< nazaj na dogodke

03. oktober 2017

Kraj: Otok pri Metliki

OZVVS Bela krajina

Belokranjski veterani na prireditvi VRANOV LET 2017

Člani OZVVS Bela krajina smo se v nedeljo, 1. oktobra 2017, udeležili spominske prireditve »Vranov let 2017« na Otoku pri Metliki. S tem smo počastili spomin na dogodke v vojnem letu 1944. Poleti tega leta se je namreč s pomočjo slovenskih partizanov iz nemškega ujetništva v Ožbaltu ob Dravi rešilo približno sto zavezniških vojakov, ki so se s pomočjo partizanov in slovenskega prebivalstva podali na nevarno 250-kilometrsko pot preko okupirane Slovenije do partizanskega letališča na Otoku pri Metliki. Od tu so jih zavezniška letala prepeljala na varno v Južno Italijo.

 

 

Slovenci so med II. svetovno vojno sredi okupirane Evrope na različne načine rešili kar 812 zavezniških letalcev, kar je močno odmevalo med zavezniki.

 

Na letošnji prireditvi nas je ob bogatem kulturnem programu najprej nagovoril metliški župan g. Darko Zevnik, nagovorila pa sta nas tudi veleposlanica Velike Britanije ga. Sophie Honey in ameriški veleposlanik g. Brent Hartley. Osrednji govornik pa je bil predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar, ki je tudi uradno odprl stalno tematsko razstavo »Ponovno rojeni«. V nadaljevanju sta nam zgodovinske dogodke predstavila še predsednik društva Vranov let Eduard Vedernjak in soavtor razstave dr. Blaž Torkar.

 

Tudi letos se je prireditve na Otoku udeležilo lepo število veteranov vojne za Slovenijo, na čelu s podpredsednikom Združenja veteranov vojne za Slovenijo g. Marjanom Grabnarjem in predsednikom dolenjskega pokrajinskega odbora g. Slavkom Malešičem.

 

Fotografije: Hermina Golobič in  Miran Kapele

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 03. 10. 2017
    VETERANI PRI LETALU S PREMJEJEM


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 4495
št. pogledov trenutnega uporabnika: 4468
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 02:40:01 | čas izdelave strani: 0,417s