< nazaj na dogodke

17. september 2017

Kraj: Kolovrat, Nova Gorica

OZVVS Bela krajina

Strokovna ekskurzija belokranjskih veteranov

Strokovna ekskurzija belokranjskih veteranov

V nedeljo, 17. septembra 2017, smo se veterani OZVVS Bela krajina v zgodnjem deževnem jutru in v velikem številu (142 udeležencev) s tremi avtobusi odpravili na letošnjo strokovno ekskurzijo.

Prvi cilj nam je bil Tolmin ter za tem višje ležeči  Kolovrat, kjer so člani Kulturno zgodovinskega društva Triglav uprizorili pravo bitko, povzeto iz zapisov in dokumentacije o preboju soške fronte pred natanko sto  leti. Kljub močnemu nalivu in drobni toči (ledenemu dežju) so vojaki predstavili na terenu, gledalci pa nestrpno pričakovali začetek bitke. Na nesrečo organizatorjev (in nas) je vse prizorišče zajel gost oblak (megla) in vidljivosti več ni bilo. V čakanju na možni začetek smo poslušali razlago o dogodku pred sto leti preko ozvočenja (tudi en zvočnik se je v dežju pokvaril, tako da vsi nismo dobro slišali razlage), končno pa se je v megli bitka le začela. Pokalo je v mraku kot za stavo, tudi topovi, komentator pa je podajal razlago dogajanja na fronti (ki ga v glavnem nismo veliko videli, zelo dobro pa slišali). Proti koncu uprizoritve se je oblak nekoliko razkadil, videli smo precej padlih in ranjenih vojakov, napad s plamenom, zajetje ujetnikov, seveda poveljniški kader, ki se je v bitki držal zadaj. Obljubljena letalska bitka (dve letali, stari sto let zaradi megle nista mogli vzleteti, kar je škoda) je odpadla. Večtisočglava množica gledalcev je na konci pozdravila obe armadi (avstro-ogrsko in italijansko) z gromoglasnim aplavzom in vzklikanjem priznanja organizatorju in izvajalcem.

Po kosilu v Zatolminu smo se odpeljali v Novo Gorico, kjer so nas na mejnem prehodu Rožna dolina pričakali prijatelji – veterani iz OZVVS Veteran Nova Gorica s predsednikom Srečkom Lisjakom. Ta nam je orisal razmere in bojno akcijo ob poskusu zavzetja mejnega prehoda z Italijo od strani Oklepne enote JLA. Enota TO je slednjo uspešno premagala ter zaplenila oklepnike in vse ostalo orožje in opremo JLA. Žal je na strani JLA prišlo tudi do žrtev. Naši člani so podajanje zavzeto poslušali in na koncu zasuli gospoda Lisjaka s številnimi vprašanji in on je za vse imel odgovor. Za zaključek so goriški veterani napolnili sodček z odlično primorsko kapljico in jo delili Belokranjcem, ti pa se niso dali dvakrat prositi in so z veseljem poskušali ponujeno. Predsednik Lisjak nam je tudi izročil spominsko plaketo OZVVS Veteran Nova Gorica za prispevek, prizadevnost in zasluge pri uresničevanju vloge in pomena združenja v družbi. Naš predsednik Matija Brunskole je predsedniku Lisjaku in goriškim veteranom dal brošuro o spomeniku treh belokranjskih občin osamosvojitveni vojni ter zbornik prispevkov o vlogi TO Dolenjske in Bele krajine v procesu osamosvajanja Slovenije na vojaškem področju. Še enkrat velika zahvala prijateljem goriškim veteranom za nepozabno srečanje.

Na povratku smo v avtobusih poslušali prenos košarkarskega finala, zato smo brez postankov hiteli domov ter na televiziji ujeli prenos zadnje četrtine tekme in fantastično zmago naše dvanajsterice. Čestitke tudi njim za najlepšo možno promocijo Slovenije v svetu.

B. Šober

 Vir: Božo Šober

Slikovne priloge

  • 20. 09. 2017
    Na obisku pri veteranih iz Nove Gorice


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2325
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2310
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 21.01.2021 20:59:52 | čas izdelave strani: 0,411s