< nazaj na dogodke

22. maj 2011 / Svečanosti

Kraj: Destrnik

OZVVS Ptuj

Odprtje spominskega obeležja v Destrniku

V nedeljo 22. maja 2011 smo OZVVS in Občina Destrnik Na pročelju gasilskega doma v Destrniku odprli spominsko ploščo ob 20. obletnici vojne za Slovenijo.

Na območju občine Destrnik se je v času osamosvojitve  pripravljal odred 77. Območnega poveljstva TO Ptuj.  Pripravljeni so bili tudi prostori za sprejem častnikov in podčastnikov JA, ki so prestopili v vrste TO.

 

Odred Teritorialne obrambe 77. Območnega poveljstva je po formaciji štel 451 vojakov, podčastnikov in častnikov. Odred je po neposrednem ukazu tedanjega  sekretarja za obrambo g. Janeza Janša popolnil oddelka za obrambo občine Ptuj pod vodstvom g. Stanka Megliča. Odred je bil sestavljen iz bivših rezervnih pripadnikov partizanske brigade, s sedežen v vojašnici Ptuj. Poveljeval mu je stotnik Franc Žunkovič, priprave načrtoval in odred neposredno spremljal stotnik Stanko Žitnik, pomočnik poveljnika 77. Območnega poveljstva za operativno učne zadeve. Pripadniki so bili iz vseh krajev tedanje občine Ptuj.

Zakaj iz te enote? Bili so intendantsko opremljeni in bojno dokaj dobro izurjeni ter pripravljeni za bojne naloge. Enote odreda so bile nameščene: Poveljstvo v prostorih KS, glavnina odreda v prostorih Gasilskega doma, turističnega društva, osnovne šole, kulturnega društva, lovske družine v Drstelji in posameznih kmetijah.

 

Priprave odreda so se začele že maja 1991 s seznanjanjem častnikov, kasneje podčastnikov, ki so skupne priprave pričeli 12. 6. 1991.  Kompleten odred je bil vpoklican 19.6.1991 v gasilski dom Tržec, od koder je bil premeščen in nastanjen v tajnosti na Destrnik.

 

Zakaj Destrnik?  Ocena je bila, da je to strateška točka, od koder ima enota možnosti premikov proti meji z Avstrijo, proti Ptuju za obrambo mesta in drugih smereh. Enoti so se zaradi agresije JA na Slovenijo podaljšale vojaške vaje in enota je začela bojno delovati v osamosvojitveni vojni. 

 

Po odhodu te sestave odreda je bil nameščen na lokaciji Destrnik še nadomestni odred. Teritorialci so bili prisotni še ves mesec julij.

 

V delu in življenju so vidno vlogo odigrali občani Destrnika in okoliških vasi. Bilo je izredno sodelovanje z domačini in vodstvom tedanje krajevne skupnosti.

  Odred v vojni na srečo ni utrpel izgub naj pa bo spominska plošča v opomin, da nam samostojna država ni bila podarjena ampak smo si jo izborili v obrambni vojni.

 

Slavnostni govornik na odprtju je bil Evropski poslanec gospod Lojze Pterle. Občini Destrnik in županu gospodu Francu Pukšiču smo za zahvalo ob postavitvi plošče vročili spominsko plaketo o sodelovanju.

 

Pripravila Vlado Žgeč in Stanko Žitnik

Slikovne priloge

  • 24. 05. 2011
    Odprtje plošče

  • 24. 05. 2011
    Spominska plošča

  • 24. 05. 2011
    Gostje ob plošči


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2632
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2608
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 09:51:08 | čas izdelave strani: 0,535s