nami pa naj bodo gonilo našega razvoja in ne razlog za razdruževanje. Prepričan sem, da je treba verjeti in zaupati svojim silam ter da je nujno, da vsakdo na najboljši možni način opravlja svoje naloge. V vladi se zavedamo svojih nalog in odgovornosti, ki smo jo prevzeli, in želimo upravičiti zaupanje državljank in državljanov. Svoje znanje in izkušnje uporabljamo za to, da bi izšli iz krize ter živeli bolje. To si vsi zaslužimo.

Čestitam vam ob bližajočem se spominskem dnevu mesta Maribor in vam želim, da bi nas ob njem in spominu na pekrske dogodke prevevalo medsebojno zaupanje in spoštovanje.«

 

Slovesnosti, ki jo je organizirala Mestna občina Maribor z županom dr. Andrejem Fištravcem,  so se udeležili prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, poslanci Državnega zbora, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Zoran Klemenčič, namestnik načelnika generaštaba brigadir dr. Andrej Osterman, udeleženci pekrskih dogodkov in drugi visoki gostje.


V kulturnem programu je nastopil Pihalni orkester KUD Pošta Maribor s solistom baritonistom Emilom Baronikom.

 Vir: Ministrstvo za obrambo RS

Slikovne priloge

  • 23. 05. 2013
    Govor obrambnega ministra Romana Jakiča na slovestnosti v Pekrah

  • 23. 05. 2013
    Slovesnost ob obletnici dogodkov v Pekrah, 18. maj 2013

  • 23. 05. 2013
    Slovesnost ob obletnici dogodkov v Pekrah, 18. maj 2013


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2684
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2677
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.12.2021 00:03:20 | čas izdelave strani: 0,434s