< nazaj na dogodke

14. februar 2019

Kraj: Štore

Mineva 75 let prehoda XIV. divizije čez Voglajno pri Štorah

Na mestu, ki ga je legendarna XIV. divizija prehodila v zgodnjih jutranjih urah, 14. februarja 1944, na pohodu na Štajersko, so člani ZZB NOV in POJ  leta 1971 postavili pomnik. Stoji blizu mostu ob Voglajni, čez katerega so se brigade pomikale proti Dramljam. Granitni kamen s skico pohoda XIV. divizije NOV od Sotle do Mozirskih planin in Pohorja ter datumom, 6. 2. 1944 – 24. 2. 1944.

 Pri vasi  Opoka vzhodno od Štor je divizija poleg Voglajne prešla še cesto in železnico. Nemcem ni uspelo pravočasno zapreti ceste in železnice Celje-Šentjur.  Partizani so minirali železniško progo. V nemškem vlaku, ki je zadel ob mino, je iztirilo nekaj vagonov. (Povzeto po avtorju Gvidu Stresu, Pohod Štirinajste na Štajersko).

V preteklosti, ko so še bile redno organizirane slovesnosti ob obletnicah prehoda, se je ob pomniku zbralo veliko število članov ZZB, učencev OŠ in simpatizerjev. Kljub časovni odmaknjenosti nikakor ne smemo pozabiti na tisti čas. Za to smo se ravno na današnji dan, na 75. obletnico pohoda zbrali sicer v manjšem številu člani borčevske, veteranske in častniške organizacije občine Štore. S krajšo slovesnostjo smo se poklonili temu veličastnemu spominu.

Janez Gradišnik – Slemenšek, doma iz Javornika nad Štorami je tiste noči vodil divizijo iz Svetine do Opoke. Ponosni smo, da je član naše borčevske organizacije Štore. Letos bo praznoval visok jubilej, devetdeseto obletnico. Člani domoljubnih organizacij ga bomo ob letošnjem občinskem prazniku, ki ga v Štorah sicer praznujemo 1. junija, predlagali za visoko in prestižno priznanje »Zlati grb občine Štore«. Prepričani smo, da bo tudi tokrat prišlo v prave roke.


Predsednik veteranske in častniške organizacije Štore
Srečko KrižanecVir: Srečko Križanec

Slikovne priloge

  • 14. 02. 2019
    Knjiga

  • 14. 02. 2019
    Spomenik


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 73
št. pogledov trenutnega uporabnika: 67
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 24.05.2019 17:37:58 | čas izdelave strani: 0,391s