< nazaj na dogodke

17. september 2019

Kraj: Pivka

OZVVS Bela krajina

Strokovna ekskurzija belokranjskih veteranov

Strokovna ekskurzija belokranjskih veteranov

 

Z dvema avtobusoma smo se belokranjski veterani odpravili v soboto, 14. septembra 2019 zgodaj zjutraj na pot skozi ovinke in preko klancev, preko Gorjancev, na strokovno ekskurzijo v Park vojaške zgodovine, v Pivko. Med potjo smo imeli kratek postanek za malico iz prtljažnika avtobusa v Ljubljani, na počivališču Barje, nato pa po zelo prometni Primorki naprej do cilja.

Dve skupini sta po muzeju vodila izkušena vodiča in nam zelo nazorno predstavila vso zbirko oklepnih vozil, artilerijskega in pehotnega orožja, letal in helikopterjev ter podmornico Zeta 3. Na dvorišču je postavljena tudi največja parna lokomotiva iz časa druge svetovne vojne, ki je služila vojaškim potrebam. Zvedeli smo tudi, da je Pivka na nadmorski višini preko 700 metrov, torej višje kot Jesenice ter važno strateško železniško križišče. Samo vojašnico so zgradili Italijani med obema vojnama kot zaščito meje proti Jugoslaviji, poleg tega pa še ogromno bunkerjev ter rovov in drugih vojaških objektov v okolici ter vzdolž vse meje.

Ogledali smo si nastop oddelka vojske JLA v urjenju korakanja, nemške generale, tabor raznih vojaških enot, posebej zanimiv pa je bil prikaz vožnje starodobnih oklepnih vozil po terenu, na koncu pa še vožnja sodobne oklepne tehnike Slovenske vojske.

S kosilom za vse udeležence ekskurzije v Ljubljani v restavraciji belokranjskega rojaka Grahka smo zaključili uspešen dan ter se v večernih urah vrnili domov.

Veterani so bili z organizacijo in ogledom muzeja nadvse zadovoljni, naslednje leto pa gremo novim zanimivostim iz tematike vojaške zgodovine naproti.

 

Fotografije: Božo Šober in Anton Jelenič

 Vir: Božo Šober

Slikovne priloge

  • 17. 09. 2019
    PRED MUZEJEM

  • 17. 09. 2019
    PRED MUZEJEM


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 694
št. pogledov trenutnega uporabnika: 681
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 24.01.2022 03:59:50 | čas izdelave strani: 0,425s