< nazaj na dogodke

11. februar 2020

Kraj: Dragatuš

OZVVS Bela krajina

Predstavitev osamosvojitve belokranjskim učencem

 

Belokranjski veterani smo tudi v letošnjem letnem planu dela načrtovali, da predstavimo osnovnošolcem potek osamosvojitve Slovenije.
Že v začetku leta smo se z organiziranim prevozom odpravili v Krakovski gozd do spomenika v spomin osamosvojitveni vojni.
V tamkajšnjih bojih je bila vključena tudi belokranjska enota vojakov.
Zelo zanimiv je bil tudi januarski ogled spomenika na Medvedjeku, saj ga je pri vožnji po avtocesti proti Ljubljani skoraj nemogoče prezreti.
V spomin na osamosvojitvene boje je postavljeno bojno oklepno vozilo s tricevnim protiavionskim topom.

 

Za sklepni del letošnjih predstavitev osamosvojitve smo se dogovorili z ravnateljem OŠ Franca Rozmana Staneta Dragatuš g. Stanislavom Dražumeričem, da bomo 5. februarja 2020 opravili predstavitev osamosvojitve učencem 8. in 9. razreda.

Častni predsednik OZVVS Bela krajina g. Branko Kobetič, sekretar OZVVS Bela krajina g. Božidar Šober ter naša člana g. Anton Jelenič in g. Jaka Ilenič so v svečanih veteranskih uniformah obiskali učence Osnovne šole Dragatuš.
Uvodoma je vse prisotne pozdravil ravnatelj OŠ Dragatuš g. Stanislav Dražumerič, za tem so naši člani zelo poučno, ob prisotnosti ravnatelja in profesorjev OŠ Dragatuš, predstavili učencem novejšo zgodovino.
Nazorno so predstavili razmere, ki so privedle do procesa osamosvajanja Slovenije, priprave in sam potek osamosvajanja, saj smo veterani tudi sami aktivno sodelovali v bojih.
V nadaljevanju pa so se osredotočili na osamosvojitveno vojno in še posebej na dogodke na našem območju Bele krajine.
Učenci so si še posebej z zanimanjem ogledali tudi dokumentarno razstavo »Bela krajina za samostojno Slovenijo 1990-91« na osmih panojih, ki smo jo ob tej priložnosti postavili v Osnovni šoli Dragatuš.
Na zaključku skoraj dvourne predstavitve smo prisotne pogostili z učencem priljubljeno jedjo, pico, in brezalkoholno pijačo Cocto.
Vsak učenec je v spomin prejel obesek z oznako OZVVS Bela krajina, na katerem je tudi uporaben žeton za nakupovalni voziček v trgovini.

Na koncu našega poučnega druženja pa so veterani predali profesorjem nekaj literature, v katerih so opisani dogodki osamosvojitve, s katero smo belokranjski veterani prispevali k obogatitvi šolske knjižnice.
S  profesorji smo ugotovili, da je del slovenske zgodovine v učbenikih predstavljen preskromno in da so zato za mladi rod taka srečanja še kako dobrodošla.

Belokranjski veterani načrtujemo s takšnimi aktivnosti nadaljevati tudi naslednje leto.

 

                                        Matija Brunskole

                                      predsednik OZVVS Bela krajin

 

Fotografije:    Anton Jelenič

 

 Vir: Matija Brunskole

Slikovne priloge

  • 11. 02. 2020
    učna ura

  • 11. 02. 2020
    učna ura

  • 11. 02. 2020
    učna ura


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 473
št. pogledov trenutnega uporabnika: 457
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 20.04.2021 07:29:55 | čas izdelave strani: 0,443s