< nazaj na dogodke

25. oktober 2019

Kraj: Vrhnika

OZVVS Bela krajina

Slovesen dan suverenosti

Državljani Slovenije smo tudi letos svečano obeležili naš državni praznik – 25. oktober, Dan suverenosti. Na ta dan pred osemindvajsetimi leti je namreč našo mlado državo zapustil zadnji vojak Jugoslovanske armade. Letošnjo osrednjo slovesnost so na sam praznični dan pripravili na Vrhniki.

 

V lepem, skoraj poletnem vremenu, smo se belokranjski veterani vojne za Slovenijo odpeljali čez Gorjance, kjer so se nam pridružili še prijatelji-veterani iz Novega mesta in Trebnjega.

 

Predsedstvo ZVVS je tega dne združilo prijetno s koristnim – sklicalo je tudi izredni glavni zbor ZVVS. Trije delegati iz Bele krajine smo se z delegati iz ostalih OZVVS zato najprej odpravili v vrhniški kulturni dom. Tu nas je najprej pozdravil naš predsednik gen. Ladislav Lipič, nato pa je delo vodilo izvoljeno delovno predsedstvo. Zbor je imel le eno točko dnevnega reda, ki se je nanašala na uskladitev statutarnih določb, zato je bil hitro zaključen.

 

Z ostalimi udeleženci osrednje proslave smo se zopet srečali v telovadnici osnovne šole, pred katero so se na slovesnost že pripravljali praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij. Prireditveni prostor se je hitro napolnil in slovesnost se je lahko začela. Po pozdravnem nagovoru vrhniškega župana je sledil slavnostni govor člana osamosvojitvenega predsedstva Republike Slovenije, našega rojaka dr. Dušana Pluta. Spregovoril je o dogajanju pred osemindvajsetimi leti, seveda pa se ni izognil tudi aktualnim dogajanjem v Sloveniji in svetu.

 

Proslava se je nadaljevala z bogatim multimedijskim programom, ki so mu ton dajale predstavitve dogodkov iz osamosvojitvene vojne, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli pevci ob spremljavi orkestra Slovenske policije.

 

Po zaključeni proslavi so nas gostoljubni Vrhničani v šotoru pogostili z malico in kar prehitro smo se morali posloviti in se odpeljati na svoje domove širom po Sloveniji.

 

 

                                                                                             Peter Golobič

Fotografije:    Bojan Jakša, Peter Golobič

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 29. 10. 2019
    Praporščaki


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 527
št. pogledov trenutnega uporabnika: 518
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 06.12.2021 01:17:09 | čas izdelave strani: 0,422s