< nazaj na dogodke

28. februar 2020

Kraj: Krasinec v Beli krajini

OZVVS Bela krajina

Letni zborbelokranjskih veteranov vojne za Slovenijo

Belokranjski veterani vojne za Slovenijo se na vsakoletnem zboru srečamo v eni izmed treh belokranjskih občin. Letos smo zbor izvedli v Gostišču Kapušin na Krasincu v metliški občini v petek, 28. februarja 2020, z začetkom ob 18. uri.

 

Letošnjega zbora se je poleg lepega števila gostov udeležilo kar 205 članov OZVVS Bela krajina, od tega 32 v svečanih veteranskih uniformah.

 

Zbor je z državno himno slovesno začel pevski Kvintet Dolc, čemur je sledil pozdravni nagovor predsednika OZVVS Bela krajina Matije Brunskoleta. Toplo je pozdravil vse belokranjske veterane in naše drage goste.

 

Sledil je prijeten priložnostni kulturni program, ki ga je lepo vodila gospodična Maja Brunskole in sta se v njem predstavila mlada harmonikarja Patricija Zupančič in Adam Dedić, nastopila pa je še otroška skupina Metliške folklorne skupine Ivan Navratil iz Metlike in Kvintet Dolc.

 

Po zahvali nastopajočim je sledilo slovesno veteransko dejanje, ki sta ga izvedla predsednik OZVVS Matija Brunskole in prvi praporščak Zvonko Radkovič. Zbor smo nadaljevali z izvolitvijo organov zbora, ki so nemudoma začeli z delom. Najprej smo z minuto molka počastili spomin na preminule sotovariše veterane, nato pa smo pristopili k izpolnjevanju točk dnevnega reda.

 

Na vrsti je bila predstavitev, razprava in sprejem poročil o delu združenja v preteklem letu: poročilo predsednika, finančno poročilo, poročili častnega razsodišča in nadzornega odbora. Vsa poročila smo soglasno sprejeli in ob tem ugotovili, da je bilo naše delo v lanskem letu uspešno.

 

Sledila je predstavitev, razprava in sprejemanje načrta dela za leti 2020 in 2021, nato pa še sprejem sprememb statuta OZVVS Bela krajina.

 

V nadaljevanju zbora je naš letošnji gost, gospod Boštjan Pavlin, generalni direktor Direktorata Ministrstva za obrambo, izvedel predavanje, v katerem nam je predstavil Belo knjigo o obrambi Republike Slovenije, v kateri so zbrani ključni poudarki vojaške in civilne obrambe naše domovine v prihodnjih letih. Vsi prisotni smo zanimivemu predavanju zbrano prisluhnili.

 

Sledili so pozdravni nagovori gostov veteranskega zbora: najprej sta nas nagovorila podpredsednik ZVVS gospod Marjan Grabnar in predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS za Dolenjsko gospod Slavko Malešič, nato pa nas je v svojem imenu in v imenu prisotnih podžupanov občin Črnomelj in Semič nagovoril župan Občine Metlika gospod Darko Zevnik, sledili pa so še nagovori predstavnikov domoljubnih in veteranskih organizacij iz Slovenije in tudi iz sosednje Hrvaške in predstavnika Slovenske vojske.

 

Za tem smo pristopili k podelitvi priznanj ZVVS članom našega območnega združenja: šest bronastih in ene srebrne plakete ZVVS, šest zlatih plaket in štiri priznanja reda III. stopnje pa bo našim članom podeljenih na Glavnem zboru ZVVS v Lenartu v Slovenskih Goricah 28. marca 2020.

 

Po zaključku uradnega dela letošnjega zbora je sledilo veteransko druženje, kje so med nekdanjimi soborci stekli prijetni pogovori.

 

Letošnji zbor je pokazal, da smo veterani vojne za Slovenijo željni takih srečanj, saj se nas vsako leto zbere več. To je tudi osnova za utrjevanje spominov na dogodke pred devetindvajsetimi leti in tako se le-ti prenašajo v narodno zavest.

 

                                                                                         Peter Golobič

 

Fotografije:    Bojan Jakša

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 02. 03. 2020
    predsedstvo


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 447
št. pogledov trenutnega uporabnika: 420
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 20.04.2021 05:55:22 | čas izdelave strani: 0,404s