< nazaj na dogodke

12. november 2018

Kraj: Štore

Poklonili smo se nadporočniku Franju Malgaju

Na šentjurskem pokopališču smo se ob 124. obletnici rojstva nadporočnika Franja Malgaja zbrali predstavniki častniške in veteranske organizacije občine Štore tudi letos. Prav tako so pri slovesnosti ob njegovem grobu bili prisotni tudi predstavniki policijskega veteranskega združenja Sever  za celjsko območje, na čelu z njihovim predsednikom Milanom Urbančkom s praporščaki. V izjemno čast in zadovoljstvo si štejemo tudi prisotnost Malgajevega sorodnika na tej svečanosti,  veterana vojne za Slovenijo združenja Sever Staneta Malgaja. Borbeni duh Malgajevih še živi.

Nadporočnik Franjo Malgaj je bil izjemen prijatelj in soborec velikega domoljuba generala Rudolfa Maistra. Vloga obeh je bila pred stotimi leti v času prve svetovne vojne in leta po njej tako velika in tako pomembna, da se tega neizpodbitnega dejstva večkrat marsikdo niti ne zaveda. Vendar je bilo o tem že prelitega veliko črnila in povedano veliko besed. Naše poslanstvo je sedaj v tem, da te vrednote ohranjamo in negujemo naprej in jih prenašamo na mlajše. Vsako dejanje v bran svoje  domovine, naj ne bo nikoli pozabljeno.

Na slovesnosti smo med drugim počastili konec prve svetovne vojne in bližajoči državni praznik, dan Rudolfa Maistra. S svojim obiskom nas je počastila direktorica Knjižnice Šentjur gospa prof. Tatjana Oset, ki je orisala življenjsko pot šentjurskega rojaka nadporočnika Franja Malgaja. Z nami je bil tudi Ivan Grobelnik – Ivo. Še edini živeči legendarni partizan od šestih, ki so decembra leta 1944 osvobodili 127 zapornikov iz celjskega Starega piskra. Naš redni gost na vseh prireditvah in slovesnostih, ki jih organiziramo Štorovčani, je bil tudi častni občan Šentjurja in oče muzeja Južne železnice in izjemni prijatelj Mihael Bučar. Med drugim je bil tudi pobudnik za obnovo celotnega spominskega obeležja Ipavčevih. Za poseben poklon pred grobom tako pomembnih šentjurskih rojakov in velikanov tistega časa kot so Ipavčevi, sta poskrbela Viki Ašič in Andrej Bremec.


Srečko Križanec
predsednik OZVVS ŠtoreVir: Srečko Križanec

Slikovne priloge

  • 12. 11. 2018
    Pri grobu Franja Malgaja


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 403
št. pogledov trenutnega uporabnika: 398
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 12.08.2020 22:16:38 | čas izdelave strani: 0,409s