< nazaj na dogodke

12. oktober 2017 / Pomembno

Kraj: Vojsko

13. ODPRTO TEKMOVANJE V STRELJANJU SREČANJE VETERANOV NA VOJSKEM

Na 13. odprtem strelskem tekmovanju je sodelovalo dvainšestdeset strelk in strelcev iz sedemnajstih veteranskih in sorodnih organizacij iz celotne Slovenije. Tekmovali so za ekipne  in posamične uvrstitve ter v ženski in možki kategoriji.

 Med ekipami je bila najboljša ekipa SDV Kamnik I. z 282 zadetki, druga je bila ekipa SDV Kamnik II. z 277 zadetki, tretja pa ekipa OZ VVS Grosuplje z 275 zadetki.

V posamičnih kategorijah, je bila med strelkami najboljša Šmitek Martina iz OZ VVS Gornja Gorenjska z 94 zadetki, druga je bila Jordan Marta iz OZ VVS Idrija Cerkno, z 94 zadetki, tretja pa Gerbec Erika iz združenja Sever pododbor Tolmin z 92 zadetki.

Med strelci je bil najboljši Žagar Bojan iz OZ VVS Škofja Loka z 97 zadetki, drugi je bil Uranič  Renato iz SDV Kamnik z 96 zadetki, tretji pa Hajšek Mirko iz SDV Kamnik z 95 zadetki.
Rezultati vseh ekip ter strelk in strelcev so objavljeni v priloženih datotekah.

Za udeleženke in udeležence srečanja, ki niso sodelovali v strelskem tekmovanju so organizatorji pripravili voden pohod, na katerem so si z zanimanjem ogledali zanimivosti Vojskarske planote.

Po zaključenih športnih aktivnostih se je srečanje nadaljevalo s priložnostno slovesnostjo. Udeležence je najprej pozdravil predsednik OZ VVS Idrija Cerkno Zorko Velikanje. V slavnostnem govoru pa jih je nagovoril Marijan Platiše, ki je spomnil, da veterani vojne za Slovenijo srečanje na Vojskem posvečajo tudi ohranjanju spomina na delovanje 30. Pehotne učne čete Teritorialne obrambe Idrija. Ta enota je v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo, pod poveljstvom stotnika Milana Cvelbarja, delovala na Vojskem. V času vojaških vaj tej enoti niso namenjali kakšne večje pomembnosti, v času osamosvojitvene vojne pa je ravno ta enota opravila eno od pomembnejših nalog idrijske Teritorialne obrambe. Njena naloga  je bila formiranje in vodenje Zbirnega centra za prebegle častnike in vojake JLA.  Center je bil nameščen v tedanjem domu IMP, danes Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Vojsko. Njegova glavna naloga je bil sprejem prebeglih vojakov, njihova namestitev,  zaslišanje in vračanje na domove. Ves čas pa tudi varovanje centra in urjenje pripadnikov enote.   Pri varovanju centra  je sodeloval tudi oddelek pripadnikov Zaščitnega voda OŠTO Idrija.  Preko javke v  Dolenji Trebuši so bili 26. junija 1991  v center sprejeti  prvi pripadniki  JLA, preko Zbirnega centra pa jih  je šlo preko sto. Zbirni center bil eno tistih mest na idrijskem bojišču, kjer  smo se Teritorialci iz oči v oči srečevali s pripadniki JLA. Res, da so bili že brez orožja, pa vendar. Nekateri od njih so dogajanje na bojiščih sprejemali z odobravanjem, drugi bolj s stisnjenimi zobmi. Zbirni center je deloval do sredine julija 1991, ko so bili prebegli pripadniki JLA prepeljani na druge lokacije, pripadniki Pehotno učne čete pa so se 15. julija 1991 razdolžili in odšli nazaj v civilno življenje - na domove k družinam in na delo v tovarne. 

V zvezi z aktualnimi razmerami v državi pa je govornik poudaril: “Ne le naši košarkarji, tudi gospodarstveniki bi si zaslužili kakšno medaljo. Od tajkunizacije izčrpano gospodarstvo se je opomoglo in letos dosega eno najvišjih stopenj gospodarske rasti v Evropi. Želim si, da bi se ta rast  čimprej odrazila tudi v zvišanju življenjskega standarda ljudi in, da bi se čimbolj zmanjšalo število ljudi, ki živijo na pragu revščine, kajti za revščino se leta 91 nismo borili!  Stopnja nezaposlenosti upada in zlasti v naših krajih,  je večji problem  kot najti zaposlitev, najti delavca, ki bi zaposlitev sprejel. Postopoma se ukinjajo varčevalni ukrepi, ki jih je uveljavil znameniti zakon o uravnoteženosti javnih financ. Vračajo se nekateri tedaj ukinjeni socialni transferji, ki lajšajo socialni položaj naših državljanov. Tudi nam, veteranom vojne za Slovenijo je bila vrnjena pravica do plačila prostovoljnega zdravstvenega zavarovanje. Pot do vrnitve te pravice pa ni bila lahka in se je vila od  naše udeležbe na protestih, preko zbiranja podpisov za spremembo zakona, do trdih pogajanj s kar tremi vladami.  Odločnosti in enotnosti naše veteranske organizacije ter modrosti njenega vodstva, gre zasluga za vrnitev te pravice. To smo hoteli in dosegli zaradi vas in za vas, spoštovane veteranke in veterani! Upam, da ste to pravico uveljavili in, da jo  tudi uživate. 
Čeprav smo še daleč od tiste Švice o kateri smo sanjali, si  upam reči, da smo se  v zadnjih letih za spoznanje le približali idealom tiste države za katero smo se leta 1991  borili«.
Priložnostni kulturni program so pripravile in izvedle članice KUD Planika iz Vojskega.  Svečanost pa se je zaključila s podelitvijo medalj in pokalov najboljšim strelkam in strelcem.

Marijan PlatišeVir: Marjan Platiše

Slikovne priloge

 • 12. 10. 2017
  Vojsko 2017

 • 12. 10. 2017
  Vojsko 2017

 • 12. 10. 2017
  Vojsko 2017

 • 12. 10. 2017
  Marjan PlatišeDatotečne priloge


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1598
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1587
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 01:11:50 | čas izdelave strani: 0,439s