< nazaj na dogodke

10. november 2015

Kraj: Novo mesto, Metlika, Črnomelj, Gornje Laze

OZVVS Bela krajina

Udeležba belokranjskih veteranov na jesenskih slovesnostih

Konec oktobra in v začetku novembra se na našem področju zvrsti kar nekaj dogodkov, na katere smo povabljeni tudi belokranjski veterani in se jih običajno v kar lepem številu tudi udeležimo.

 

Od letošnje pomladi imamo v Sloveniji nov praznik – Dan suverenosti, ki ga praznujemo 25. oktobra. Spominjamo se dneva, ko je leta 1991 zadnji vojak JLA zapustil slovensko ozemlje. Prva počastitev tega praznika je bila 24. oktobra letos v Domu Janeza Trdine v Novem mestu. Prireditve se je udeležil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, med ostalimi uglednimi gosti pa je bil tudi naš predsednik Ladislav Lipič. Slavnostni govornik je bil prof. dr. Anton Bebler, ki nam je kot poznavalec osvetlil širši okvir časov osamosvajanja naše države.

 

V petek, 30.10. in v soboto, 31.10.2015 pa so se zvrstile spominske svečanosti v vseh treh belokranjskih občinah: najprej v petek v Metliki na Trgu svobode pri spomeniku NOB, v soboto pa še na Gričku v Črnomlju pri spomeniku NOB in na Gornjih Lazah v občini Semič pri spomeniku padlim borcem 1. belokranjske čete. Na vseh treh prireditvah smo belokranjski veterani s polaganjem cvetja počastili spomin na pokojne in prisluhnili slavnostnim govornikom in kulturnemu programu. Spominski svečanosti pa sta bili še v Dragatušu in na Vinici.

 

V soboto, 7. novembra pa je na Lokvah pri Črnomlju potekala spominska svečanost ob 71. letnici smrti Franca Rozmana-Staneta, kateremu je posvečen tukajšnji spominski park in spomenik. Pred 71 leti so se namreč pri preizkušanju novega orožja smrtno ponesrečili komandant Glavnega štaba NOV in POS ter narodni heroj Franc Rozman-Stane ter njegova soborca Anton Žnidaršič-Štefan in Tonček Dobrilovič. Tudi belokranjski veterani, ki smo se tu zbrali v lepem številu, smo položili cvetje in prisluhnili govornikom ter bogatemu kulturnemu programu.

 

Fotografije:    Bojan Jakša in Peter Golobič

 

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 10. 11. 2015
    Gornje Laze - komemoracija


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1563
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1546
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 07.12.2019 03:05:32 | čas izdelave strani: 0,465s