< nazaj na dogodke

23. september 2018

Kraj: Laško

OZVVS Bela krajina

Strokovna ekskurzija OZVVS Bela krajina

Hladnega zadnjega poletnega dne, 22. septembra 2018 smo se veteranke in veterani OZVVS Bela krajina odpravili na strokovno ekskurzijo. Kot običajno nas je bilo tudi tokrat za dva polna avtobusa. Prvi se je napolnil na smeri Vinica – Črnomelj – Semič – Jugorje, drugi pa na smeri Črnomelj – Metlika – Jugorje, nato smo skupaj potovali proti Laškemu, kjer smo v programu imeli ogled Pivovarne Laško ter mestnega muzeja.

Ob zanimivem predavanju turističnih vodičev smo spoznali zgodovino pivovarske dejavnosti v Laškem ter dodobra tudi tehnologijo izdelave različnih vrst piva, ogledali smo si tudi del proizvodnih zmogljivosti, žal brez delavcev in izven obratovanja (sobota), sicer pa se opazi visoka stopnja avtomatiziranosti proizvodnih postopkov. Vzhičeni smo bili tudi nad impozantnimi številkami o količinah proizvedenega (in tudi prodanega - popitega) piva, opazka enega od poslušalcev je bila, da je sedaj jasno, zakaj ima Savinja pod pivovarno tako majhen vodotok. Vodič ga je hitro popravil, da so zajetja vode za pivo v drugih izvirih, ne prav iz Savinje.

Druga točka ogleda je bil laški muzej, kjer nam je kustos na izredno zanimiv način prikazal zgodovino od kamene dobe preko keltskega naselja in rimskih časov, srednjega veka do trških in kasneje mestnih pravic kraja.

Po skupnem kosilu v prijazni gostilni smo se na povratku ustavili ob avtocesti na počivališču Zaloke, kjer nam je veteran, polkovnik Anton Šuklje, načelnik štaba 23. ObmŠTO Črnomelj, sedaj član predsedstva OZVVS Bela krajina, orisal dogajanje v Sloveniji v letih 1990 in 1991, od priprav TO po delni razorožitvi na bojno delovanje, nabavo modernega orožja, reorganizacijo TO (štabov in enot), do delovanja enot TO v belokranjskem okolju v času osamosvojitve, poudarek pa je bil na bitki v Krakovskem gozdu v neposredni bližini spomenika. Analiziral je sam potek dogajanja od prehoda oklepne enote JLA s protiletalsko oboroženimi vozili in logistično podporo od Karlovca (Hrvaška) preko Metlike, Pogancev, Medvedjeka do Krakovskega gozda, kjer se je prodor končal. Žal so ob tem bile tudi žrtve na obeh straneh.

Na ekskurziji sta bila tudi dva pripadnika enote za protioklepni boj iz Bele krajine (skupno jih je v boju julija 1991 sodelovalo 10), ki sta z ročnimi minometi pomagala onesposobiti BOV 3, Šuklje pa je povedal, da sta se v Črnomelj po boju vrnila črna od saj kot dimnikarja. To sta Božidar Plut in Marjan Veselič, na sliki pred spomenikom objeta v ospredju, za njima pa Anton Šuklje.

 

Veseli nas, da se belokranjski veterani izredno radi udeležujejo jesenskih ekskurzij, zato bomo tako dejavnost še naprej razvijali in iskali najzanimivejše destinacije za oglede, še posebej pa za odlično vzdušje in lepo veteransko druženje.

 

Fotografije: Božo Šober in Bojan JakšaVir: Božo Šober

Slikovne priloge

  • 23. 09. 2018
    Udeleženci pred spomenikom v Krakovskem gozdu


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 825
št. pogledov trenutnega uporabnika: 810
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 10:24:29 | čas izdelave strani: 0,396s