< nazaj na dogodke

03. oktober 2016

Kraj: Otok pri Metliki

OZVVS Bela krajina

Slovesnost

V spomin na rešitev preko sto zavezniških ujetnikov pred 72 leti je bila v nedeljo, 25. septembra letos na Otoku pri Metliki osrednja spominska slovesnost. V lepem številu smo se je, kot vsako leto, udeležili tudi belokranjski veterani vojne za Slovenijo.

 

Na slovesnosti smo podoživeli 280-kilometrsko pot, ki so jo zavezniški vojaki – večinoma iz Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije – v štirinajstih dneh prehodili od Ožbalta v Dravski dolini, preko Pohorja, Savinjske doline, Zasavja in Dolenjske v osvobojeno Belo krajino. Z letališča ob Kolpi so jih zavezniki prepeljali na jug Italije, odkoder so se vrnili na svoje domove. Vse to brez pomoči partizanov, kurirjev in naklonjenega slovenskega prebivalstva na celotni poti ne bi bilo mogoče.

 

Mednarodna pot zavezništva tako povezuje kraje, skozi katere so bili rešeni ujetniki prepeljani v svobodo. Na tej poti se je rojevalo zavezništvo med ljudmi in narodi, ki traja še danes in predstavlja temelj in zgled za spoštovanje, prijateljstvo in miroljubno sožitje med narodi.

 

Na nedeljski prireditvi na Otoku smo ob priložnostnem kulturnem programu prisluhnili slavnostnemu govorniku, predsedniku vlade Miru Cerarju, metliškemu županu Darku Zevniku ter veleposlanikoma Velike Britanije in ZDA, o poti zavezništva pa je spregovoril predsednik društva Vranov let Edvard Vedernjak.

 

V prekrasnem vremenu je našemu druženju dal pečat spomin na humane dogodke izpred več kot sedmih desetletij.

 

Slike: Hermina Golobič in Miran Kapele

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 03. 10. 2016
    pod letalom DC 3


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3339
št. pogledov trenutnega uporabnika: 3327
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 15.04.2021 15:21:37 | čas izdelave strani: 0,415s