< nazaj na dogodke

26. september 2020

Kraj: Otok pri Metliki

OZVVS Bela krajina

PRAZNIČNA SOBOTA V BELI KRAJINI

 

V soboto, 26. septembra 2020, se je na Otoku pri Metliki odvila tradicionalna prireditev »Vranov let«, ki je bila letos zaradi aktualnih zdravstvenih razmer združena z vsakoletnim srečanjem borcev partizanskih enot, ki imajo svoj domicil v Beli krajini.

 

Na spominskih prireditvah »Vranov let« obudimo spomin na rešitev 87 zavezniških letalcev iz nemškega ujetništva v Mariboru avgusta 1944. S pomočjo partizanov in zavednih Slovencev so le-ti ubežali s prisilnega dela na železniški progi pri Ožbaltu v Dravski dolini. Na svoji preko 250-kilometrski poti rešitve čez Pohorje, Štajersko, Zasavje in Dolenjsko so prispeli na osvobojeno belokranjsko ozemlje v Semič. Od tu pa jih je čakal še zadnji del pohoda do partizanskega letališča na Otoku pri Metliki, odkoder so jih zavezniška letala odpeljala v osvobojeno južno Italijo in naposled domov.

 

Letošnja prireditev se je zaradi slabega vremena odvijala v šotoru, postavljenem v spominskem parku, kjer pa smo morali upoštevati trenutno veljavne varnostne ukrepe. Najprej nas je pozdravil župan občine Metlika Darko Zevnik, sledil pa je slavnostni govor generalnega sekretarja ZZB za vrednote NOB, Aljaža Verhovnika. Govornik je poudaril pomen partizanskih enot v protihitlerjevski koaliciji in pomen reševanja zavezniških letalcev, dotaknil pa se je tudi aktualnih razmer v Sloveniji.

 

O reševanju ujetnikov iz Dravske doline sta govorila tudi člana družine Zavodnik iz Ožbalta, katerih predniki (starši oziroma stari starši) so omogočili navezavo stikov med ujetniki in partizani.

 

Letošnjo prireditev je povezoval bogat kulturni program, v katerem je sodeloval Partizanski pevski zbor, poleg njega pa še recitatorji, pevci in glasbeniki iz osnovnih šol v metliški občini. Poudarek prireditvi pa so dali tudi številni zastavonoše in praporščaki, med njimi tudi dva praporščaka iz OZVVS Bela krajina. Tudi letos so se prireditve v lepem številu udeležili člani našega območnega združenja – nosilci svečanih uniform ZVVS.

 

Letos je že petič zapovrstjo potekal pohod po zadnjem delu poti »Vranov let« iz Semiča na Otok, po kateri nas je vodil naš član, veteran vojne za Slovenijo, Jože Stariha.

 

 

Vir:                  Peter Golobič

Fotografije:    Bojan Jakša, Peter GolobičVir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 07. 10. 2020
    Vranov let


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 26
št. pogledov trenutnega uporabnika: 17
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 24.10.2020 10:37:25 | čas izdelave strani: 0,487s