< nazaj na novice

28. januar 2013

Kraj: Vrhnika

OZVVS Vrhnika-Borovnica

14. tradicionalni pohod po poti Cankarjeve matere od Vrzdenca do Vrhnike

 

14. tradicionalni pohod po poti Cankarjeve matere od Vrzdenca do Vrhnike

 

Člani območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Vrhnika – Borovnica smo se 26. decembra, na dan samostojnosti in enotnosti, skupaj z drugimi občani odpravili na pohod po poti Cankarjeve matere  od Vrzdenca do Vrhnike. To je edini pohod, ki je posvečen preprosti ženski in materi, rojena je bila na Vrzdencu 29.12.1843. Prvi pohod je bil leta 1999 in se ga je udeležilo osem pohodnikov, lani jih je bilo celo čez 200, letos pa okrog 100. Naše društvo od leta 2004 dalje sodeluje tudi kot soorganizator.

 

Zbrali smo se pred gasilskim domom na Vrhniki, kjer je vsak pohodnik prejel lepo novo brošuro, ki mu je bila prijeten spremljevalec in vodnik na pohodu, tako glede podatkov o Cankarjevi družini, znamenitosti ob poti, kot tudi glede Cankarjevih najlepših besed o svoji materi. Od tam so nas z avtobusom odpeljali do mežnarije Železnik na Vrzdencu. Tu izdelujejo tudi diatonične harmonike. Pri Železnikovih so nas domačini pričakali s čajem, kavo, kuhanim vinom in raznimi dobrotami. Potem, ko nam je vodnica iz Vrzdenca pred cerkvijo sv. Kancijana predstavila kraj in okolico, nas je nagovoril tudi podpredsednik KS Vrzdenec. Po ogledu jaslic v cerkvi smo se odpravili čez Vrzdenec mimo studenca na sredi vasi, po katerem je kraj dobil ime, do kmetije pri Činžarju v Žažarju. Tam pa so nas že čakali hišni ansambel in razne domače dobrote. Nekateri so ob zvokih narodno-zabavnih viž tudi zaplesali. Po postanku smo se odpravili skozi vas Žažar in se povzpeli na hrib Gradišče, zelo lepo razgledno točko, kjer je tudi štirinajst metrov visok križ. Spustili smo se do zaselka Mavsarija in naprej do Velike Ligojne. Prvič so nas pričakali predstavniki Krajevne skupnosti Ligojne in nam predstavili vas, iz katere izhaja Cankarjev rod. Prvi Cankarji so se tu naselili okrog leta 1610. Ob lesenem znamenju, ki je v Sloveniji izjemen, ker ima razpelo na dveh straneh, smo prižgali svečko v spomin na Toneta Jesenka, našega pomembnega člana, ki je  preminil lani na dan samostojnosti in enotnosti po zaključku takega pohoda. Mimo pomnika talcem, med njimi je bil tudi znani kipar Rob, smo se podali na Staro Vrhniko, kjer so nas v kulturnem domu pogostili z ocvirkovo potico iz rok domačih žena v avtohtonih narodnih nošah te vasi.

Pot s Stare Vrhnike nas je vodila mimo Sv. Trojice in rojstne hiše Ivana Cankarja do končnega cilja, Vrhnike. Tam je bilo že vse pripravljeno za proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter obeležje Štefanovega. Po prihodu praporov društev na Vrhniki, slavnostnem govoru župana Vrhnike in blagoslovu konj, je delegacija pohodnikov odnesla ikebano na grob Cankarjeve matere. Pohodniki in nastopajoči smo bili povabljeni v gasilski dom na toplo malico. V družbi novih in starih prijateljev pohodnikov smo lepo preživeli praznični dan.

 

OZVVS Vrhnika – Borovnica

Marija Dolenc

 

Slikovne priloge

 • 28. 01. 2013
  14. tradicionalni pohod od Vrzdenca do Vrhnike-5

 • 28. 01. 2013
  14. tradicionalni pohod od Vrzdenca do Vrhnike-4

 • 28. 01. 2013
  14. tradicionalni pohod od Vrzdenca do Vrhnike-3

 • 28. 01. 2013
  14. tradicionalni pohod od Vrzdenca do Vrhnike-2


 • 28. 01. 2013
  14. tradicionalni pohod od Vrzdenca do Vrhnike-1


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3536
št. pogledov trenutnega uporabnika: 3507
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 15.04.2021 15:39:40 | čas izdelave strani: 0,410s