< nazaj na dogodke

07. marec 2015 / Srečanja / Pomembno

Kraj: Poljče

Uspešno izveden Posvet predsednikov in sekretarjev OZVVS v Poljčah, 7.3.2015

V soboto, 7. marca 2015 je bil vojaškem objektu EVOJ 132. Gorskega polka organiziran vsakoletni posvet predsednikov in sekretarjev Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo in članov predsedstva ZVVS. Posveta se je udeležilo 111 udeležencev iz 51 Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo  in članov predsedstva ZVVS.

Posvet je bil tudi tokrat razdeljen na dva dela.

V prvem delu so se vabilu za izvedbo predavanj odzvali dr. Vladimir Prebilič, izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, ki nam je prestavil rezultate raziskave »Mladi in domoljubje«,  dr. Andreja Barle Lakota, državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je podala pogled ministrstva na omenjeno raziskavo in dr. Denis Čaleta, docent na Fakulteti za državne in evropske študije, ki nas je seznanil s sodobnimi viri ogrožanja predvsem na področju terorizma.

Z začetkom letošnjega leta je  sprememba določil Zakona o vojnih veteranih prenesla pristojnost nad veteranskimi in domoljubnimi organizacijami iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na  Ministrstvo za obrambo. Ob tem je predsednik ZVVS Ladislav Lipič poudaril, da bo financiranje potekalo na podlagi Pravilnika o merilih za sofinanciranje dejavnosti društev in zvez vojnih veteranov, ki celovito ureja področje financiranja. Predstavniki Zveze veteranov so vseskozi sodelovali pri nastajanju omenjenega pravilnika, ki prinaša pomembne spremembe in kriterije za sofinanciranje dejavnosti. V nadaljevanju sta podpredsednik ZVVS Marjan Grabnar in generalni sekretar ZVVS Mitja Jankovič podrobneje pojasnila novosti, ki jih prinaša omenjeni pravilnik.

V drugem delu posveta je predsednik ZVVS Ladislav Lipič pojasnil, da so bile načrtovane naloge v letu 2014 realizirane. Ob tem je izpostavil predvsem naloge, kjer bo realizacija imela vpliv na naše delo tudi v prihodnje: organizirani so bili Posveti o vlogi TO pri vzpostavljanju in zavarovanju osamosvojitve in sicer na republiškem nivoju, v PO Dolenjska in PO Pomurje. Ob tem sta bila že izdana zbornika z republiškega posveta in s posveta na Dolenjskem, v nastajanju pa je tudi zbornik s posveta v Pomurju. Nadalje je predsednik ZVVS Ladislav Lipič poudaril ureditev pomembnega vprašanja dostopa do arhivskega gradiva iz leta 1990-1991, ki se hrani na MORS; sodelovanje s Slovensko vojsko, MORS, veteranskimi in domoljubnimi organizacijami in ZSČ v KODVOS-u. Ob tem je izpostavil posebej uspešno sodelovanje z ZPVD Sever in ZZB za vrednote NOB.

Nekajkratna udeležba na sejah delovnih teles v Državnem zboru, Državnem svetu, obiski pri predsedniku Republike Slovenije in predsedniku Vlade, je dala možnost, da so bila lahko  tudi javno prestavljena stališča ZVVS glede različnih vprašanj. Zelo pomembne so bile različne oblike humanitarne pomoči:  zbiranje humanitarne pomoči za poplavljence v BIH, Srbiji in na Hrvaškem, številne krvodajalske akcije, urejanje prostorov v Porodnišnici Ljubljana, dodeljevanje solidarnostnih pomoči ob naravni nesreči, ki je prizadela številne naše člane ob žledu in poplavah.

Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je izpostavil, da se je prepoznavnost vojnih veteranov izboljšala skozi poročanja nacionalne TV, lokalnih TV postaj, radijskimi novicami, objavami v dnevnih časopisih. Potrebno se bo potruditi, da bi naštete možnosti izkoristili v prihodnje še bolj.To so bile le delno predstavljene realizirane naloge v letu 2014.

V nadaljevanju je generalni sekretar Mitja Jankovič predstavil osnutek Finančnega poročila za leto 2014, osnutek Načrta dela za leto 2015, ki sta bila podlaga za razpravo v nadaljevanju in razjasnitev morebitnih vprašanj pred bližajočim Glavnim zborom ZVVS 2015.

Udeleženci so izrazili zadovoljstvo in pohvale nad zanimivostjo odlično izvedenih predavanj v prvem delu in samo organizacijo posveta.

 

Slikovne priloge

 • 09. 03. 2015
  Udeleženci posveta

 • 09. 03. 2015
  podpredsednik ZVVS Marjan Grabnar

 • 09. 03. 2015
  dr. Vladimir Prebilič

 • 09. 03. 2015
  dr. Andreja Barle Lakota


 • 09. 03. 2015
  docent dr. Denis Čaleta


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2331
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2302
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 11:01:35 | čas izdelave strani: 0,805s