< nazaj na dogodke

17. april 2015

Kraj: Poljče

Posvet TO z naslovom

V petek, 17.aprila 2015 je Pokrajinski odbor ZVVS za Gorenjsko v RCO Poljče organiziral in izvedel  posvet na temo:

¨ Vloga TO Gorenjske v procesu osamosvajanja Slovenije v času od 1990 do 1991 leta ¨.

Na posvet so bili vabljeni veterani in veteranke Gorenjske, širne Slovenije, odgovorni iz takratnih gorenjskih občin, sedanji župani občin Gorenjske, predstavniki osnovnih in srednjih šol, predstavniki takratnih, za obrambo, pomembnih podjetij Gorenjske, predstavniki sorodnih veteranskih društev, predstavniki SV in Policije, MO in MNZ ter takratni poveljniki enot TO, ki so delovale na območju Gorenjske.

Posvet je spremljalo 64 udeležencev, med njimi tudi Ciril Globočnik, župan občine Radovljica, Marjan Grabnar podpredsednik ZVVS, polkovnik Milan Žurman poveljnik vojašnice Kranj kot predstavnik SV, vidni člani PVD SEVER in člani veteranskih organizacij iz drugih združenj. Posveta se je udeležil tudi generalni sekretar MNZ Boštjan Šefic in kot izvajalca tem takratni poveljnik TO Janez Slapar in takratni minister za informiranje Jelko Kacin. Vseh izvajalcev tem je bilo 19, udeležencev razprave pa 6.

Posvet so pozdravili : Ciril Globočnik, župan občine Radovljica, Marjan Grabnar podpredsednik ZVVS in polkovnik Milan Žurman, poveljnik vojašnice Kranj v imenu Načelnika GŠSV.

Po pozdravnem nagovoru predsednika PO ZVVS za Gorenjsko Zvoneta Reška, je Jelko Kacin opisal delo politike – odgovornih organov R Slovenije v letih 1990-1991 in opisal dogodke, ki so se dogajali vsakodnevno na očeh javnosti in v ozadju. General Janez Slapar, takratni v.d. poveljnika TO Slovenije, je orisal razvoj  in stanje TO v takratnem času. V nadaljevanju so veterani Gorenjske kot takratne odgovorne osebe v TO predstavili svoje poglede na dogajanja v koordinacijski podskupini Gorenjske, predstavilo se je delo civilnih organov, medijsko pokritje dogodkov in aktivnosti pri oddaji orožja in formiranju MSNZ na Gorenjskem ter delo milice in sodelovanje s TO pred pričetkom, med in po končani osamosvojitveni vojni na Gorenjskem. Poveljujoči  in odgovorni častniki takratne TO na Gorenjskem so orisali dogajanja v Kranju, Brniku, Suhi pri Kranju, Jezerskem, Ljubelju, Škofje Loki, Radovljici, Jesenicah, Bohinjski Beli, Pokljuki in na mejnem prehodu Karavanke. Posebej so bile predstavljene aktivnosti 21. in 22. brigade TO in posameznih ObmŠTO Gorenjske. Na posvetu je bilo na koncu  predstavljeno delovanje zvez, stanje varnostne problematike in logistike v tem obdobju.

V zaključku posveta, v razpravi, so svoje poglede na dogajanja 1990 – 1991 predstavili tudi ostali udeleženci, ki so bili aktivni   v dogodkih na Gorenjskem.
Na koncu posveta se je predsednik Pokrajinskega odbora za Gorenjsko zahvalil vsem sodelujočim in jih pozval k sodelovanju pri pridobivanju dodatnega gradiva za izdelavo Zbornika.

Ocenjujemo, da je posvet dosegel svoj namen in bo uredniškemu odboru za izdelavo Zbornika lažje pripraviti in oblikovati gradivo za Zbornik, ki mora ogledati luč sveta do konca leta 2015.


Anton Rešek
predsednik PO Gorenjska

Slikovne priloge

  • 24. 04. 2015
    Z desne proti levi: Anton Rešek in Bor Balderman

  • 24. 04. 2015
    Jelko Kacin


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2171
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2163
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.12.2021 23:32:27 | čas izdelave strani: 0,420s