< nazaj na dogodke

17. maj 2011 / Napovedniki

Kraj: Radovljica

OZVVS Zgornja Gorenjska

Najprej je bila pesem - 10 let VPZ

»Pevski zbor, ki je nastal spontano, iz navdušenja in zanosa praznovanja desete obletnice samostojne Slovenije z avtorsko pesmijo »Za samostojno Slovenijo«, takratnega in današnjega dirigenta Franca Podjeda, na pobudo in organizacijsko podporo takratnega in današnjega člana zbora Janeza Koselja ter s podporo, navdušenjem in pripadnostjo takratnih in skoraj vseh današnjih članic oziroma članov zbora, veterank in veteranov, je večen. Nepremagljiv, večen je po svojem izvoru, poslanstvu, zanosu in vlogi, ki jo opravlja, saj je edini mešani pevski zbor v Sloveniji, ki nosi spomin in naslov epopejnega obdobja 1991 osamosvojitve in samostojnosti Slovenije.« je zapisal Janko S. Stušek, podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo v uvodniku zbornika ob desetletnici mešanega Veteranskega pevskega zbora.

Najprej je bila pesem Franca Podjeda Za  samostojno Slovenijo, darilo Sloveniji za 10. rojstni dan. Da bi jo predstavili javnosti, je na pobudo predsednika območnega združenja ZVVS Zgornja Gorenjska Janeza Koselja, nastal zbor. Že ob ustanavljanju zbora je bilo dogovorjeno, da bo zbor pel pesmi, ki  zajemajo vsa pomembnejša obdobja slovenstva. 

V zboru poje 12 pevk in 14 pevcev, ki se vsak ponedeljek zbirajo na vajah v Veteranskem domu v Radovljici. Vodi jih neumorni pevovodja, skladatelj, aranžer in dirigent Franc Podjed, ki s svojim zagnanih delom in gorenjsko trmo zbor popelje čez vse ovire. Piše pesmi, besedila, priredbe za mešani zbor, priredbe za instrumentalno spremljavo zbora  s harmoniko, trobento, bobnom, kar daje zboru prepoznaven, se dogovarja s harmonikarji za spremljavo na koncertih in je zato ustanovil harmonikarski orkester Ad hoc, vodi kvintet orgličarjev in v njem tudi igra, pa še kaj bi se našlo.

Zbor je res edinstven v slovenskem prostoru. Je prvi pevski sestav, ki je tudi našo najnovejšo zgodovino shranil v pesmi in jo na tak način posreduje drugim. Tako poleg domoljubnih, partizanskih in narodnih pesmi ter pesmi generala Rudolfa Maistra poje tudi o času osamosvajanja. Te pesmi najnovejše zgodovine so delo dirigenta.

Zbor je najprej nastopal predvsem na veteranskih prireditvah, a je hitro postal zaželen gost na slovesnostih in komemoracijah, ki jih organizirajo borci za vrednote NOB, saj je bil edini, ki je v času, ko je bilo skoraj bogokletno prepevati partizanske pesmi, te redno vključeval v svoj program. V desetih letih se je tako nabralo preko 200 nastopov. Ko je program  postal dovolj obširen, je  začeli izvajati samostojne koncerte in teh je bilo do sedaj 24. Zaradi verza iz Maistrove pesmi Nazaj jih pa ni zbor večino svojih koncertov naslavlja z »Z naglji po prsih…« in tako tudi nastopa, s pripetim šopkom na prsih.  

Danes repertoar obsega 118 pesmi. V repertoarju je največ domoljubnih, slovenskih narodnih in partizanskih pesmi, zbor pa ob različnih priložnostih zapoje tudi kakšno priredbo popevke, narodnozabavne skladbe in celo kakšno operno melodijo. Letos je, z velikim uspehom, izvedel pet ponovitev koncertne priredbe operete Planinska roža. Večino pesmi poje cel mešani zbor, z ali brez spremljave instrumentalnega tria,  nekaj pa je tudi takih, ki jih poje samo ženski del ali samo moški del zbora.  

Zbor poje z žarom, ki kaže, koliko pevcem pesem, še posebno narodna in domoljubna, pomeni. Prav zaradi tega žara si je pridobil stalno publiko, ki ga z s številčnim obiskom in močnimi aplavzi nagrajuje za svoje delo.

Desetletnico svojega delovanja bo proslavil z jubilejnim koncertom  v avli radovljiške graščine v torek, 17. maja , ob 20. uri. Zbor se bo predstavil z novimi oblekami, prav za to priložnost. Program bodo sestavljale pevcem najljubše pesmi vseh žanrov in obeta se nepozaben večer lepih in z ljubeznijo zapetih pesmi. Naj pesem poje!

 

Ana Miler
OZZVVS Zgornja Gorenjska

Slikovne priloge

  • 16. 05. 2011
    Pevski zbor veteranov vojne za Slovenijo - VPZ Zgornja Gorenjska

  • 16. 05. 2011
    Veteranski pevski zbor Zgornja Gorenjska


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3751
št. pogledov trenutnega uporabnika: 3740
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 27.11.2021 01:27:24 | čas izdelave strani: 0,415s