< nazaj na dogodke

17. april 2015

Kraj: Sežana

Posvet na temo

Pokrajinska odbora ZVVS za Južnoprimorsko in Notranjsko sta v sodelovanju z OZVVS Krasa in Brkinov Sežaba, Slovenska Istra ter Postojna, organizirala posvet o vlogi Teritorialne obrambe Južnoprimorske pokrajine v letih 1990 in 1991 s posebnim poudarkom na dogajanju v osamosvojitveni vojni.

Priprave na posvet so potekale od meseca novembra 2014, sam posvet pa smo izvedli dne 17. 4. 2015 v Sežani, ki leži nekako na sredini Južnoprimorske pokrajine.
Načrtovanje in priprava posveta sovpada z praznovanjem petindvajset letnice ustanovitve MSNZ, pa tudi pripravam na obeležitev 25 obletnice vojne za samostojno Slovenijo.
Nosilci posameznih referatov so bili poveljujoči častniki, ki so v pripravah na vojno in v vojni opravljali najodgovornejše dolžnosti v štabih TO Južnoprimorske.

Tako so svoje referate predstavili profesor podpolkovnik Karlo Nanut, podpolkovnik Franc Anderlič, gospod Anton Žele, polkovnik Leopold Čuček, polkovnik Cvetko Kravanja, podpolkovnik Janko Rutar, podpolkovnik Beno Škerlj, major Milan Šajn, podpolkovnik Drago Božac, kapitan korvete Slavko Dekleva in praporščak 1. razreda Vlado Ličen.
Uvod v posvet sta opravila gospod Janez Pajer, predsednik PO za Južnoprimorsko in polkovnik Mitja Miklavec, ki je bil tudi moderator in povezovalec programa posveta.
Projekt organizacije posvetov po posameznih pokrajinah je predstavil predsednik ZVVS, general Ladislav Lipič, ki je udeležencem posveta zaželel uspešno delo.

V podanih referatih so bili natančno in poglobljeno predstavljeni vojni dogodki vse od 26. junija 1991, tako imenovanega »Dneva prej«, oziroma »Zamolčanega dne«,  to je dneva, ko se je na območju Južnoprimorske pokrajine začela vojna v Sloveniji, pa vse do 25. oktobra 1991, ko je zadnji vojak JLA, prav tako z območja Južnoprimorske pokrajine, zapustil Slovenijo.

Posvet je bil namenjen udeležencem takratnega dogajanja, še posebej pa mladini in vsem tistim, ki se v šolah, muzejih in knjižnicah posvečajo proučevanju osamosvojitvenih dogodkov, oziroma ohranjajo spomin ta takratna dogajanja.
Z udeležbo na posvetu smo bili izredno zadovoljni, saj se je posveta udeležilo okoli 130 udeležencev, veliko je bilo mladine, še posebej pa smo bili počaščeni, da so se v razpravo aktivno vključili naši gosti, predsednik ZVVS general Ladislav Lipič, general Alojz Šteiner, dr. Ljubica Jelušič, dr Damjan Guštin, polkovnik Emil Velikonja, g. Danijel Božič, g. Avrelijo Juri in drugi.
Udeležence je ob začetku posveta pozdravil župan občine Sežana g. Davorin Terčon, ki nam je dal na voljo prostore za organizacijo posveta, za kar se mu najtopleje zahvaljujemo.
Zahvaljujemo se tudi veteranom OZVVS Krasa in Brkinov Sežana, ki so se v logistični podpori posveta izredno potrudili.


Janko Rutar
predsednik OZVVS Postojna

Slikovne priloge

  • 24. 04. 2015
    Udeleženci posveta TO

  • 24. 04. 2015
    Udeleženci posveta TO


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2364
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2359
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 06.12.2021 01:37:50 | čas izdelave strani: 0,424s