< nazaj na dogodke

14. maj 2019

Kraj: Gornji Suhor pri Vinici

OZVVS Bela krajina

Obeležitev prvega dne slovensko- angleškega prijateljstva

Za Belokranjce je bil torek, 14. maja 2019, prav slovesen dan, saj je bil ravno pri nas tega dne obeležen prvi dan sklenjenega slovensko-britanskega prijateljstva.

 

Marca lani je bilo v Gornjem Suhorju pri Vinici postavljeno in odkrito obeležje, ki nas spominja na pred 74 leti sestreljeni zavezniški bombnik, ki je strmoglavil ravno v neposredni bližini te vasi, katere vaščani so skupaj s partizani nemudoma poskrbeli za preživele člane posadke.

 

V torek je na obisk v Slovenijo prišel britanski princ Edward, ki je popoldne v spremstvu našega predsednika in vrhovnega poveljnika Boruta Pahorja in v spremstvu veleposlanice Združenega kraljestva Sophie Honey obiskal tudi kraj spomina v Gornjem Suhorju.

 

Na prireditvenem prostoru ob spominskem obeležju je visoke goste in vse prisotne najprej pozdravil črnomaljski župan Andrej Kavšek, nato pa so nas nagovorili vsi trije visoki gostje. Prireditev je popestril lep priložnostni kulturni program. Čeprav je bilo vreme kislo, je prireditev prežemalo nadvse slovesno vzdušje.

 

Po svečanosti je sledilo druženje s prigrizkom in mnogi od prisotnih so želeli vsaj besedo ali dve spregovoriti z visokimi gosti.

 

Kot običajno smo tudi belokranjski veterani vojne za Slovenijo s svojo številčno prisotnostjo v svečanih uniformah in z dvema praporščakoma dali temu dogodku svoj pečat.

 

Fotografije: Peter Golobič

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 18. 05. 2019
    polaganje venca padlim letalcem


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 346
št. pogledov trenutnega uporabnika: 336
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 10.07.2020 02:49:49 | čas izdelave strani: 0,444s